رامین مهمان پرست عصر روز شنبه در نشست خبری با معرفی خانه دیپلماسی ، اهداف و برنامه های آن در جمع خبرنگاران گیلانی در رشت عنوان کرد: اگر محوریت این روابط خارجی مباحث اقتصادی باشد که تامین کننده منافع ماست به طور طبیعی به نتایج آن در داخل به صورت افزایش تولید، ایجاد اشتغال، افزایش صادرات، افزایش سطح رفاه عمومی مردم و یک آینده روشن و جذاب برای مردم و جوانان دست می یابیم.
به گزارش خانه دیپلماسی و به نقل از ایرنا، وی بیان داشت: یکی از مشکلات ما در کشور همواره آن است که نهادهای مختلف هماهنگی مناسبی برای روابط خارجی با گرایش های اقتصادی ندارند در حالیکه هماهنگی بین دستگاهها برای اهداف بزرگ اقتصادی یک ضرورت است و باید برای آن چاره ای اندیشیده شود.
رئیس شورای سیاستگذاری خانه دیپلماسی کشور اضافه کرد: برای اینکه دیپلماسی اقتصادی شکل واقعی خود را پیدا کند با جمعی از دوستان و کارشناسان آشنا با این مقوله و دارای تجربه و کارشناس، موضوع دیپلماسی اقتصادی را به عنوان اولویت کار خود انتخاب کردیم.
وی اظهار داشت: اولین کاری که به معرفی خانه دیپلماسی منجر شد در همایش پرمحتوایی یود که ۲۵ تیرماه در سالن همایش های صدا و سیما با حضور افراد و شخصیت های مختلف از مراکز متنوع مانند دولت، تشخیص مصلحت نظام و بخش خصوصی و غیره برگزار شد و هریک دیدگاه های خود را در بخش دیپلماسی اقتصادی مطرح کردند.
مهمان پرست بیان داشت: پس از جمع بندی، ساختاری به اسم شورای عالی دیپلماسی اقتصادی پیشنهاد شد که زیر نظر رئیس جمهور و دبیر آن وزیر امور خارجه و دبیرخانه آن هم در وزارت امور خارجه مستقر شود و برخوردار از ۹ کارگروه تخصصی باشد.
دیپلمات و سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه اظهار داشت: پس از ارائه پیشنهاد برای ساختار با مجلس شورای اسلامی، ریاست جمهوری و وزارت امور خارجه و بعضی از نمایندگان مکاتبات موثر انجام شد و حدود ۱۰ روز گذشته جلسه ای در مجلس شورای اسلامی برای قانون دیپلماسی اقتصادی با حضور معاونان وزارتخانه های مختلف از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت، اقتصاد و دارایی، اطلاعات، جهاد کشاوری، کشور، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی تشکیل شد.
وی افزود: تقریبا کلیات طرح که لازم است یک هسته و مجموعه قدرتمندی صاحب اختیار برای مصوبات کلان شکل گیرد، طرح شد و پیشنهاد ما این است به صورت شورای عالی زیر نظر رئیس جمهور باشد که قرار است موضوع در مجلس به صورت ۲ فوریت بحث و بررسی شود.
رئیس شورای سیاستگذاری خانه دیپلماسی کشور با اشاره به جلسه مرکز تحقیقات استراتژیک رئیس جمهوری در این رابطه و ارائه طرح و نیز استقبال آنان افزود: از ایده خانه دیپلماسی و نیز ضرورت طراحی نقشه راه خانه دیپلماسی با کمک دیپلمات های با تجربه کشور، استقبال شد.
وی اظهار داشت: ما با خانه دیپلماسی نمی خواهیم سازمان جدیدی ایجاد کنید، ایجاد سازمان جدید موجب بروز مشکل می شود، تشکیلات دولت خیلی بزرگ و هزینه آفرین است باید چابک و کوچک شود، از اینرو به دنبال ایجاد سازمان جدید نیستیم بلکه در پی سازماندهی جدید هستیم که در این راستا باید هماهنگی لازم بین دستگاههای مختلف به وجود آید.
وی بیان داشت: رهبری دیپلماسی اقتصادی باید به دست وزارت امور خارجه باشد ضمن اینکه این وزارتخانه باید تغییراتی در داخل خود ایجاد کند تا بتواند به شایستگی بتواند در این حوزه نقش رهبری خود را ایفا کند.
برگزاری اولین دوره تخصصی DBA با گرایش دیپلماسی اقتصادی در گیلان
رئیس شورای سیاستگذاری خانه دیپلماسی کشور با بیان اینکه گیلان پیشتاز بحث دیپلماسی اقتصادی خواهد بود، گفت: اولین دوره تخصصی DBA با گرایش دیپلماسی اقتصادی اوایل ماه آینده در این استان برگزار می شود.
وی اظهار داشت: در این دوره ۱۳ درس با موضوعات از جمله زبان بدن، آداب پذیرایی، اصول و فنون مذاکره، دیپلماسی عمومی و نقش آن در دیپلماسی اقتصادی با حضور اساتید با تجربه و زبده برگزار می شود که در نهایت شرکت کننده پس از گذراندن این دوره، توسط استاد راهنما پایان نامه ای معرفی و در نهایت پس از موفقیت مدرک DBA را دریافت می کند.
مهمان پرست با بیان اینکه در زمان حاضر با دو دانشگاه در این ارتباط قرارداد بسته ایم، افزود: در حال مذاکره با چند دانشگاه مطرح بین المللی هستیم تا با برگزاری مشترک این دوره ها، مدرک بین المللی به شرکت کنندگان ارایه شود.
وی بیان داشت: این دوره تخصصی در تهران و گیلان، مازندران، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، یزد، کرمان، اصفهان، شیراز، بوشهر و هرمزگان برگزار می شود.
روابط خارجی باید اقتصاد محور باشد
رئیس شورای سیاستگذاری خانه دیپلماسی کشور در ادامه سخنانش در این نشست خبری با بیان اینکه روابط خارجی باید اقتصاد محور باشد، افزود: در دنیای امروز رابطه کشوری با کشور دیگر معنی پیدا نمی کند مگر اینکه در آن منافع اقتصادی تعریف شده باشد.
وی ادامه داد: ممکن است با کشوری به دلایل سیاسی و امنیتی روابط خوبی داشته باشیم اما اگر مبنای منافع اقتصادی و ملی در آن وجود نداشته باشد به راحتی با نوسانات سیاسی ممکن است آن روابط از بین برود.
رئیس شورای سیاستگذاری خانه دیپلماسی کشور با بیان اینکه ما معتقدیم که ساختارهای اقتصادی کشور باید تغییر کند و تصمیمات بزرگ گرفته شود، افزود: کشور ما همه زمینه های رشد و جهش بسیار بزرگ را دارد، آن چیزی که در آن کمبود داریم یک برنامه جامع است که در آن بحث های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مرتبط با هم دیده شده باشد.