در دولت گذشته اقتصاد به برجام گره خورده بود

 احمد بخشایشی کارشناس سیاست خارجی با اشاره به صحبت های تلفنی وزیر امور خارجه کشورمان با «جوزف بورل» نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپایی مبنی بر اینکه برای ایران مذاکره ای که نتایج ملموس و عملی داشته باشد و همراه با تامین حقوق و منافع مردم باشد قابل قبول است، گفت: حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان برای شرکت در نشست احیای برجام در وین، هزینه را بالا برده و گفته که حضور ایران مشروط به چارچوب برجام است و نه فراتر از آن، لذا آمریکایی‌ها حق وارد کردن مسائل جدید به این توافق نامه را ندارند.

وی با اشاره به تاکید جوزف بورل مبنی بر اعلام تاریخ مورد نظر تهران برای نشست بعدی وین، اظهار کرد: نشست احیای برجام باید هرچه زودتر برگزار شود، چراکه هم آمریکا و هم ایران مایل به احیای این توافق نامه هستند، در حال حاضر تنها مشکل آمریکایی‌ها، شرط ایران است که آنها باید تضمینی دهند که از برجام خارج نمی‌شوند.

در دولت گذشته اقتصاد به برجام گره خورده بود

بخشایشی با اشاره به اینکه دادن تضمین آمریکا برای خارج نشدن از برجام به معنی تنظیم قرارداد جدیدی است، بیان کرد: آمریکایی‌ها معتقدند که اگر قراری بر تنظیم توافقی جدید باشد، ما هم باید درباره مسائل منطقه و موشکی ایران بحث کنیم، اما این گفته آنها بی دلیل است چراکه یک بار ایران در چارچوب برجام توافقی را با آنها کرده و این کشور عدم پایبندی خود را نشان داده است.

 وی با بیان اینکه به گمانم امیرعبداللهیان، سید عباس عراقچی را مسئول مذاکرات برجام می‌کند، اظهار کرد: عاقلانه‌ترین کار، ابقای تیم مذاکره کننده قبلی برجام است، چراکه با شناختی که عراقچی از مذاکرات برجام دارد، کارها رو به جلو پیش می‌رود، البته تفاوتی که تیم مذاکره کننده برجام دولت سیزدهم با دولت دوازدهم دارد، دستورات بالایی است که از سوی حجت الاسلام رئیسی و شورای امنیت ملی به امیر عبداللهیان و عراقچی داده می‌شود، به هر حال احیای توافق برجام، دستاورد خوب و کافی است و ما به دنبال فراتر از آن نیستیم.

کارشناس سیاست خارجی با اشاره به رویکرد رئیسی نسبت به سیاست خارجی و اولویت قرار دادن تعامل با کشور‌های همسایه، بیان کرد: غربی‌ها با دیدن پیشبرد اهداف سیاست خارجی دولت سیزدهم در منطقه به تکاپو افتادند تا زودتر برجام را احیا کنند، اما در کل با توجه به سابقه ۴٠ساله ایران و آمریکا که بسیار پر تنش بوده، رابطه با روسیه و چین و بستن قرارداد‌های بلند مدت با این کشور‌ها می‌تواند راهگشا باشد.

بخشایشی با اشاره به اینکه حجت الاسلام رئیسی سیاست مقاومت را در مذاکرات برجامی به کار می‌گیرد، گفت: در دولت گذشته اقتصاد به برجام گره خورده بود، آن‌ها فکر می‌کردند که هرگونه سرمایه گذاری خارجی باید باشد، اما حجت الاسلام رئیسی نگاهی چند جانبه داشته و مایل به توافق با روسیه، چین، عراق، افغانستان و... است.

وی با اشاره به تلاش رئیسی برای حذف دلار در مبادلات تجاری، اظهار کرد: خارج کردن دلار باعث می‌شود آمریکایی‌ها با دیدن اینکه ایران تحریم‌ها را از طریق حذف دلار در مبادلات تجاری دور می‌زند، امتیاز بیشتری در توافق برجام به ما می دهد و قدرت چانه زنی ما را بالا می‌برد.