افزایش مازوت سوزی در نیروگاههای سراسر کشور در فصل سرما باعث شده تا هوا در بیشتر روزهای پاییز و زمستان آلوده باشد.
تعطیلی مدارس که در چهار ماه فقط چهل روز دایر بودند در کنار تعطیلی ادارات از راهکارهای دولت برای کاهش آلودگی هوا بوده که موفقیت آمیز نبوده است.
یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش در دوم بهمن در اعتراض به تعطیلی مکرر مدارس بر اثر آلودگی هوا با بیان اینکه تعطیلات دارد به دانشآموزان ضربه میزند، گفت: آقای رئیس جمهور در جلسه هیأت دولت دستور داد که تعطیلی نباشد.
وی ادامه داد: ما در زمینه آلودگی هوا مصوبهای داشتیم که قرار شد مصوبه تغییر کند.
تعطیلی مدارس به خاطر سلامتی فرزندانمان است
احمد وحیدی وزیر کشور هم در سوم بهمن در جمع خبرنگاران، با اشاره به تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوا اظهار کرد: تعطیلی مدارس به خاطر رفع آلودگی نیست بلکه به خاطر سلامتی فرزندانمان است.
وی اضافه کرد: مصوبهای وجود دارد که در آن مشخص کرده در چه شاخصی از آلودگی هوا مدارس باید تعطیل باشند.
وزیر کشور اظهار کرد: گروههای اضطراری استانها بر اساس همین مصوبه ناچارند تصمیم بگیرند. در هر حال این موضوع موجب شد تا با کمک دوستان محیط زیست پیشنهاد جدیدی را برای دولت تعیین کنیم تا این استانداردها را کمی تغییر دهیم تا لازم نباشد در این شرایط مدارس را تعطیل کنیم.
اظهارات وزیر آموزش و پرورش و وزیر کشور با مخالفت وزارت بهداشت مواجه شد.
عباس شاهسونی رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت گفت: بعضی روزها در تهران غلظت ذرات معلق PM ۲.۵ بیش از ۱۰ برابر راهنمای سازمان جهانی بهداشت میشود که این یعنی غلظت ذرات معلق به حدی زیاد است که برای سلامتی مردم و بویژه گروههای حساس خطرناک است.
وی افزود: یکی از گروههای حساس کودکان هستند و این درست نیست که صرفا با تغییر شاخص آلودگی هوا، صورت مسئله را پاک کنیم. ما باید اقدام جدی برای کاهش مواجهه و کاهش غلظت آلایندههای هوا داشته باشیم. ای کاش وزیر محترم آموزش و پرورش پیشنهاد میدادند که اقداماتی نظیر نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، بهبود کیفیت سوخت و بهبود کیفیت خودروهای تولید داخلی و... برای کاهش غلظت آلایندههای هوا صورت گیرد. ما هم در وزارت بهداشت تعطیلی مدارس را راهکار اصلی نمیدانیم، اما چاره دیگری جز این نداریم که با این کار مواجهه کودکان با آلودگی هوا را کاهش دهیم.
غیرحضوری شدن مدارس در راستای قانون هوای پاک است.
شاهسونی اظهار کرد: مبنای رسیدن غلظت آلایندههای هوا به ۱۵۰ که به دنبال آن غیرحضوری شدن مدارس صورت میگیرد، در راستای قانون هوای پاک مصوب هیئت وزیران در سال ۱۳۹۶ است. برای تغییر این شاخص که در قانون مطرح شده است باید کمیتهای متشکل از وزارت بهداشت، سازمان محیط زیست، وزارت کشور، وزارت صنعت، معدن و تجارت تشکیل شود تا تصمیماتی با رویکرد سلامت محور اخذ کنند و نه اینکه بیاییم صورت مسئله را پاک کنیم. مگر سازمان محیط زیست که استانداردهای ذرات معلق هوا را افزایش داد، به هدف خود رسید که ما با عدم غیرحضوری کردن مدارس به هدف خود برسیم؟
شاید بتوان گفت مسبب اختلاف بین وزارتخانههای آموزش و پرورش، کشور و بهداشت بر سر تعطیلی مدارس بر اثر آلودگی هوا وزارت نفت باشد که انتقادات زیادی به نحوه عملکردش در خصوص تامین سوخت نیروگاهها شده است.
جواد اوجی وزیر نفت گفته است سال گذشته و امسال در استان تهران در هیچکدام از نیروگاهها و صنایع، مصرف نفت کوره و مازوت نداشتیم.
جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی هم گفته است در هیچکدام از صنایع و نیروگاههای کلانشهر تهران و حومه مازوت سوزانده نمیشود.
سالاری تعداد زیاد خودروها در تهران و رشد روزافزون آنها همچنین استاندارد نبودن مقدار مصرف سوخت خودروها را از دلایل اصلی آلودگی هوای تهران اعلام و تصریح کرد: دلیل اصلی آلودگی هوای شهر تهران منابع ثابت است.
اظهارات وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی نتوانست نمایندگان مجلس را قانع کند. چرا که بسیاری از نمایندگان از سوختن مازوت در حوزههای انتخابیهشان گلهمند هستند.
در تهران مازوت سوزی نداریم
اقبال شاکری نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی در مورد نقش مازوت سوزی در شدت گیری آلایندههای تهران، گفت: بی برنامگی در مصرف منابع و انرژیهای موجود از آب و برق گرفته تا گاز امروز کشور را با کمبودهایی مواجه کرده است و شاهد مازوت سوزی در برخی از نیروگاهها هستیم و همین مسئله موجب افزایش آلودگی هوا در کلانشهرها به ویژه پایتخت شده است، البته در نظر داشته باشیم دولت بارها تاکید داشته که در تهران مازوت سوزی نداریم با تمام این تفاسیر دستگاههای مربوطه به ویژه کمیسیون انرژی باید به این مسئله ورود جدی داشته باشند.
محمدحسن آصفری نماینده مردم شهرهای اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: وزارت نفت اعتقادی به قوانین هوای پاک ندارد و آن را زیر پا میگذارد و با جلوگیری از رسیدن سوخت گاز به نیروگاهها، سلامت مردم را به خطر انداخته است.
وی اظهار کرد: در مجلس به صورت جدی درخواست ماده ۲۳۴ آیین نامه داخلی را کردیم و نمایندگان آن را امضا کردند که هم سازمان محیط زیست و هم وزارت نفت باید در این زمینه پاسخگو باشند.
نایب رئیس دوم کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس ادامه داد: در اکثر نیروگاهها مازوت سوزانده میشود که سوزاندن مازوت و جلوگیری از تامین سوخت گاز باعث اعتراض و گلایه نمایندگان شده است.
آصفری قبلا هم در مصاحبه با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: وزارت نفت دائم در حال مازوت سوزاندن است و برایشان تابستان و زمستان ندارد البته ما به عنوان نماینده مجلس کوتاه نمیآییم و اجازه نمیدهیم اوضاع به این صورت باشد و به این اقدام وزیر اعتراض جدی داریم.
بنابرماده ۲۳۴ آیین نامه داخلی مجلس هرگاه حداقل ده نفر از نمایندگان و یا هر کدام از کمیسیونها، عدم رعایت شؤونات و نقض یا استنکاف از اجرای قانون یا اجرای ناقص قانون توسط رئیس جمهور و یا وزیر و یا مسئولین دستگاههای زیرمجموعه آنان را اعلام نمایند، موضوع بلافاصله از طریق هیأت رئیسه جهت رسیدگی به کمیسیون ذیربط ارجاع میگردد.
کمیسیون حداکثر ظرف مدت ده روز موضوع را رسیدگی و درصورت وارد بودن با اظهارنظر صریح، گزارش خود را از طریق هیأت رئیسه به مجلس ارائه میدهد.
تبصره ۱- چنانچه نظر مجلس بر تأیید گزارش باشد موضوع جهت رسیدگی به قوهقضائیه و سایر مراجع ذیصلاح ارسال میشود تا خارج از نوبت و بدون تشریفات دادرسی رسیدگی نمایند.
تبصره ۲- در صورتی که مجلس در مورد رئیس جمهور یا هریک از وزیران سه نوبت رأی به وارد بودن گزارش بدهد طرح استیضاح در صورت رعایت مفاد اصل هشتاد و نهم (۸۹) قانون اساسی در دستورکار مجلس قرار خواهد گرفت.