علی اکبر کریمی در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی افکارنیوز، درباره گرانی لوازم خانگی ، اظهار داشت: یکی از مهم ترین معضلات بازار کالاها معطوف به فرایند توزیع کالاها می شود.
وی بیان کرد: از آنجایی که همیشه تجارت جذاب تر از تولید بوده است، در نتیجه افراد زیادی که در حوزه تجارت فعالیت می کنند، تعدادشان زیاد می شود و این برخلاف رویه ای است که در دنیا وجود دارد چرا که در کشورهای دیگر معمولا هزینه هایی که برای توزیع از درب کارخانه تا رساندن آن به مصرف کننده نهایی است، کمترین واسطه ها را در نظام توزیع در نظر می گیرند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: همچنین میزان سودی که در آن مسیر به مصرف کننده تحمیل می شود، باید زیر 10 درصد باشد، اما متاسفانه در اقتصاد ما مراحل توزیع بسیار متعدد است و سود بسیار هنگفتی هم از این محل عاید کسانی می شود که در این عرصه فعالیت می کنند.
نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: برای مثال در بخش کشاورزی می بینیم که محصول تولیدی یک کشاورز که به فرض 100 تومان است، تا به دست مصرف کننده نهایی در مغازه ای برسد، به هزار تومان می رسد. یعنی آن فرایند توزیع 900 تومان آب می خورد و 100 تومان به کشاورز می رسد. درباره همه کالاها این موضوع صدق می کند و یکی از تغییراتی که باید در اقتصاد ایران انجام دهیم، کوتاه کردن مسیر تولید به مصرف کننده است و باید مراحل واسطه ها تا توزیع کمتر شود تا مصرف کننده نهایی با کمترین قیمت کالا را دریافت کند.
وی بیان کرد: در رابطه با لوازم خانگی هم باید گفت که این کالاها معمولا توسط نمایندگی های شرکت های لوازم خانگی در سطح کشور توزیع می شوند. اما متاسفانه شاهدیم که برخی از تولیدکنندگان لوازم خانگی کالاهای خودشان را به عمده فروشانی که در بازار هستند به صورت یکجا یعنی یا به صورت سلف و پیش فروش و یا به صورت خرید عادی می فروشند و آنها هستند که تعیین می کنند این کالا با چه حجمی به بازار تزریق و به دست چه کسانی سپرده شود.
کریمی گفت: دست ها و واسطه های زیادی به همین علت در بازار به وجود می آید و باعث می شود که عملا لوازم خانگی با قیمت به مراتب بالاتری نسبت به تولید به دست مردم می رسد.
وی افزود: انتظاری که از تولیدکنندگان لوازم خانگی است، این است که آنها شبکه های نمایندگی شفاف، روشن و دقیق داشته باشند. کالاها با قیمت معین و تعیین شده به نمایندگی داده شود و با درصد سودی که برای نمایندگی تعیین شده، به مصرف کنندگان نهایی برسد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: اگر این اتفاق بیفتد، قاعدتا برای مردم بهتر است و تولیدکنندگان لوازم خانگی هم از این اتهام که با افراد خاصی در شبکه توزیع ممکن است ارتباطات غیرقانونی داشته باشند، تبرئه می شوند. اگر ما ببینیم که این روند اصلاح نمی شود، حتما در کمیسیون صنایع و معادن مجلس جلسه ویژه ای برای پیگیری وضعیت تولید و توزیع لوازم خانگی در بازار خواهیم داشت.