روزنامه «لا وانگواردیا» اسپانیا در گزارشی با عنوان «نقش تاریک بلینکن در سقوط افغانستان » نوشت: بایدن به منظور پذیرش عواقب سقوط افغانستان به دست طالبان و خروج فاجعهبار از کابل تاکید کرد «این مسئولیت با من است» و نتایج نظرسنجیها نیز نشان میدهند که حق با او است. کاهش میزان محبوبیت بایدن در نظرسنجیها به خوبی بیانگر شیوه طراحی و یا بهتر است بگوییم، عدم طراحی و برنامهریزی در خروج از این کشور آسیایی است.
به نوشته این رسانه اسپانیایی، آنتونی بلینکن اما از سوی جبهه راست در ایالات متحده به عنوان یک «بله قربانگوی» توصیف میشود؛ کسی که هرگز نمیخواهد در مسالهای با بایدن مخالفت کند. این روند تا جایی ادامه داشته که بلینکن حتی به سرپوش گذاشتن بر گزارشهای اطلاعاتی اخیر از هشدارها پیرامون تسخیر سریع طالبان متهم شده است. اگر افراد بله قربانگوی دولت بایدن را یک فهرست در نظر بگیریم، بلینکن در صدر کسانی قرار دارد که همیشه بدون زیر سوال بردن ماهیت دستورات، آنها را دنبال می کنند.
لا وانگواردیا در ادامه مینویسد: درست با آغاز فروپاشی و سقوط افغانستان و نسبت دادن تصویری تحقیرآمیز از بالگردی در سفارت آمریکا در پایتخت جنوبی ویتنام با خروج از کابل، بلینکن روز یکشنبه ۱۵ اوت در یک برنامه تلویزیونی حاضر شد و گفت «اینجا سایگون نیست» تا مقایسه افغانستان و ویتنام را رد کرده باشد.
«تِوی تروی» دیپلمات آمریکایی که به عنوان دستیار ارشد کاخ سفید در دوران ریاست جمهوری جورج دابلیو بوش نیز فعالیت داشته است، به وال استریت ژورنال گفت: بخشی از مشکل در روند تصمیمگیری در مساله افغانستان این است که به نظر میرسد رئیسجمهوری نمیخواهد مخالفتی از جانب مشاوران سیاسی خود بشنود.
این تحلیلگر جمهوریخواه خاطر نشان کرد: ارتش و نیروهای جاسوسی به تعویق خروج توصیه کردند بنابراین جیک سالیوان مشاور امنیت ملی و به ویژه بلینکن نمیتوانستهاند با این تصمیمگیری موافق باشند.
تروی تأکید کرد: این دو نفر (سالیوان و بلینکن) احتمال حمله طالبان به نیروها و دیپلماتهای آمریکایی و همکاران افغان را مطرح کردند اما هیچیک، مخالفت خود را با بایدن نشان ندادند زیرا میدانستند که او تصمیم گرفته است.
در ادامه این گزارش آمده است: بلینکن در مورد لزوم مذاکره با طالبان برای اطمینان از تخلیه ایمن گفت «آنها کابل را کنترل میکنند، این واقعیت است و ما باید با آن روبرو شویم». اظهار نظری که اگر بلینکن در شرایط آسودهای قرار داشت میبایست پاسخ دیگری همچون «این ماموریت ماست» را از او میشنیدیم.
خروج سراسیمه آمریکا و متحدانش از افغانستان پس از دو دهه حضور ناکام در این کشور، سبب شده تا برافراشته شدن دوباره پرچم طالبان حتی در سفارت این کشورها در خاک افغانستان، موجی از انتقادات از جانب مخالفان داخلی و خارجی را برای یکایک اعضای دولت بایدن به همراه داشته است.
مایک مککال، نماینده جمهوریخواه ایالت تگزاس و عضو ارشد کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان آمریکا پیشتر به سیانان گفته بود «تجربه افغانستان حتی بدتر از سایگون خواهد بود. تصورش را بکنید که آنها پرچم طالبان را بر فراز سفارت آمریکا برافرازند».