عماد آبشناس در خصوص پذیرش و روند آغاز عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای گفت: همان طور که کارشناسان بین المللی می دانند در تعاملات بین المللی یکسری موازنه قدرت چه از نظر سیاسی، اقتصادی و یا نظامی وجود دارد که اگر کشوری در این معادلات جایگاهی نداشته باشد طبیعتا در تمام چانه زنی های بین المللی دچار ضعف خواهد بود.
وی تصریح کرد: بحث ورود ایران به سازمان همکاری های شانگهای سال هاست که مطرح شده و ایران تلاش خود را انجام داده است و این شرایط ایجاد شد تا با پذیرش سایر اعضا روند آغاز عضویت ایران در این سازمان پذیرش و مورد بررسی قرار گیرد. البته در اجلاس فعلی شانگهای هم علیرغم تلاشی که ایران سال ها انجام داده ممکن بود این عضویت با مشکل مواجه شود اما به نتیجه رسید.
این کارشناس مسائل بین الملل همچنین بیان کرد: علیرغم تحریم هایی که آمریکا علیه ایران اعمال کرده با ورود و عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای زمینه تجارت با نیمی از جمعیت دنیا برای ایران باز شده و ایران می تواند با بیش از نیمی از جمعیت جهان ارتباط تجاری داشته باشد.
آبشناس اظهار کرد: پیش از این ایران دارای اقتصاد تک محصولی بوده و تمرکز بر روی تولید و صادرات نفت بود. شاید از نعمت های تحریم این بوده که ایران به فکر تولید و صادرات کالاهای دیگر بیفتد و علیرغم همه تحریم ها بتواند صادرات خود را در زمینه سایر کالاها به کشورهای همجوار داشته باشد.
آبشناس ادامه داد: با توجه به صادراتی که ایران انجام می دهد شاهد هستیم که میلیاردها دلار ما از فروش صادرات طلب داریم و این مسئله نشان دهنده جایگاه توانمندی اقتصادی ایران است و دیگر نمی توانند فکر کنند که با تحریم ایران ما را به زانو درخواهند آورد.
این کارشناس مسائل بین الملل خاطر نشان کرد: با عضویت دائم ایران در سازمان همکاری های شانگهای گرچه فرایند آن زمان بر است اما عملا سد تحریم ها شکسته می شود و ایران می تواند به راحتی تجارت خود را ادامه دهد.