طی روزهای اخیر، در میان ادامه هیاهوی رسانههای غربی در حمایت از اغتشاشگران در ایران، اتفاق بسیار مهم و تعیینکنندهای در شرق آسیا رخ داده است! شکست سنگین حزب حاکم تایوان در انتخابات محلی و پیروزی طرفداران چین، به وضوح از شکست و ناکامی بازی روانی - تبلیغاتی غرب در تایپه حکایت میکند. «تسای اینگ ون» رئیسجمهور تایوان طی ۲ سال اخیر نهایت تلاش خود را جهت تثبیت مولفههای تنشآفرین و بحرانساز علیه پکن در حوزه سیاست خارجی تایپه به کار برد. فراتر از آن، تایوان طی سالهای اخیر به صورت خودخواسته، به زمین بازی غرب در شرق آسیا تبدیل شد.
صورت مساله در تایوان مشخص است؛ پروژه ایجاد و تثبیت احساسات ضدچینی و حتی تجزیهطلبی تایوانیها با شکست و ناکامی مواجه شده و همین مساله، شوک بسیار سختی به کاخ سفید و متحدان منطقهای آن در شرق آسیا (استرالیا، ژاپن و کرهجنوبی) وارد کرده است. تایوانیها در انتخابات اخیر، پیام خاصی را به آمریکا و متحدان آن دادهاند؛ آنها قصد ندارند مانند آنچه در اوکراین رخ داد، به کانونی از آتش (آن هم در دفاع از سیاستهای مداخلهگرانه آمریکا) تبدیل شوند. حال در این میان شکست حزب حاکم «دموکراتیک ترقیخواه» در تایپه و پیامی که در فرامتن این شکست وجود دارد، از سوی رسانههای غربی پس زده شده است! سانسور شکست غربگرایان در انتخابات محلی اخیر تایوان یا حتی بیاهمیت جلوه دادن آن، بخوبی نشان میدهد مهرههای رسانهای کاخ سفید و کاخ الیزه نیز انتظار چنین شوکی را در تایوان نداشتهاند. البته باید به جریانهای رسمی و غیررسمی قدرت در غرب بابت این موضوع حق داد، زیرا هدف آنها تثبیت امیال تجزیهطلبانه ضدچینی در میان حداقل 80 درصد ساکنان تایوان بوده است. اکنون خطر بیخ گوش غربگرایان تایوان است! «تسای اینگ ون» رئیسجمهوری تایوان پس از رقم خوردن این نتایج، از سمت ریاست حزب حاکم دموکراتیک ترقیخواه کنارهگیری کرده و همین مساله، آینده این حزب را در انتخابات ریاستجمهوری 2024 در هالهای از ابهام قرار داده است. نتایج انتخابات محلی اخیر نشان داد طرفداران چین شانس زیادی برای بازگشت به هرم قدرت در تایپه دارند. این در حالی است که احیای قدرت در تایوان از سوی همپیمانان پکن، خط قرمز نانوشته سیاسی غرب در این جزیره کوچک اما پرحاشیه محسوب میشود.
انتخابات محلی اخیر در چین، نوعی همهپرسی بر سر «تنشزایی» یا «تنشزدایی» در قبال پکن محسوب میشد. پیروزی مخالفان دولت تایوان در 13 شورای محلی (از 21 شورا) بیانگر حقایق مهمی در زیر پوست تایوان است. زیر پوست تایوان، همان نقطه کوری است که رسانههای غربی هیچگاه چراغقوههای خود را روی آن نمیاندازند! حتی نحوه پوشش نتایج انتخابات تایوان از سوی رسانههای غربی نیز در نوع خود جالب توجه بوده است. اکثر رسانههای غربی با پیروی از یک خط خبری واحد و دستوری، مدعی شدهاند انتخابات برای شهرداران، رؤسای بخشها و شوراهای محلی ظاهراً درباره مسائل داخلی مانند همهگیری «کووید-۱۹» و جرم و جنایت است و افرادی که انتخاب میشوند نظر مستقیمی درباره سیاست چین نخواهند داشت. با این حال قطعا اگر نتیجه انتخابات محلی به سود مخالفان چین رقم میخورد، ماجرا شکل دیگری به خود میگرفت.
نتایج انتخابات محلی اخیر، هشدار سختی را از سوی ساکنان تایوان به کاخ سفید مخابره کرده است. در این میان، ممکن است سرمایهگذاریهای کلان تسلیحاتی واشنگتن در تایوان یا تلاش آمریکا جهت تبدیل تایوان به یکی از پایگاههای مداخلهگرایی خود در شرق آسیا با شکست مواجه شود. کاخ سفید از ماه سپتامبر امسال (شهریور) در حال بررسی بسته تسلیحاتی برای تایوان بوده که شامل ۶۰ موشک ضدکشتی به ارزش ۳۵۵ میلیون دلار، ۱۰۰ موشک هوا به هوا به ارزش ۸۵.۶ میلیون دلار و همچنین تمدید قرارداد رادارها به ارزش ۶۵۵.۴ میلیون دلار میشود. اکنون واشنگتن و بازیگران غربی نگرانند تقارن «بازی نظامی» و «جنگ روانی» آنها در تایوان به گونهای پیش برود که ترکیب آنها به پاشنه آشیل غرب در شرق آسیا تبدیل شود. اگر تسلیحات مدنظر و تعیینشده از سوی آمریکا به تایوان فروخته شود اما قدرت سیاسی و اجرایی در تایپه به دست طرفداران پکن بیفتد، شاهد تحقق «سناریوی معکوس» در تایوان خواهیم بود، یعنی سناریویی که نه تنها تحقق آن برای آمریکا فایدهای ندارد، بلکه به معنای شکست مطلق و از بین رفتن سرمایهگذاریهای راهبردی واشنگتن است.
بدون شک در میان سکوت و سانسور رسانهها و سیاستمداران غربی نسبت به انتخابات اخیر تایوان و آنچه ممکن است در این جزیره رخ دهد، مقامات آمریکایی در حوزه پنهان و تاریک سیاست خارجی خود وارد منازعات جدی و مستمری درباره پرونده تقابل تایپه و پکن خواهند شد.
محمدحسین مهدویزادگان