کیومرث یزدان پناه دانشیار جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران درباره موضع کشورهای غربی مبنی بر بازگشت سریع ایران به مذاکرات هسته ای ، گفت: گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص فعالیتهای اتمی ایران در کرج نشان از عمق بدبینی و عدم اعتماد میان طرفین دارد که هر از گاهی به اشکال مختلف و آن هم در آستانه نشستهای مربوط به مذاکرات هستهای خود را نشان میدهد.
وی افزود: آن چیزی که مسلم است خط مشی، راهبرد و مسیر آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص ایران متاثر از اعمال فشارهایی است که توسط قدرتهای جهانی و در راس آن آمریکا، سپس فرانسه، انگلیس و آلمان صورت میگیرد. آنچه که مسلم است درز اطلاعات اخیر فعالیتهای هستهای در شهرستان کرج بهانه و دست آویزی شده است تا آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارشی را که بخشهای قابل توجهی از آن اغراق آمیز و بزرگ جلوه دادن فعالیتهای هستهای است را منتشر میکند و ایران را در معرض اتهامات جدید قرار دهد.
یزدان پناه ادامه داد: ایران همواره رویه شفافی داشته و تلاش کرده به واسطه شفاف سازی اذهان، افکار عمومی و نهادهای بین المللی را به عملکرد شفاف خود در حوزه هستهای جلب کند، مسلما موضع گیریهای اخیر سازمان انرژی اتمی ایران و نماینده ایران در سازمان بین المللی انرژی اتمی بیانگر این است که کشورمان ترس و واهمهای از گزارش اغراق آمیز مدیرکل سازمان انرژی اتمی ندارد و حتما در کوتاهترین زمان ممکن در این باره شفاف سازی خواهد کرد.
در دام گزارشهای مغرضانه آژانس نیفتیم
دانشیار جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران تاکید کرد: باید مراقب باشیم که در دام این گزارشهای مغرضانه نیفتیم، چراکه به نظر میرسد که مذاکرات هستهای با ۵+۱ به مرحله حساسی رسیده و در این مرحله حساس تصمیم گیری تحت تاثیر فشارهای غیر متعارف و گزارشهای اغراق آمیز قرار نگیریم تا روند مذاکرات دچار اختلال نشود.
وی افزود: بیانیه اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص فعالیتهای هستهای کشور ما که آمیخته به نوعی نگرشهای یک سویه، اغراق آمیز و مغرضانه است امر تازهای نیست، این یک واقعیت است که سالیان سال با توجه به نفوذ گسترده آمریکا و لابی صهیونیست در بدنه اصلی آژانس همیشه تلاش شده است که تحت بهانههای مختلف ایران را متهم کنند.
یزدان پناه ادامه داد: جالب این است که غرب طی ۲۰ سال اخیر و این همه فشار عملا به آورده قابل اتکایی نرسیده تا به واسطه آن کشور ما در معرض اتهام جدی قرار بگیرد، اما در شرایط فعلی و اذعان فعالیتهای غیر متعارف هستهای ایران بدون اسناد و مدارک کافی نشان میدهد که یک ارادهای در حال مختل کردن روند مذاکرات ایران و به نتیجه رساندن مذاکرات ایران با ۵+۱ است. منشا این اراده تنها خارج از کشور نیست، متاسفانه در داخل کشور هست که همواره وطن فروشان و خائنانی که سعی میکنند با گرا دادنهای غلط مسئله را تحت شعاع قرار دهند و ایران را تحت فشارهای غیر متعارف قرار دهند.
وی افزود: ایران به جای موضع گیریهای احساسی و احیانا سطحی باید تلاش کند با مستندات کافی، معتبر و با صبر و حوصله اذهان عمومی و نهاد بین المللی را متوجه اشتباه آژانس بین المللی انرژی اتمی کند و توجیه منطقی کند که اظهارات مدیرکل آژانس در گزارش اخیر واقع بینانه نبوده است و روی ریل واقعیت حرکت کنند و سعی نکنند تحت تاثیر جوسازیهای دو جریان غربی و داخلی قرار بگیرند.
فرسایشی شدن روند مذاکرات به صلاح دو طرف نیست
دانشیار جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران تصریح کرد: لازمه استمرار مذاکرات میان ایران و ۵+۱ اعتماد متقابل است، اگر این اعتماد متقابل مخدوش شود، حتما روی روند مذاکرات اثر منفی خواهد گذاشت و فرسایشی شدن روند مذاکرات به صلاح دو طرف نیست به ویژه برای ایران که در شرایط فعلی به دنبال اثبات حقانیت خود است.
یزدان پناه ادامه داد: بخشی از این گزارش در راستای ایجاد اختلال جدی در روند مذاکرات است و ایران باید مراقب باشد و در سریعتر زمان ممکن با مستندات کافی پاسخ آژانس را در خصوص ادعایهای اخیر به ویژه فعالیت در کرج بدهند تا دستاویزی برای تحت تاثیر قرار دادن مرحله نهایی مذاکرات ایران با ۵+۱ نشود.
وی افزود: مطمئنا در داخل هم جریان و گروههایی هستند که از به نتیجه نرسیدن مذاکرات نفع میبرند و تلاش خود را میکنند تا با ایجاد اختلال در روند مذاکرات به مقاصد شوم خود برسند. هوشیاری ایران، سازمان انرژی اتمی و وزارت خارجه در این مقطع میتواند بسیار تاثیر گذار باشد و درک درست شرایط زمانی و مکانی میتواند این توطئه آژانس و حامیان این گزارشهای غلط را نقش بر آب کند و ایران بتواند بر حقانیت و نتیجه مطلوب خود در مذاکرات برسد.
گفتنی است؛ سخنگوی آژانس بین المللی انرژی اتمی درست دو هفته بعد از توافقی که بین ایران و آژانس حاصل شد، با انتشار بیانیهای اعلام کرد که در تازهترین گزارش در خصوص راستی آزمایی و نظارت بر ایران، رافائل ماریانو گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به کشورهای عضو اطلاع داد که ایران از تاریخ ۲۰ تا ۲۲ سپتامبر (برابر با ۲۹ تا ۳۱ شهریور) به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه سرویس تجهیزات و مانیتورهای نظارتی و نیز جایگزینی کارتهای ذخیره سازی در تمامی مکانهای لازم در ایران بجز کارگاه تولید قطعات سانتریفیوژ در مجتمع «تسا» در کرج را داده است.