نمایندگی آمریکا در سازمانهای بینالمللی در وین اتریش در پیامی توییتری به بازگشت مشترک تهران و واشنگتن به برجام اشاره کرد.
این نهاد آمریکایی در صفحه توییتر خود نوشت: «آمریکا به شدت ایران را تشویق میکند تا از هرگونه اقدامی که تلاشهای جاری را برای دستیابی به تفاهمی درباره چگونگی بازگشت ایران به پایبندی به تعهداتش در برجام در مقابل بازگشت مشابه آمریکا پیچیده میکند، خودداری ورزد».
ساعتی پیش نیز «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا گفت پیشبینی میکند حتی در صورت احیای برجام صدها تحریم علیه ایران باقی بماند.
وی در این باره گفت: «من پیش بینی میکنم که حتی در صورت بازگشت به پایبندی به برجام، صدها تحریم علیه ایران از جمله تحریمهای اعمال شده توسط دولت ترامپ باقی بماند».
وزیر خارجه در تشریح تحریمهایی که علیه ایران باقی خواهد ماند، گفت: «اگر این تحریمها با برجام ناسازگار نباشند، تا زمانی که رفتار ایران تغییر کند باقی خواهد ماند».
دولت آمریکا در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق این کشور به طور یکجانبه و بر خلاف قوانین بینالمللی از توافق هستهای با ایران که با نام «برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام شناخته میشود خارج شد و سیاست فشار حداکثری را علیه ایران اتخاذ کرد.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق بینالمللی که به تایید شورای امنیت سازمان ملل رسیده، عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام ایران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی از توانایی یا اراده لازم برای عمل به وعدههایشان برخوردار نبودهاند در گامهای متعهد تعهداتش ذیل برجام را کاهش میدهد.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
اقدامات ایران به موجب مفاد توافق هستهای از جمله بند ۳۶ این توافق انجام میشد که به تهران اجازه میدهد در صورت عمل نکردن طرفهای دیگر به تعهداتشان ذیل برجام، تعهداتش در این توافق را کاهش دهد.
دولت فعلی آمریکا به ریاست جمهوری «جو بایدن» مدعی شده قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در وین، زمینههای بازگشت کشورش به برجام را فراهم آورد، با وجود این، واشنگتن تا کنون از انجام تعهداتش جهت محقق کردن این وعده سر باز زده است.
با آنکه دولت آمریکا طرفی بوده که توافق هستهای را نقض کرده و از آن خارج شده است مقامهای دولت بایدن میگویند بازگشت آنها به برجام منوط به این است که جمهوری اسلامی ایران کاهش تعهداتش در این توافق را به عقب برگرداند.
جمهوری اسلامی ایران تصریح کرده که با توجه به اینکه آمریکا برجام را نقض کرده و اقدامات تهران در واکنش به نقض عهد واشنگتن بوده هر گونه گام از سوی ایران بعد از رفع تحریمها و راستیآزمایی این ادعا صورت خواهد گرفت.
آنتونی بلینکن روز دوشنبه در جلسه کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان گفت هنوز مشخص نیست در مذاکرات وین بر سر برجام توافقی حاصل شود. او گفت: ««هنوز نمیدانیم این اتفاق واقعاً خواهد افتاد یا خیر.»