مجمع عمومی سازمان ملل امروز پنجشنبه ۳۰ تیرماه ذیل قطعنامه ۷۶/۲۶۲ که براساس آن رئیس مجمع موظف است پس از هر بار توسل یک یا چند عضو دائم شورای امنیت به حق وتو جلسهای را ظرف ۱۰ روز در مورد آن تشکیل دهد، نشستی را در مورد وضعیتی که در نشست هفته گذشته شورای امنیت منجر به وتوی قطعنامه بشردوستانه سوریه توسط روسیه شد را برگزار کرد.
در این نشست مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در سخنرانی خود اظهار داشت: موضع ایران در قبال موضوع بشردوستانه سوریه کاملا روشن است. جمهوری اسلامی ایران بر اساس اصول استقلال، بشردوستانه و بیطرفی، همواره از تلاشهای سازمان ملل متحد و جامعه جهانی در کمک به سوریه حمایت کرده است.
نماینده ایران گفت: ما بارها اعلام کردهایم که ارائه کمکهای بشردوستانه به سوریه حیاتی است و نباید اجازه داد که شرایط سیاسی مانع از رسیدن کمکها به مردم نیازمند شود.
وی در ادامه تاکید کرد: ارائه کمکها باید به گونهای انجام شود که حاکمیت سیاسی، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه مورد احترام کامل قرار گیرد و این کار منطبق بر اهداف و اصول منشور ملل متحد باشد.
نماینده دائم کشورمان گفت: در جریان بحث و بررسی این موضوع در شورای امنیت، هیأت ایران فعالانه با قلمداران قطعنامه در شورای امنیت (ایرلند و نروژ)، هیأت سوریه و اعضای شورا در تعامل نزدیک بود تا این روند به نتیجه موفقیت آمیز برسد.
سفیر ایران در ادامه به تصویب قطعنامه اخیر شورای امنیت در مورد سازوکارهای کمک به سوریه اشاره کرد و گفت: ایران از پذیرش قطعنامه ۲۶۴۲ (۲۰۲۲) استقبال میکند و آن را گامی حیاتی در جهت رسیدگی به نیازهای فوری سوریه تلقی میکند.
دیپلمات ارشد کشورمان در مورد اهمیت قطعنامه مذکور گفت: قطعنامه خواستههای صریح برای پروژههای بازیابی اولیه و افزایش شفافیت در تلاشهای کمک رسانی تعیین میکند. در این زمینه، از همه طرفها میخواهیم که اصول اساسی حاکم بر کمکهای بشردوستانه را به دقت رعایت کنند.
سفیر ایران گفت: ما خواستار لغو تحریمهای یکجانبه علیه سوریه هستیم که مانع اجرای قطعنامه میشود.
وی افزود: اجرای پروژههای بازیابی اولیه مانند برق، که برای احیای دسترسی به خدمات اساسی حیاتی است، نباید تحت تأثیر تحریمهای یکجانبه قرار گیرد. این اقدامات غیرقانونی همچنین تلاشهای بازسازی سوریه و ارائه کمکهای بشردوستانه را به طرق مختلف متوقف میکند، حتی بازگشت آوارگان و آوارگان را به تأخیر میاندازد.
سفیر کشورمان در ادامه افزود: قطعنامه ۲۶۴۲ از دبیرکل درخواست میکند که گزارش ویژهای در مورد نیازهای بشردوستانه در سوریه ارائه کند. این گزارش باید شامل روندهای کلی مربوط به عملیات امن و بدون مانع سازمان ملل، پروژههای بازیابی اولیه، و اطلاعات دقیق در مورد کمک های بشردوستانه ارائه شده از طریق عملیات فرامرزی مرزی بشردوستانه سازمان ملل، از جمله شفافیت، سازوکار توزیع، تعداد ذینفعان، شرکای عملیاتی، مکان های تحویل کمک و حجم و ماهیت اقلام تحویل شده باشد.
سفیر کشورمان گفت: قطعنامه همچنین تشکیل یک گفتوگوی تعاملی غیررسمی شورای امنیت را به منظور بررسی و پیگیری منظم اجرای این قطعنامه، از جمله پیشرفت در پروژههای بازیابی اولیه، تشویق میکند.
وی تاکید کرد که از طریق این سازوکار، شورا میتواند پیشرفت در اجرای مؤثر و متوازن قطعنامه را رصد کند.