آمریکاییها ۲۰ سال است با دولتهای متفاوت در ایران پیرامون مناقشه هستهای گفتوگو میکنند. آمریکاییهابعد از پیروزی انقلاب بهویژه پس از اشغال لانه جاسوسی بنا را بر عدم رسمیت شناختن انقلاب وجمهوری اسلامی گذاشتند و انواع توطئهها از جمله راهاندازی جنگ داخلی و خارجی برای تجزیه ایران و حمایت آشکار از گروههای تجزیهطلب و علی الخصوص با حمایت بیدریغ از تجاوز حزب بعث عراق مرتکب انواع جنایات جنگی شدند.
با چنین پیشینهای دیپلماتهای ما بهویژه در دولت یازدهم و دوازدهم با لبخند پشت میز مذاکره مینشستند و برای حل مشکلات با آمریکا و رفع تحریمهای ظالمانه و جلوگیری از ترورها و خرابکاریهای آنها گفتوگو میکردند.
دولت های یازدهم و دوازدهم به این بهانه از مردم رأی گرفتند که بروند مناقشه هستهای با آمریکا را حل کنند و تحریمها را لغو کنند و با برقراری روابط، شرّ آمریکاییها را از سر ملت کم کنند.آنها با بیان اینکه گذشتگان زبان دیپلماسی را نمیفهمند و زبان آمریکاییها را نمیدانند از مردم رأی گرفتند با آنکه ردپای آنها قبل از این در گفتوگوهای هستهای وجود داشت.
۲۰ سال است که با آمریکاییها مذاکره میکنیم.آمریکاییها ۴ کلمه با دولت و ملت ایران حرف دارند که همواره زیر سقف گفتوگوها تکرار و به پذیرش آن از سوی دیپلماتهای ایران اصرار دارند:
۱- بساط هستهای خود را جمع کنید. شما مجاز به داشتن فناوری و دانش هستهای حتی در حوزه کشاورزی، پزشکی، صنعت و تولید انرژی و …نیستید.
۲- اگر با شما گفتوگو میکنیم و امتیازی را آنهم روی کاغذ میدهیم اجازه راستیآزمایی نمیدهیم.
۳- تضمینی هم برای قول و قرارهایمان در گفتوگو نمیدهیم .
۴- مطالبات غرب از شما فقط در حوزه دانش هستهای نیست در حوزه نظامی و استانداردهای دموکراسی و آزادی و حقوق بشر شرط داریم باید بیچون و چرا آنرا بپذیرید!؟ اگر نپذیرید ترور دانشمندان و خرابکاری تأسیسات هستهای شما در دستور کار خواهد بود.
آنها صریح میگویند: با انتشار قطعنامههای تکراری در شورای امنیت سازمان ملل، شورای حکام آژانس و نیز قطعنامههای حقوق بشری همراه با تحریمهای ظالمانه روزگارتان را سیاه میکنیم!
اساسا یکی از دلایل محرمانه بودن مشروح مذاکرات هستهای طی ۲۰ سال گذشته همین پرت و پلاگویی و زورگویی آمریکاییها بوده است. خوب این ۴ کلمه حرف زور را مردم ما میفهمند لذا هر روز پس از نمازهای یومیه در مساجد فریاد مرگ بر آمریکا و مرگ بر انگلیس و مرگ بر اسرائیل سر میدهند. اما برخی دیپلماتهای ما و برخی رجال سیاسی و احزاب سیاسی که خودشیفته هستند و در نگاه به آمریکا دچار خودشگفتی می شوند، نمیخواهند آنرا بفهمند!
رئیس جمهور دولت یازدهم و دوازدهم و رئیس تیم دیپلماسی او میگفتند ما زبان آمریکاییها را میفهمیم شما نمیفهمید برخی از ما ۳۰ سال در آمریکا زندگی کردیم و حتی با برخی از مقامات آمریکا رفت و آمد خانوادگی داریم ما میدانیم چطور این مناقشه و سوءتفاهم با آمریکاییها را حل کنیم. رفتند سر میز مذاکره حتی به توافق رسیدند اما با آنکه میگفتند زبان انگلیسی را با لهجه آمریکا میفهمند فرق بین «لغو» تحریمها با «تعلیق» تحریمها را نمیدانستند!
براساس توافق، امتیازات نقد به آمریکاییها دادند. اما آمریکاییها نهتنها به یک تعهد خود عمل نکردند بلکه تحریمها و تهدیدها را چند برابر کردند. اینها آمدند در داخل بهخاطر این دستاورد تقریبا هیچ به قول خودشان به همدیگر مدال دادند و خود را قهرمان دیپلماسی کشور معرفی کردند. بعد که ملت فهمیدند چه کلاهی سر دولت گذاشتند عمر دولت به سر آمد ملت از رأی خود تبری جست و به دولت جدید با رویکرد انقلابی رأی دادند. روحانی و ظریف با برجام ، دستوپای دولت جدید را توی پوست گردو گذاشتند و بخشی از دیپلماسی دولت جدید را نقد کردن چک برجام با خسارات محض آن قرار دادند!
اکنون چندین دور مذاکرات در وین و اخیرا در قطر و گاهی در عمان صورت گرفته است آمریکاییها میگویند؛ مرغ یک پا دارد و همواره زیر سقف گفتوگوها آن ۴ کلمه حرف زور خود را تکرار میکنند.
دولت رئیسی زیر بار حرف زور نمیرود و با تعریف واقعی و نوعی تعامل با جهان را که در چشمانداز برنامه ۲۰ ساله جمهوری اسلامی بود در دستور کار خود قرار داده است. نگاه به روابط دوستانه با همسایگان و قدرتهای بزرگ مثل چین و روسیه که با تحریمهای ظالمانه آمریکا همکاری نکردند را در دستور کار خود قرار داد و روزبهروز بر حجم مراودات با جهان بدون آمریکا افزود و توفیقات خوبی را هم به دست آورد. این رویکرد، کشور را از موضع «بدهکاری» خارج و در جایگاه «طلبکاری» از غرب قرار داد.
اما برخی همچنان اصرار دارند که دولت و ملت ایران را «بدهکار» و آمریکا و سه کشور شرور اروپایی را «طلبکار» جلوه دهند. این جماعت برخی «خائن» و برخی «غافل» هستند . بنده با خائنین حرفی ندارم چون آنها عمله ظلم و ستم آمریکا هستند و منافع آمریکا را در داخل نمایندگی میکنند اما چند کلمه با حضرات غافلین دارم.
مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم که برخی از آنان از اخیار هستند در بیانیهای به مناسبت ۱۵ خرداد مطالب بیربطی درباره انقلاب، مردم و نظام گفتهاند که نقد آن حوصله و فرصت دیگری را میطلبد اما در بخشی از بیانیه خود آوردهاند :
«تأکید ما بر این است که رویکرد کلان سیاسی در کنار رویکرد اقتصادی کشور باید تغییر یابد تا با رفع تحریمها و مذاکره مستقیم، اقتصاد ایران بتواند از رکود و تورم نجات یابد.»
حضرات مجمع محققین و مدرسین حوصله نکردند کارنامه دیپلماسی کشور را طی ۲۰ سال مذاکره بیحاصل با آمریکاییها چه مستقیم و چه غیرمستقیم مطالعه کنند و ببینند با این ۴ کلمه حرف زور آمریکاییها چه باید بکنند؟ آنها تجربه برجام آنهم با مذاکره مستقیم و قدم زدن ظریف و جانکری در خیابانهای وین را دارند. آنها تجربه دولت روحانی را دارند که به او رأی دادند و از او حمایت کردند تا معضل روابط با غرب و مناقشه هستهای حل شود چگونه باز پیشنهاد مذاکره مستقیم را میدهند؟!
حضرات مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در بیانیه خود اضافه میکنند : «از بزرگترین خسرانهایی که در این سالها نصیب کشور شد اتکای بیش حد دیپلماسی به کشور روسیه است. روسیه در جنگ با اوکراین برجام را فدای منافع خود کرد و با کاهش قیمت نفت ضربهای بزرگ به اقتصاد تک محوری ایران وارد کرد.»
اگر کمی به متن این بیانیه دقت کنیم، غفلت، بیخبری و عقبماندگی از تحولات جهان از این عبارات میبارد که در زیر به آن اشاره میشود.
۱- آقایان در بیانیه خود از آوردن یک کلمه و واژه به شدت پرهیز کردهاند آنهم واژه «آمریکا» است . آنها هیچ اشاره ای به جنایات آمریکا در ۴۰ سال اخیر بهویژه در ۲۰ سال جنگ نرم و مناقشه هستهای نکردهاند و نهتنها آمریکا را متهم پرونده هستهای معرفی نکردند بلکه تلویحا جمهوری اسلامی را متهم و «بدهکار» دشمن معرفی کردهاند!
۲- روسیه در مذاکرات هستهای چه در زمان روحانی و چه پس از آن در کنار ایران با زیادهخواهیهای آمریکا مقابله کرده در شورای امنیت با حق وتو در کنار منافع دولت ایران بوده است . چطور التماس روابط با آمریکا که خسارت محض داشته اشکال ندارد، اما روابط با روسیه آنهم بهگونهای راهبردی که بسیاری از تحریمهای آمریکا را به کمک روسها دور زدهایم خسارتبار بوده است!؟
۳- آمریکاییها با فروپاشی شوروی کشورهای عضو پیمان ورشو را یکی پس از دیگری عضو ناتو کردند و در سند امنیتی خود از تجزیه روسیه به پنج جمهوری سخن گفتهاند . روسها برای دفاع از امنیت ملی و تمامیت ارضی خود به طور اجتنابناپذیری به جنگ اوکراین کشیده شدند. کجا روسها با جنگ اوکراین برجام را فدای منافع خود کردند!
آن موقع که ما با آمریکای اوباما به توافق برجام رسیدیم که اصلا جنگ اوکراینی در کار نبود بعد هم ترامپ برجام را پاره کرد و تحریمها را چند برابر کرد. شما از کدام برجام یاد میکنید که روسها آن را فدای منافع خود کردند!
قیمت نفت با جنگ اوکراین به بالای صد دلار رفت. شما از چه کاهش قیمت نفت سخن میگویید. این حرفهای نادرست چیست که سرهمبندی میکنید یک ذره هم برای شعور مخاطبین خوداحترام قائل شوید!
۴- روسیه در حوزه خزر همسایه ماست. شما که میگفتید نظام باید با دنیا ارتباط داشته باشد چگونه است یک دولت بزرگ در همسایگی ما که یکی از قدرتهای بزرگ جهان است را جزء دنیا نمیدانید و زبان به مذمت دیپلماسی کشور در بسط روابط با روسیه با رویکرد احترام متقابل گشودهاید؟!
امام (ره) در منشور برادری به جناحهای کشور توصیه فرمودند :«در موضعگیریها حافظ خشم و کینه انقلابی خود و مردم علیه سرمایهداری غرب و در رأس آن آمریکا باشید.»
چطور میشود حضرات مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه به مناسبت سالگرد ارتحال امام بیانیه میدهند یک سطر از این بیانیه اختصاص به محکوم کردن جنایات آمریکا و نشانی از خشم و کینه از تجاوزات ظالمانه آمریکا در تحریمها علیه ملت ایران دیده نمیشود؟!
مردم زبان آمریکاییها را میفهمند آنهم همه روزه در نمازهای جمعه و جماعات روزانه خود با فریاد مرگ بر آمریکا پاسخ آنرا میدهند چرا زبان آمریکاییها و مواضع تجاوزکارانه آنها علیه ملت را شما نمیفهمید؟!
این روزها گاهی ظریف در عرصه رسانه ظاهر میشود و حرفهایی میزند که هیچ ربطی به نقدها پیرامون دستاورد تقریبا هیچ برجام ندارد.
آمریکاییها اخیرا در ترجمه جدیدی از برجام میگویند؛«ما که از برجام رفتیم اما ایران باید در برجام بماند و به تعهدات خود عمل کند بدون اینکه انتظار داشته باشد ما حتی یک تحریم را برداریم!!» ظریف به جای اینکه پاسخ گستاخی آمریکاییها را بدهد هنوز از میوههای خیالی برجام سخن میگوید!
ظریف حاضر نیست به این پرسش ملی پاسخ دهد که ؛ چرا میلیاردها دلار خسارت به تأسیسات هستهای زدید بدون اینکه حتی یک تحریم را بردارید و صدها تحریم دیگر به آن افزودید.
ظریف باید اعتراف کند زبان انگلیسی با لهجه آمریکاییها را میداند اما از فهم زبان دیپلماسی آمریکایی و منطق مقامات کاخ سفید عاجز است! و این عجز خسارات جبران ناپذیری به دیپلماسی خارجی کشور در طول خدمت او در وزارت خارجه بهویژه ۸ سال دوران دولت روحانی زد.
محمدکاظم انبارلویی