سرپرست وزارت خارجه طالبان روز شنبه در راس هیاتی برای گفتوگو با مقامات ایران به تهران سفر کرد. در همین حال گمانهزنیها درباره علت این سفر و اهداف آن آغاز شد که طبق معمول با شایعاتی دروغ همچون تحویل سفارت افغانستان در ایران به طالبان همراه بود اما انتشار خبر دیدار و گفتوگوی «امیرخان متقی» با «احمد مسعود» و «اسماعیل خان» بازتاب گستردهای در رسانهها و شبکههای اجتماعی داشت. «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه درباره این دیدار گفت: ایران میزبان گروههای مختلف افغانستانی است و در این سفر هم ایران میزبان این گفتوگوها بوده و گفتوگوهای خوبی بین این رهبران انجام شده و امیدواریم نتیجه آن آینده درخشانی برای مردم افغانستان داشته باشد. تاکنون جزئیات زیادی از محتوای این گفتوگوها در دسترس نیست، با این حال به گفته متقی، در این دیدار به احمد مسعود و اسماعیلخان اطمینان داده شده میتوانند بدون تشویش و نگرانی به افغانستان بازگردند. همچنین اکانت توئیتری منتسب به معاون نخستوزیر طالبان از تماس وی با احمد مسعود خبر داد. احمد مسعود طی این تماس، نتیجه مذاکرهاش با متقی را «قناعتبخش» خوانده و خواستار رهایی ۵۱ تن از اعضای جبهه مقاومت از چنگ طالبان شده است.
حال فارغ از محتوای گفتوگوها، نفس این اتفاق از 2 بعد قابل تحلیل است.
1- جمهوری اسلامی ایران در راستای سیاست اصولی خود مبنی بر مشارکت تمام اقوام در دولت، تشکیل حکومت همهشمول و جلوگیری از شکلگیری جنگ داخلی جدید در افغانستان نقش میانجی را بین طالبان و گروههای مقاومت علیه طالبان ایفا میکند. جنگ داخلی و ناآرامی در افغانستان به نفع خود این کشور و هیچکدام از همسایگان آن نیست. به همین سبب ایران سعی دارد اختلافات داخلی از مسیر گفتوگو و مذاکرات طرفین به سرانجام برسد نه به وسیله جنگ و خونریزی.
2- پس از سقوط کابل به دست طالبان، احمد مسعود با مخالفت با این گروه اعلام کرد حکومت طالبان را نمیپذیرد و در پنجشیر حلقههایی برای مقاومت تشکیل داد. در همان زمان بود که موجهای گسترده رسانهای در حمایت از مسعود شکل گرفت. در ایران نیز رسانههای اصلاحطلب و گروههای مختلفی نظیر روشنفکران و سلبریتیها حمایت خود را از پنجشیر اعلام کردند؛ حمایتهایی که البته بدون نیش و کنایه به جمهوری اسلامی ایران نبود. این موج در رادیکالترین بخش خود، خواهان مداخله نظامی ایران علیه طالبان بود! این در حالی است که در همان زمان برخی تحلیلگران معتقد بودند جبهه پنجشیر فاقد قدرتی است که از آن در اینستاگرام و توئیتر بازنمایی میشود. سقوط پنجشیر تنها طی یک هفته و خروج مسعود از افغانستان این گزاره را اثبات کرد. به نظر میرسد دیدار مسعود و متقی آخرین ضربه را به توهمات توئیتری و اینستاگرامی افرادی وارد کرد که درکی از مناسبات واقعی عرصه سیاست و منافع ملی ندارند. احمد مسعود در حال حاضر دست بسیار پایینی در گفتوگو با طالبان دارد، زیرا هیچ قسمتی از افغانستان تحت تسلط وی نیست اما ابتکار ایران در میزبانی گفتوگوهای دوجانبه میتواند موضع وی را تقویت کند و امتیازات بیشتری برای اقوام دیگر افغانستان به دست آورد.
محمدحسین معصومزاده