اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در نشست رئیس جمهور با مدیران ارشد دولت تدبیر و امید گفت: آقای روحانی وقتی در سال ۹۲ عهده دار مسئولیت شدند کشور با تهدیدها و فرصتهای ویژهای روبهرو بود، ما همه چیز را زود فراموش میکنیم، در آن سال تحریمها ی شورای امنیت ذیل فصل هفتم، تحریمهای اتحادیه اروپا، کنگره و ریاست جمهوری آمریکا کشور را در شرایط سختی قرار داده بود.
وی افزود: وقتی که دولت را تحویل گرفتیم کشور در شرایط سخت رکود تورمی بود، همچنین سیاست داخلی در اوج اختلافات بود؛ به طوری که رئیس جمهور علیه رئیس مجلس و رئیس قوه قضائیه نوار پخش میکرد و علیه آنها حرف میزد، پس از آن انتخاباتی در سال ۹۲ برگزار و نتیجه آن این شد که مردم امید به تغییر و اصلاح امور پیدا کردند.
جهانگیری گفت: در سال ۹۴ برجام امضا شد؛ دستاوردهای زیادی را در همان ۲.۵ سال به دست آوردیم و تورم کاهش و رشد اقتصادی و سرمایه گذاری افزایش یافت، بخش خصوصی فعال و اشتغال ایجاد شد؛ همچنین انسجام قوای سه گانه زیاد شد و از دی ۹۴ اتفاق مهمی افتاد و برجام به عنوان بزرگترین دستاورد دیپلماسی ایران، امضا شد. ایران با قدرتهای بزرگ مذاکره کرد و نتیجه مذاکرات این بود که آمریکاییها گفتند ایران سر ما کلاه گذاشت؛ البته که دروغ میگویند هیچکس سر دیگری کلاه نگذاشته است.
معاون اول رئیس جمهور گفت: در انتخابات ۹۴ مجلس هر کس در هرجا گفت ما حامی دولت هستیم رای آورد، چه مُهر تاییدی بالاتر از اینکه مردم به نمایندگان خود که گفتند ما حامی دولت هستیم.
وی گفت: در سال ۹۶ مهر تایید مردم ایران زده شد، بیش از ۲۴ میلیون رای، نشان از تایید عملکرد رئیس جمهور در دور اول بود. اما در دور دوم دولت با مشکلات زیادی مواجه شد، خروج آمریکا از برجام و فشار سیاستهای حداکثری به ایران مشکلات زیادی را به دنبال داشت.
جهانگیری بیان کرد: هدف فشار حداکثری دشمن برای به زانو درآوردن ایران بود، مسئولان دولت متحد شدند که در این جنگ ظالمانه اقتصادی جوری از خودشان مایه گذاشتن که به شکست آمریکا منجر شود. سیاستهای اقتصادی دولت در دور اول و دوم به خصوص اقتصاد مقاومتی، نتیجه داد و این شد که دولت جدید آمریکا اعلام کرد فشار حداکثری علیه ایران جوابگو نیست.
جهانگیری گفت: در زلزله کرمانشاه بیش از ۱۰۰ هزار خانه تخریب شد و در سیل ۹۸ بیش از ۱۰۰ هزار خانه در بیش از ۲۰ استان کشور آسیب دید و در چنین شرایطی آمریکا از برجام خارج شد؛ نرخ ارز در اواخر سال ۹۸، حدود ۱۳ هزار تومان بود که کرونا آمد و فشار را بیشتر کرد.
معاون اول رئیس جمهور گفت: رهبر انقلاب در سال ۹۷ با اعلام جنگ اقتصادی، آقای رئیس جمهور اصرار کردند که جنگ اقتصادی مهم است و جنابعالی فرمانده جنگ اقتصادی در داخل شوید و ما تحت امر شما هستیم، اما رهبر انقلاب فرمودند که فرمانده جنگ اقتصادی باید رئیس جمهور باشد و فرمان دادند که شورای عالی سه قوه تشکیل شد و در شورای عالی امنیت ستاد مقابله با تحریم درست کردیم، ستاد اقتصادی دولت از سال ۹۲ هرهفته دو جلسه داشت، از سال ۹۲ ستاد اقتصاد مقاومتی تشکیل دادیم.
وی گفت: هیچکس از ما نپرسید شما چگونه نفت فروختید، ترامپ و تیمش تمام تلاششان را کردند که نفت ما فروخته نشود و ۱۲ نفتکش ما را در دریا منفجر کردند، با جنگ به صحنه آمریکا رفتیم.هیچکس در فروش نفت به دولت کمک نکرد. نفتی را هم که فروختیم به سختی پولش را جابهجا کردیم.
معاون اول رئیس جمهور افزود: اگر صنعت پتروشیمی، صنعت فولاد، صنعت مس و..بار اصلی منابع کشور را تامین نمیکرد، اهداف دشمن محقق میشد.
جهانگیری تصریح کرد: در دوران جنگ اقتصادی هیچ کارخانهای به دلیل نرسیدن مواد اولیه، تعطیل نشد، اما کسی نپرسید پتروشیمی چگونه فروش رفت. بانکها، کشتیها و بنادر ایران تحریم بود، اما ما سالی ۱۳۰ میلیون تن کالا از بنادر دنیا وارد میکردیم.
معاون اول رئیس جمهور بیان کرد: خود آمریکاییها گفتند که ما شکست خوردهایم در واقع ایراندوستی، مردم دوستی و تعهد به آرمانهای انقلاب، شهدا و مسئولیت پذیری دولت موجب شد ما پای کار بایستیم. خیلی از دوستان با نادانی کامل به دولت فشار آوردند و انواع زخم زبان زدند. ما در مقابل مردم مسئول بودیم و باید میایستادیم و کشور را از آن پیچ تاریخی عبور میدادیم، اکنون هم کشور در ریل خوبی قرار گرفته است. البته ما سیاستهایی وضع کردیم که در شرایط عادی آن را قبول نداشتیم، اما زندگی مردم و اقشار ضعیف مسئله اول ما بود نه توسعه، مردم ایران بزرگوارانه و با صبوری به دولت کمک کردند.
وی با اشاره به کاهش ۱۰۰ میلیون دلاری فروش نفت بیان کرد: سال ۱۳۹۹ به دلیل همه گیری کرونا شرایط سخت شد و ۱.۵ میلیون شغل از دست دادیم و سلامت مردم هم به خطر افتاد؛ در این بین رسانههای خارجی، نیروهای برانداز و همچنین نیروهای کج سلیقه به سرمایه اجتماعی، مشارکت و امید مردم آسیب زدند. ایران ظرفیتهای بزرگی برای توسعه دارد، اما با چالش و ابرچالشهای بزرگی روبهرو است. مهمترین مانع عبور کشور از این شرایط، دیرفهمی تغییرات جامعه بر جهان و بیتوجهی به سرمایه اجتماعی است؛ گاهی شکاف جامعه، حاکمیت، مردم و دولت میتواند به حوادث نگران کننده منجر شود.
جهانگیری اضافه کرد: دولت بعدی میتواند از هماهنگی قوا و حمایت نهادهای حاکمیتی برای حل مشکلات استفاده کند، اما اگر به موقع از فرصتها استفاده نشود، فرصتها میتواند به تهدید تبدیل شوند.
معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: ما تجارب و راهکارهای خود را در اختیار دولت بعد قرار میدهیم؛ تاکنون من و رئیس جمهور هم جلساتی با رئیس جمهور منتخب داشتهایم و تجارب خود را بدون چشم داشتی در اختیارشان قرار دادیم.