دیپلماتهای سه کشور اروپایی در بیانیهای تصریح کردهاند ضمانتی برای موفقیت در مذاکرات مربوط به احیای توافق هستهای ایران وجود ندارد.
نمایندگان سه کشور اروپایی تصریح کردهاند هنوز «مسائل بسیار دشواری» پیش رو هستند که بایستی حل شوند.
منابع خبری پیش از این گزارش دادهاند رفع تحریمهای آمریکا علیه ایران از جمله مهمترین مسئله محل اختلاف میان ایران و طرفهای دیگر برای از سرگیری اجرای کامل توافق برجام است.
دولت « جو بایدن »، رئیسجمهور آمریکا ضمن اذعان به شکست سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران گفته قصد دارد کشورش را به توافق هستهای با ایران برگرداند. او با وجود این گفته دولتش حاضر است تنها بخشی از تحریمها علیه ایران را رفع کند.
دولت آمریکا در حال حاضر در تلاش است از طریق مذاکرات جاری در شهر «وین»، پایتخت اتریش زمینههای بازگشت خود به برجام را فراهم کند.
سه کشور اروپایی در بیانیه شامگاه چهارشنبه تصریح کردهاند طرفها در مذاکرات جاری در وین به «پیشرفتهای محسوسی» دست پیدا کردهاند.
در این بیانیه آمده است: «همه هیأتها در فضایی سازنده فعالیت کرده و در این پیشرفت نقش داشتهاند. اکنون ما هم در زمینه مسائل هستهای و هم در زمینه رفع تحریمها میدانیم که کلیات توافق به چه شکل خواهد بود.»
ساعاتی قبلتر، «سید عباس عراقچی»، معاون وزیر خارجه ایران نیز گفته بود که طرفها به چارچوب توافق دست یافتهاند. او گفت: «به چارچوب توافق رسیدهایم. متن اصلی توافق و ضمیمهها همه مشخص شده، ولی مذاکرات درباره متن به پایان نرسیده و برخی موضوعات کلیدی کماکان مورد اختلاف است.»
رئیس هیأت ایرانی شرکت کننده در مذاکرات وین همچنین گفت: در مجموع میتوانم بگویم که پیشرفت خوبی داشتیم ولی هنوز نمیتوانیم بگوییم کار تمام شده است، ولی پیشرفت بسیار خوبی حاصل شده است. امیدواریم هفته آینده که مجدد گفتوگوها آغاز خواهد شد، هیأتها که به وین میآیند تصمیمات خودشان را برای رسیدن به یک توافق گرفته باشند.
سه کشور اروپایی در بخش دیگری از این بیانیه با اشاره به اینکه توافق فنی میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به زودی به پایان خواهد رسید خواستار اعطای دسترسی از سوی ایران به بازرسان این نهاد بینالمللی شده است.
در این بیانیه آمده است: «تفاهم فنی فعلی میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به زودی منقضی خواهد شد. ما از ایران میخواهیم همراه با آژانس اتمی راهی را برای تداوم بازرسیها پیدا کنند. دسترسی آژانس برای تلاشهای ما جهت احیای برجام ضروری خواهد بود.»
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا بعد از خروج از برجام در راستای سیاستی موسوم به «فشار حداکثری» علاوه بر بازگرداندن تحریمهای متوقفشده ذیل این توافق و اعمال تحریمهای جدید به سیاستهایی تحریکآمیز مانند ترور سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روی آورد.
تئوری ترامپ این بود که این سیاستها میتواند جمهوری اسلامی ایران را به مذاکره بر سر توافقی جدید به جای «برجام» وادار کند.
او روز ۲۰ ژانویه سال جاری میلادی در حالی از قدرت کنار رفت که در تحقق این هدف شکست خورده بود. ترامپ به دلیل نداشتن راهبرد در قبال ایران، تشدید بیمورد تنشها با این کشور و جدا کردن مسیر آمریکا از متحدانش از سوی منتقدانش آماج انتقادات تند قرار گرفت.