حسن داناییفر سفیر اسبق کشورمان در عراق درباره نشست بغداد ، گفت: سخنان اخیر برهم صالح رئیسجمهور عراق مبنی بر اینکه « غرب آسیا نیاز به سازوکار جدید بر محور امنیت و روابط اقتصادی مشترک دارد»، از دو منظر قابلبررسی و کنکاش است. اول، حوادثی که در غرب آسیا دارد اتفاق میافتاد، یک واقعیت است. تغییراتی که در این منطقه بهزودی رخ خواهد داد، نیز یک واقعیت است.
وی افزود: بسیاری از سیاستمداران این تغییرات را دریافت میکنند. بسیاری از دولتمردان منطقه مثل سعودیها، اماراتیها، قطریها، لبنانیها و عراقیها متوجه این تغییرات بهویژه بعد از خروج مفتضحانه نظامیان آمریکایی از افغانستان شدهاند.
خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان بسیار بدتر از خروج نظامیان شوروی از این کشور است
دانایی فر ادامه داد: خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان بسیار بدتر از خروج نظامیان شوروی سابق از این کشور است، بسیاری از کشورها متوجه تغییرات در غرب آسیا شدهاند. به همین دلیل، علاقهمند هستند نشستهای دوجانبه، سهجانبه و چندجانبه در غرب آسیا برگزار شود و بهنوعی تفاهم میان کشورهای منطقه ایجاد کنند. سیاستمداران عراقی فکر میکنند با برگزاری چنین نشستهایی میتوانند خودشان را برای حوادثی که در آینده اتفاق میافتد، آماده کنند.
کنفرانس بغداد بیشتر کاربرد داخلی دارد تا خارجی
دانایی فر ادامه داد: نشست دو روزه کنفرانس بغداد بیشتر کاربرد داخلی دارد تا خارجی، البته کاربرد خارجی این نشست آن است که تعدادی از کشورها دور هم جمع شوند و فضای حاکم بر روابط این کشورها تا حدودی تلطیف شود. باوجوداین مهم آن است که ساختاری ارائه شود که بتواند میان کشورهای شرکتکننده در نشست همگرایی ایجاد کند.
سفیر اسبق ایران در عراق درباره بحث روابط ایران و عربستان در نشست بغداد گفت: ممکن است یک غبار روبی از نشستهای قبلی در نشست بغداد انجام شده باشد.
عدم دعوت از سوریه در نشست بغداد یک نقص جدی است
وی درباره چرایی عدم دعوت مقامات عراقی از سوریه برای شرکت در کنفرانس بغداد توضیح داد: این پرسش در عراق نیز مطرح شد، بهگونهای که وزارت خارجه این کشور بیانیه منتشر کرد و طی آن دلیلهایی را برشمرد که به نظر میرسد، مخاطبان داخلی متقاعد نشدند و خارج از عراق همین سوال مطرح است. ارزیابیها نشان میدهد عدم دعوت از سوریه یک نقص جدی است. دولت بغداد در دعوت از همسایگانش عدالت را برقرار نکرد و این در حالی است که عراق بایستی از تمام همسایگانش در هر شرایطی که قرار دارند، دعوت میکرد. بههرحال، دعوت نکردن از سوریه برای حضور در نشست بغداد یکی از نقاط نقص این نشست به شمار میرود.
کشورهای منطقه میتوانند در کنار یکدیگر امنیت را در غرب آسیا برقرار کنند
وی در پایان با تاکید بر اینکه غرب آسیا شاهد تحولات و رخدادهای جدیدی خواهد بود، تصریح کرد: در سایه تغییراتی که در غرب آسیا شروع شده است، کشورهای منطقه بهنوعی همکاری جمعی روی خواهند آورد. این کشورها میتوانند در کنار یکدیگر امنیت را در غرب آسیا برقرار کنند و انتظار میرود از اثرپذیری بیرونی و نگاه سفارشی دست بردارند.
گفتنی است؛ شنبه ششم شهریور ماه حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در اولین سفر خارجیاش و به منظور شرکت در نشست منطقهای «حمایت از عراق»، در رأس هیأتی به بغداد رفت.
امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان هم پیش از سفر به بغداد گفته بود که ما از هر گونه ابتکار عمل منطقهای مقامات جمهوری عراق که با مشارکت اهل منطقه باشد، استقبال میکنیم. لازم بود از سوریه نیز به عنوان همسایه مهم عراق در این اجلاس دعوت به عمل میآمد. البته در خصوص امنیت و توسعه پایدار منطقه با رهبری سوریه در تماس و مشورت هستیم و در مورد اجلاس بغداد و تاکید بر نقش مهم کشورهای منطقه در هرگونه ابتکار منطقهای با دمشق مشورت مستقیم خواهیم داشت.