« رافائل گروسی » مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه ۲۵ فروردین ماه در گزارشی درباره راستی آزمایی اجرای برجام از نصب دوربینهای نظارتی این سازمان در تأسیسات هستهای نطنز بعد از انتقال ماشینهای مربوط به تولید سانتریفیوژ در کرج به نطنز خبر داد.
البته محمدرضا غائبی سرپرست نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمانهای بینالمللی در پی انتشار این گزارش در اظهاراتی اعلام کرد که همچنان آژانس هیچگونه دسترسی به اطلاعات حافظه دوربینهای نصب شده نداشته و تا زمانی که ایران مجددا به اجرای برجام برنگردد، اطلاعات مربوطه در اختیار آژانس قرار نخواهد گرفت و نزد ایران ذخیره میشود.
در همین زمینه « بهروز کمالوندی » معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی در گفتوگویی با ذکر این نکته که برنامه کلی برای توسعه تولید ماشینهای سانتریفیوژ و تامین و امنیت آن توأمان برای ما مهم است، گفت: متاسفانه به دلیل عملیات تروریستی صورت گرفته در (مجتمع) تسای کرج مجبور شدیم یک مقدار تدابیر امنیتی را تشدید کنیم. یعنی بخش مهمی از ماشینها را جابهجا کنیم، باقیماندهای هم داشت که این باقیمانده را به نطنز و قبل از آن هم به اصفهان منتقل کردیم.
گفتنی است دوم تیرماه نیز ۱۴۰۰ نیز اقدام خرابکارانهای در مجتمع تسای کرج رخ داد.
وی که با العالم گفتوگو میکرد، یادآور شد: به عبارت دیگر ماشینهای تولید قطعات سانتریفیوژ به دلیل اهمیتی که دارد به جای امنتر جابهجا شدند و الان هم در حال کار هستند.
کمالوندی خاطرنشان کرد: آژانس بینالمللی انرژی اتمی در دو مرحله گزارش داده بود یکی در مرحله انتقال این ماشینها و دیگر هم در مرحله نصب دوربینها و شروع به کار آنها که با توجه به اینکه برخی ابهامها هم مطرح شده بود توضیحاتی در این رابطه دادیم از جمله اینکه کاری که انجام میشود در چارچوب توافقاتی است که داریم و نظارتها هم وجود دارد، بدون اینکه اطلاعات در اختیار آژانس قرار داده شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: همچون سابق دوربینها اطلاعات را ذخیره میکند و نهایتا اگر توافقی صورت بگیرد آژانس به اطلاعات دوربینها دسترسی دارد و اگر هم توافقی حاصل نشود، اطلاعات نزد ما خواهد ماند و احتمالا حذف خواهد شد.
* در اواسط اجرای بند سوم بیانیه چهار بندی با آژانس هستیم
وی درباره مذاکرات وین و سفر گروسی به تهران هم بیان کرد: مذاکرات را وزارت خارجه دنبال میکند و آقای دکتر باقری پیگیری میکنند، در بخشی از مذاکرات در یک یا دو ماه گذشته موضوع مسائل باقیمانده پادمانی هم مطرح بود که من به وین سفر کردم و ملاقاتهایی با آقای گروسی و اروپاییها و نمایندگان چین و روسیه داشتیم، در نهایت درباره چارچوبی تفاهم شد تا موضوعات با سرعت حل و فصل شود که در راستای آن بیانیهای چهار بندی منتشر شد که سه بند آن تا به حال اجرا شده است و در واقع اواسط اجرای بند سوم هستیم. بعد از آن هم عملا زمینه برای ارائه گزارش آژانس به شورای حکام در ماه ژوئن فراهم میشود.
معاون سازمان انرژی اتمی یادآور شد: این در واقع زمانبندی بود که ما دیده بودیم و اصرار ما هم این بود تا قبل از ژوئن، گزارش آژانس در این رابطه منتشر شود. انتظار ما این است که اگر تفاهم و توافقی باشد، با توجه به نظارتهای گستردهای که قرار است در قبال ایران اعمال شود، عملا نباید سؤالی در ارتباط با مسائل گذشته باقی بماند و آنها باید حل شود که یک تفاهم کلی همه ما در این زمینه داشتیم.
کمالوندی همچنین گفت: مذاکرهای در رابطه با موضوعات فنی در حال حاضر نداریم، اگر چه ممکن است بعضی مسائل کوچک باقیمانده باشد که اینها در شرف حل و فصل هستند، ولی موضوعی به نام موضوع فنی الان نداریم.
«محمدرضا غائبی» سرپرست نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمانهای بینالمللی روز پنجشنبه درباره گزارش جدید آژانس گفته بود: در این گزارش اعلام شده است همانطور که قبلا گزارش شد ایران در چهار آوریل به آژانس اطلاع داده است که تمامی ماشینهای مربوط به تولید سانتریفیوژ در کرج را به نطنز منتقل کرده و همان روز بازرسان آژانس راستی آزمایی کردند که تمامی آنها غیر فعال هستند.در ۱۲ آوریل آژانس نصب دوربینهای نظارتی خود را در نطنز به اتمام رسانده و همان روز مهر و موم از این ماشینها برداشته شده است. همان روز ایران به آژانس اطلاع داد که این ماشینها برای تولید لولهها و بیلوز روتور سانتریفیوژ مورد استفاده قرار گرفته است. همچنان در ۱۳ آوریل ایران به آژانس اطلاع داد که این ماشینها در همان روز در این مکان جدید فعال و عملیاتی شدهاند. همچنان آژانس هیچگونه دسترسی به اطلاعات حافظه دوربینهای نصب شده نداشته و تا زمانی که ایران مجددا به اجرای برجام برنگردد، اطلاعات مربوطه در اختیار آژانس قرار نخواهد گرفت و نزد ایران ذخیره میشود.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۱۷ فروردین ماه سال جاری در بیانیهای اعلام کرد جمهوری اسلامی ایران تمامی تجهیزات مربوط به ساخت قطعات سانتریفیوژ را از کارگاه کرج به نطنز منتقل کرده است. پس از آن محمدرضا غائبی در اظهاراتی اعلام کرد: در این گزارش اعلام شده است متعاقب اینکه ایران در نوزدهم ژانویه به آژانس اطلاع داد قصد دارد به جای کرج در مکان جدیدی در اصفهان به تولید لولههای روتور سانتریفیوژ بپردازد و بازرسان آژانس نیز در ۲۲ ژانویه تمهیدات لازم خود در کرج را اعمال و دوربینهای نظارتی را برچیدند و تولید لولههای روتور سانتریفیوژ در این مکان متوقف شد، در ۲۴ ژانویه دوربینهای نظارتی آژانس در اصفهان نصب شد بدون اینکه دسترسی به اطلاعات حافظه آنها داشته باشد و تا زمانی که ایران مجددا به اجرای برجام برنگردد، اطلاعات مربوطه در اختیار آژانس قرار نخواهد گرفت و نزد ایران ذخیره میشود.