مصطفی طاهری ، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با افکارنیوز ضمن اشاره به وضعیت صنعت خودرو و نقش وزارت صمت در این بازار بیان کرد: در مورد وضعیت خودرو بارها نظراتمان را اعلام کردهایم. به نظر من وضعیت خودرو یک معادله چند وجهی و چند مجهولی است و یک یا دو روش راه حل مسئله نیست.
وی افزود: اکنون خودرو به کالای سرمایهای تبدیل شده است و افراد نیاز نیز نداشته باشند برای حفظ سرمایه خود این محصول را خریداری میکنند و دوم اینکه فاصله بین قیمت کارخانه و بازار بسیار بالا رفته و مردم برای خرید از کارخانه تلاش میکنند و مشتاق هستند.
طاهری ادامه داد: در هر ثبت نامی که صورت میگیرد تعداد بسیار زیادی متقاضی ثبت نام میکنند بلکه اسمشان در بیاید تا بتوانند خودرو را در بازار بفروشند. به همین دلیل خودروهایی که اختلاف قیمت زیادی با بازار ندارند در ثبت نامها مشتری آنچنانی ندارند و خودروهایی که اختلاف قیمت بالایی دارند درصد زیادی از ثبت نامها را به خود اختصاص میدهند.
این عضو کمیسیون صنایع مجلس تاکید کرد: از طرفی در برخی از خودروها به دلیل قیمت دستوری خودروسازان زیان میدهند اما این شامل همه خودروها نیست و صرفاً چند خودرو چنین شرایطی دارد به همین دلیل خودروسازان انگیزه برای تولید این خودروها ندارند و این در حالی است که ظرفیت تولید را دارند اما به دلیل زیاندهی رغبت افزایش تولید این محصولات را ندارند که عطش بازار را بگیرد.
او اظهارداشت: در مجموع اگر اختلاف قیمت کارخانه و بازار معقول و واقعی شود شرایط مدیریت خواهد شد. این فاصله قیمتی گاهی تا ۲۰۰ میلیون تومان نیز میرسد که بسیار بالاست. اختلاف قیمت واقعی، آنی است که شورای رقابت مشخص میکند. طوری که خودروساز زقبت کند و بتواند تولید را افزایش دهد تا تقاضا مدیریت شود.
طاهری گفت: از طرفی دولت باید واردات را جدی بگیرد و برای کم کردن التهاب و تب و تاب بازار خرید و فروش خودرو بااید اجازه واردات خودروهای کارکرده خارجی را نیز بدهد. این کار حتی مانع قانونی نیز ندارد و مجلس آن را تصویب کرده است که از طرف مجمع تشخیص رد شده است.
عضو کمیسیون صنایع مجلس معتقد است که با همین چند کار ساده ثب و تاب بازار خودرو میافتد و مردم میتوانند کالای مورد نیاز شان را بخرند و سرمایه خود را نیز حفظ کنند.
وی افزود: تمام این کارها را وزارت صمت باید مدیریت کند، هم اجازه واردات خودروهای کارکرده و هم مدیریت تولید و مدیریت قیمتها با وزارت صمت است. همچنین تعیین کردن مدیران در واقع در این صنعت تاثیرگذار است و مدیریت بازار خودرو به وزارت صمت مربوط است. بخش زیادی از این ایرادات به این وزارت مربوط است.
طاهری درانتها خاطرنشان کرد: مسئولان تمام جوانب نحوه مدیریت بازار خود را ندیدهاند هرچند وضعیت کلی خدرو از سالهای قبل بهتر است و شاهد افزایش تولید بودهایم اما با توجه به عرضه و تقاضای بازار دچار عقبماندگی هستیم.