در روزهای اخیر رهبر معظم انقلاب از قیمت لوازم خانگی و کیفیت خودروهای داخلی انتقاد کردند. در پردهای دیگر در یک تصادف که حدود یک ماه پیش اتفاق افتاد، ایربگ تمام خودروهای داخلی باز نشد اما تک ماشین خارجی موجود ایربگش باز شد. جالب اینجاست که چندین سال براساس مصوبات دولتی واردات خودروهای خارجی و لوازم خانگی خارجی محدود شده است. پیش از اینکه به چرایی شرایط کنونی و تحلیل مسیری که گذراندیم تا به اینجا رسیدیم، بپردازیم باید این نکته مهم را در نظر بگیریم که صنعت خودروسازی و لوازم خانگی از لحاظ گستردگی و حجم اشتغالزایی دومین و سومین صنایع کشورمان هستند. یعنی اگر این دو را به مثابه کل صنعت بدانیم بیراه نگفتهایم؛ در اصل امروز حال کل صنعت ایران خوب نیست.
مجموع تحلیلهایی که پس از این عتاب رهبر انقلاب در رسانهها و محافل علمی مطرح شد از چند کلیدواژه و گزاره فراتر نرفت: «شرایط کنونی حاصل حمایتهای دولتی و حاکمیتی است و اگر روزی این حمایت برداشته شود و واردات آزاد شود شاهد شکوفایی صنایع خواهیم بود»، «همانطور که در صنایع نظامی قدرتمند شدیم، صنایع بزرگ باید در اختیار مدیران شایسته قرار بگیرند و از آن حمایت شود»، «مدیران لیبرال ما را به این نقطه رساندهاند و اگر مشکل مدیریتی حل شود، این صنایع شکوفا میشوند» و... نسخهپیچان همیشگی اقتصاد ایران یا میگویند باید دست از حمایت برداشت یا گروه دیگری از آنها از آن طرف بام افتاده و میگویند اگر دولت مدیریت و مالکیت تمام و کمال این صنایع را در دست بگیرد شاهد روزهای روشنی خواهیم بود. امروز کشورهای توسعهیافته و حتی کشورهای در حال توسعه که بعضا میتوان آنها را در اطراف ایران نیز دید از این تعابیر و واژگان عبور کردهاند. اساسا دیگر خبری از نسخهپیچی برای اقتصاد از ساحت مطلق منسوخ شده اندیشههای سیاسی نیست.
لیبرالترین حکومتها در مواجهه با کرونا تبدیل به بزرگترین حمایتکنندگان معیشت مردم میشوند و در اشکال مختلف نه تنها در صنایع بلکه در روند توزیع اقلام مصرفی هم دخالت میکنند. از سوی دیگر در حکومتهای کمونیستی حرف از تبیین بازار اقتصاد برای کاهش انحصار و توسعه صنایع از طریق تجارت آزاد است. چه تلخ که صنعت کشورمان امروز در چرخه نامعیوب سیاستگذاری ذیل تفکرات اقتصادی چپ و راست افتاده است. روزی واردات خودرو را آزاد میکنیم و وقتی به مشکل خروج ارز و توسعه نیافتن قطعات خودرو در داخل کشور برمیخوریم میگوییم باید از تولیدکننده داخلی حمایت و واردات را متوقف کرد. چند صباحی میگذرد و زمانی که لبه تیغ انحصار به زیر گلوی مصرفکننده میرسد، نسخه واردات میدهیم. شرایط کنونی ناشی از این است که نقشه صنعتی کشور بایستهای از تصمیمگیری ذیل تفکرهای سیاسی است. چه بد که این جهتگیریها با انتخاب مدیران و تحت فشار افکار عمومی نیز تغییر میکند.
مادامی که استراتژِی توسعه صنعتی در کشورمان نداشته باشیم، صنعت به مثابه دوندهای است که به هر طرف میدود اما هیچگاه به نقطه مطلوب نمیرسد. این دونده نقشه ندارد و شاید اصلیترین ماموریت دولت سیزدهم در حوزه صنعت، تدوین «استراتژی توسعه صنعتی» یا به تعبیر رهبر انقلاب «نقشه راهبردی صنعتی» است.
محمد نجار صادقی