تقریبا از مهرماه ۹۹ بود که زمزمه های احساس تکلیف کردن مردان سیاست برای کاندید شدن در انتخابات 1400 ریاست جمهوری شنیده شده، و این مساله تا جایی پیش رفته که هم اکنون در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ ، در حالی که تا ۲۸ خرداد ماه و روز انتخابات حدود ۵۰ روز باقی مانده است، هنوز مشخص نیست گمانه زنی ها و اعلام های شخصی و حزبی تا کجا ادامه خواهد داشت.
طبق اقوال رسمی و غیر رسمی در فضای مجازی و حقیقی تاکنون بیش از ۶۰ نفر در این فضا معرفی شده اند و مصاحبات تبلیغاتی خود را هم شروع کرده اند.
این در حالی است که مردم هنوز نمیدانند بالاخره تصویب قانون اصلاحی انتخابات که در رفت و آمد بین شورای نگهبان و مجمع تشخیص و نمایندگان مجلس است، به این انتخابات خواهد رسید یا خیر. تعدد نامزدها هم در این میان مساله ای است که در عین ادعای طرفین به لزوم وحدت چندان مشهود نیست. جالب است که همه هم اذعان دارند که تعدد و تکثر همواره منجر به سرگردانی مردم و در نهایت شکست شده است.
از طرفی معرفی دیرهنگام و دقیقه نودی کاندیداها باعث میشود مردم زمان زیادی برای آشنایی با آنها نداشته باشند و حضور غیر رسمی و بر اساس شایعات افراد تا اعلام رسمی و نهایی عموما منجر به تخریب طرفین و کاهش مشارکت در انتخابات میشود.
هم اکنون در بین اصولگرایان فضایی چندگانه بین شورای ائتلاف، شورای وحدت و جبهه پایداری به وجود آمده است، و همچنان بلاتکلیف آمدن رئیسی یا قالیباف هستند.
افرادی هم چون حسین دهقان، سعید محمد، سعید جلیلی، رستم قاسمی، محسن رضایی، علی نیکزاد و امیر حسین قاضی زاده هاشمی احتمالا وضعیت خود را با توجه به آمدن یا نیامدن این دو نفر معطوف ساخته اند.
در بین اصلاح طلبان نیز تعدد و تکثر کاندیدهای ریاست جمهوری معضلی شده و جبهه اجماع ساز هنوز به نتیجه واحدی نرسیده است. پس از اعلام عدم کاندیداتوری سید حسنخمینی که امید احزاب اصلاح طلب بود، بین رهامی و پزشکیان، مهر علیزاده و آخوندی، عارف و هاشمی، تاج زاده و کرباسچی، کواکبیان و ظریف و در نهایت علی مطهری و لاریجانی بحثهای رقابتی وجود دارد تا بلکه با نظرات پدرخوانده هایشان آنکه اصلاح طلب تر و آبرو جمع کن تر نسبت به گذشته است ، بیاید و ایرانی آبادتر از قبل بسازد.
این وسط افرادی هم چون ضرغامی، خلیلیان، مهمان پرست و ... قرار است مستقل عمل کرده و بدون هیچ وابستگی حزبی و جناحی پا در میدان بگذارند .
حال باید دید در این صحنه انتخاباتی چه کسانی کاندید پوششی و ایثارگر هستند و قرار است به نفع دیگری کنار روند و چه کسانی تا آخر ثابت قدم خواهند ماند و چه کسانی در دقیقه نود رو میشوند تا فرصت تخریب را از رقبا برگیرند.
لیست تمام دولتمردانی که در گمانه زنی های مجازی و حقیقی به عنوان کاندید ریاست جمهوری مطرح شده اند :
محمد جواد آذری جهرمی
محمود احمدی نژاد
رضا اردکانیان
اسدالله بادامچیان
مسعود پزشکیان
سعید جلیلی
اسحاق جهانگیری
سید محمد صادق خرازی
صادق خلیلیان
حسین دهقان
محسن رهامی
محسن رضایی
سید ابوالقاسم رئوفیان
سید ابراهیم رئیسی
محمد زارع فومنی
حسن سبحانی
سید عزت الله ضرغامی
محمد جواد ظریف
محمد رضا عارف
فریدون عباسی دوانی
وهاب عزیزی
سید محمد غرضی
رستم قاسمی
محمد باقر قالیباف
امیرحسین قاضی زاده هاشمی
غلامحسین کرباسجی
مصطفی کواکبیان
علی لاریجانی
سعید محمد
شاهین محمد صادقی
علی مطهری
محسن مهر علیزاده
رامین مهمان پرست
بیژن نامدار زنگنه
محمد حسن نامی
سید عباس نبوی
حسن نوروزی
علی نیکزاد
محسن هاشمی رفسنجانی
طبق گفته ستاد انتخابات کشور ثبتنام داوطلبان ریاست جمهوری از ۲۱ اردیبهشت ماه به مدت ۵ روز شروع خواهد شد.
انتشار اسامی نهایی ۵ و ۶ خرداد به مدت ۲ روز
، آغاز تبلیغات از ۷ تا ۲۶ خرداد به مدت ۲۰ روز
، ممنوعیت تبلیغات از ۲۷ خرداد و نهایتا برگزاری انتخابات در روز ۲۸ خرداد خواهد بود.