مجتبی یوسفی عضو هیئت رئیسه و کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی درباره افزایش حاشیهنشینی کلانشهرها در چند سال اخیر در پی افزایش قیمت اجاره مسکن گفت: مسکن حوزهای بلند مدت است که حدود ۱۵۰ تا ۱۸۰ حرفه با آن در ارتباط هستند؛ بنابراین رونق این حوزه، هم در اشتغال و تولید موثر است هم فاصله بین عرضه و تقاضا را کاهش دهد.
وی افزود: در حوزه مسکن باید به چند موضوع بپردازیم که یکی از آنها فاصله بین عرضه و تقاضا است. بر اساس سرشماری سال ۹۵ حدود 6.5 میلیون مستاجر داشتهایم که اینها بالقوه سهم زیادی از بازار رهن و اجاره را به خود اختصاص میدهند. به علاوه اینکه سالانه ازدواجهای جدید، این عقبماندگی را افزایش داده است.
یوسفی عنوان کرد: در دولت قبل و زمان مسئولیت آقای آخوندی حدود هفت سال هیچ برنامهای برای مسکن نداشتیم و همه پروژههای این حوزه مثل مسکن مهر تعطیل شدند. البته مسکن مهر مشکلاتی داشت که باید اصلاح میشدند نه اینکه سرمایههای مردم و بیش از سه میلیون واحد مسکونی را بلاتکلیف بگذاریم و فاصله میان عرضه و تقاضا را افزایش بدهیم.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: طرح جهش تولید مسکن که الان به قانون تبدیل شده در کنار قانونهای مالیات بر خانههای خالی و خانههای لوکس، به سه وجه اصلی حوزه مسکن توجه میکند و میتوان گفت قوانین قبلی خود را تکمیل کرده است.
وی با بیان اینکه این قانون به حوزه مالی توجه دارد، اظهار کرد: بانکها را مکلف کردیم که نقش خود را در زمینههای مختلف از جمله خرید، فروش، رهن و اجاره ایفا کنند. نتایج این موضوع را باید با عملکرد سیستم بانکی در سال ۹۸ مقایسه کنیم.
یوسفی با اشاره به اینکه امروز تقریبا پروژهای باقی نمانده که نیاز به تزریق منابع مالی داشته باشد و بگوییم مشکل مالی دارد، تصریح کرد: نکته بعدی حمایت از ساخت و ساز، تامین زمین ارزان و مسکنهای حمایتی برای اقشار متوسط و ضعیف جامعه و در نهایت بحث قانون مالیات بر خانههای خالی و خانههای لوکس است.
عضو هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از نظر قوانین در انتهای این زنجیره، سفتهبازی و دلالبازی در حوزه مسکن باید کنترل میشد. البته اینکه کسی وعده بدهد که همه مشکلات حوزه مسکن را در کوتاهمدت برطرف خواهیم کرد حرف کارشناسانه و درستی نیست ولی شاهد عزم دولت از جمله شخص رئیسجمهور و وزیر راه و شهرسازی هستیم که به صورت روزانه برای اجرایی شدن پروژه ساخت ۴میلیون مسکن در ۴ سال تلاش میکنند.
وی تاکید کرد: باید این را بگویم که قانونگذاری با مجلس است و دولت اجرا خواهد کرد؛ اما در حال حاضر دولت در این زمینه مصمم است و طبق گفتمانی که دارد میخواهد این کار را انجام بدهد. امروز میبینیم که در حال تامین زمین و سامانههای مربوطه هستند. البته اینها دلیل بر این نیست که اشکالی وارد نباشد؛ اما با توجه به رکود و سکونی که در دولت قبل داشتیم انجام این اقدامات جای امیدواری دارند.
یوسفی با اشاره به اینکه ساخت ۴ میلیون مسکن برنامه بلند مدت است گفت: در برنامههای کوتاهمدت، باید بحث مالیات بر خانههای خالی و سامانههای ملی زمین و مسکن پیگیری شود که بنا بود اطلاعات را در کنار بقیه سامانهها کامل کند؛ مالیاتها گرفته شود تا بخشی از سفتهبازی در بازار کنترل شود.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: متاسفانه در بازار مسکن شاهد رشد بسیار زیادی در رهن و اجاره بودهایم، اما این نکته که رشد قیمتهای خرید و فروش تا حدی کاهش پیدا کرده است میتواند امیدوار کننده باشد. البته این موضوع مشکل مردم را در حوزه رهن و اجاره حل نکرده است.