یک خیابان و دو برخورد

از توجیه متنفرم و بی تدبیری در اجرای احکام اسلامی را خلاف حکمت توصیه شده اسلام می دانم.

مدتی است برخی حتی از وفاداران به انقلاب اسلامی ، مشغول نقد و گاه شماتت جمهوری اسلامی و صداوسیمای آنند که چرا به بدحجابان حاضر در راهپیمایی معجزه آسای ۲۲ بهمن ۱۴۰۱ بها می دهد و مصاحبه با آنها را در کنار مصاحبه باحجابان پخش می کند.

دیگرانی شماتت را شدیدتر می دانند و می گویند نظام با این تناقض های وحشتناک به ایمان مردم لطمه می زند. بالاخره اگر حجاب را قبول داری، چرا به اینان بها می دهی، و اگر قبول نداری چرا به آنان گیر می دهی. این افراد در برابر دفاع برخی مدافعان نظام که باید از دوقطبی سازی جامعه پیشگیری کرد و امروز دو قطبی بد و بی حجاب و باحجاب طراحی دشمن است و ما نباید آن را تقویت کنیم، می گویند دو قطبی آن حاکمیتی است که اگر به ضررش بدحجاب باشی، چشمت را کور می کند و اگر به نفعش بی حجاب باشی، تو را روی تخم چشم هایش می نشاند. نیز می گویند جرم فلان دختر، حجابش نبود، جرمش این بود که ایامی غیر از دهه فجر را برای سفر به تهران انتخاب کرده بود.

نیت خوانی نمی کنم ولی مشی و مرام برخی طعنه زدن به جمهوری اسلامی ست با بهانه و بی بهانه، ولی برخی دیگر را صادق تر می دانم و خطاب به آنها می گویم:

برادر و خواهر انقلابی، برادر و خواهر متدین

حجاب ضروری دین است و الزام به حجاب حکم ولی فقیه و غیر قابل مناقشه و تسامح، بله ما از بزرگان دین آموختیم احکام اسلام را از جان عزیزتر بدانیم و از ناموس محترم تر. اما به تفاوت مقام نیز باید توجه داشت. روایتی را که پنج رکن برای اسلام برشمرده، حتما دیده ای. اسلام بر نماز، زکات، حج، روزه و ولایت بنا شده و ولایت رکن محوری است. در این میان حجاب رکن دین نیست بلکه یکی از احکام فرعی دین است که علمای اسلام حتی عدم رعایت حجاب را جزو گناهان کبیره برنشمرده اند. اما حجاب خصوصیتی دیگر یافته که جایگاه آن را به عنوان یک حکم فرعی نسبت به بسیاری از احکام اسلامی ارتقا داده و آن تبدیل شدن حجاب به نماد درگیری تمدنی میان اسلام و غرب است.

بله اگر تمدن حاکم بر دوران معاصر تمدن غرب نمی بود که با سواستفاده از واژه مقدس آزادی، برهنگی حیوانی را حتی برای زنان تبدیل به ارزش کرده، حجاب این اهمیت را نمی یافت و طبعا در ردیف سایر احکام فرعی برای تحقق کامل آن باید مجاهده می شد.

اما در این دوران، ما از سویی با حکم فرعی حجاب که در درگیری تمدنی برجسته شده مواجه ایم و از سوی دیگر با جمهوری اسلامی که نماد تحقق رکن رکین اسلام یعنی ولایت است. یک سال نه، یک دهه نه، یک سده نه، بلکه صدها سال، به تعبیر روایت، مردم از پنج رکن اسلام چهار رکن را چسبیده بودند و رکن محوری را رها کرده بودند و برای حفظ آن چهار رکن، از قتل نوه پیامبر هم پرهیز نکردند. اینک 44 سال است مردم ایران برای اقامه این رکن و آنچه صدها سال رها مانده بود، 300 هزار شهید تقدیم کرده اند.

برادر و خواهر انقلابی بدان به حکم قرآن در مقام اجرای حکم حجاب اولا باید دعوت کرد با کار فرهنگی و اقدامات اقناعی:

بانوی مسلمان بی حجاب یا ضعیف الحجاب را به حجاب شرعی

دوما باید امر به معروف و نهی از منکر کرد با رعایت مراتب و مراحل:

بانوی مسلمان بی حجاب یا ضعیف الحجاب را به رعایت حجاب شرعی

سوما بر اساس حکم ولی فقیه مرحله عملی را به نهادهای مسئول واگذاشت

برای برخورد با بانوی مسلمان بی حجاب یا ضعیف الحجاب که نه دعوت و نه نهی از منکر لسانی در او تاثیر نگذاشته.

چهارما از آن دعوت و از آن امر به معروف و نهی از منکر و از این برخورد حکومتی باید حمایت کرد.

این چهار کار در مقام اجرای حکم حجاب است.

مقام دیگر مقام اجرای حکم ولایت به عنوان رکن رکین اسلام است.

این رکن را که قرن ها رها شده بود و 44 سال است توسط جمهوری اسلامی و به برکت خون شهدا احیا شده، باید صیانت کرد. یکی از عالی ترین جلوه های اقامه ولایت به عنوان رکن رکین اسلام حضور در راهپیمایی 22 بهمن است.

همه مردم تکلیف دینی و ملی دارند در این راهپیمایی شرکت کنند. هم کسانی که معصوم از گناه فردی و اجتماعی هستند و هم کسانی که مبتلی به برخی گناهان فردی و اجتماعی، چه گناهانی که آشکارند چه گناهانی که پنهان. چه گناهانی که در درگیری تمدنی موضوعیت ندارند و چه گناهانی که به نماد درگیری تمدنی با غرب تبدیل شده اند.

یک خیابان و دو برخورد

از این روست که نه در مقام اقامه حکم حجاب بلکه در مقام اقامه ولایت، همانگونه که نمی توان گفت چون تو یک رکن اسلام را به جا نیاورده ای، مثلا حج واجب نرفته ای، حق نداری در راهپیمایی شرکت کنی، نمی توان گفت چون تو یک حکم فرعی اسلام یعنی حجاب را کامل رعایت نمی کنی، حق نداری در راهپیمایی شرکت کنی. به تعبیر دیگر نمی توان به دلیل ترک یک رکن یا ترک یک واجب، مانع انجام تکلیفی شد که متوجه رکن رکین اسلام است و روشن است این سخن بدان معنا نیست که در مقام اجرای حکم فرعی حجاب، از حجاب و اجرای آن کوتاه بیاییم. کلام اینجاست که این مقامی ست و آن مقامی دیگر.

شاید عده ای بگویند سخن از حضور ضعیف الحجاب ها نیست، حاضر باشند اما تکریم و نمایش دادن آنها در رسانه ها درست نیست و به ترویج بدحجابی و تضعیف حجاب منجر می شود. بازشکافی این سخن چنین است: کسی که مشغول ادای تکلیف واجب نسبت به رکن رکین اسلام است، اگر متظاهر به نقض یک حکم فرعی اسلام بود، تکریم و نمایش او جایز نیست. بنابراین ضعیف الحجابی که متظاهر به نقض حکم فرعی حجاب است، حتی اگر مشغول انجام یک حکم بالاتر از اصلی یعنی رکنی و بالاتر از رکنی یعنی رکن رکینی باشد، تکریم و نمایش او جایز نیست.

طبعا چنین فتوایی نمی توان داد.

به نظر می رسد کم دقتی این افراد است که بدبینانه چنین می پندارند که جمهوری اسلامی در حال تکریم یک بدحجاب یا بدحجابی است یا خوش بینانه می پندارند که چنین می شود حتی اگر جمهوری اسلامی قصدش را نداشته باشد. یا چنین می پندارند جمهوری اسلامی دیگر با حجاب کاری ندارد یا اگر دارد دچار تناقض است و این تناقض دین و ایمان مردم را می سوزاند.

خیر جمهوری اسلامی در حال تکریم بدحجابی ضعیف الحجاب ها نیست، در حال تکریم کسی است که هر چند نسبت به حکم فرعی محکم نیست اما در دفاع از رکن رکین اسلام چنین مردانه به میدان آمده، آنهم در غوغای جنگ ترکیبی، زیر بمباران رسانه ای و جنگ سهمگین روانی دشمنان. این جای تکریم و نمایش دارد که کاهل نسبت به حکم فرعی، این چنین تعهد نسبت به حکم رکن رکینی دارد.

و البته در مقام اقامه حجاب همان چهار نکته را همچنان باید در مورد همین بانوان دنبال کرد.

خلاصه اینکه آیا می شود مرتکب عمل حرام غیر اهم را از ارتکاب عمل واجب اهم بازداشت؟ بی تردید خیر

آیا تکریم و نمایش کسی که مرتکب عمل حرام غیر اهم شده ولی در ارتکاب عمل اجتماعی و تاریخی اقامه ولایت که موجب حفظ کیان اسلام می گردد و نمایش آن به تقویت این اقامه کمک می کند، شرکت کرده، نادرست است؟ بی تردید خیر

بله به تفاوت مقام باید توجه کرد، جمهوری اسلامی آنگاه که در مقام اجرای احکام اسلام است به خصوص حکمی مثل حجاب که نماد درگیری تمدنی است، نه از حجاب کوتاه می آید و نه اهل تسامح در عمل است و نه آنگاه که در مقام اجرای حکم اقامه ولایت که رکن رکین دین است، مرتکب حرام فرعی آشکار را از انجام تکلیف مربوط به رکن رکین باز می دارد و نه منعی برای تکریم و نمایش او قائل می شود، در جایی که نمایش به تقویت اقامه کمک می کند، همچنان که همین افراد را باز در مقام اجرای حکم حجاب با سازوکار پیش گفته به معروف حجاب دعوت و امر می کند.

 

حسن شجاعی

نماینده ابهر، خرمدره و سلطانیه

نائب رئیس کمیسیون اصل نود