بابک نگاهداری مشاور و رئیس حوزه ریاست مجلس شورای اسلامی به تشریح ابعاد سفر دو روزه رئیس مجلس به روسیه و برخی شبهات و حواشی به وجود آمده پیرامون این سفر پرداخت که در ادامه میخوانید:
هفته گذشته قالیباف به روسیه سفر کردند، شاید این سفر یکی از سفرهای مقامات کشور در سالیان اخیر بود که از طرف رسانههای معاند و برخی جریانات داخل کشور به طور همزمان مورد هجمه قرار گرفت. به نظر شما علت این موضوع چه بود؟
نگاهداری: البته ما از ابتدا میدانستیم که این سفر با واکنشها و هجمههای زیادی مواجه خواهد شد، حاشیه سازان به روال همیشگیشان مترصد شکار یک سوژه برای تحت الشعاع قرار دادن اصل سفر هستند تا در نهایت معلوم نشود این سفر چرا انجام شد و نتایجش چه بود؟ تا جایی که این حاشیه سازی همراه با دروغپردازی چند روز جلوتر از سفر و در حالی که سفر قالیباف هنوز انجام نشده بود، با انتشار عکسهای سفر آبان سال ۹۴ قالیباف در مقام شهردار تهران به سن پترزبورگ آغاز شد، انواع تفسیرها و تحلیلها از علل بی توجهی مقامات روس به رئیس مجلس مطرح شد و حتی رسانههای معاند با انعکاس این تصاویر از دست رفتن عزت ایرانیان سخن به میان آوردند؟!
البته تکلیف رسانههای بیگانه و برخی دنباله روان داخلیشان که مشخص است. اینها تنها به دنبال تخریب روابط با شرق و مجلس انقلابی هستند و از هر فرصتی هم غفلت نمیکنند، اما خطاب به برخی از دوستان و عزیزانی که تحت تاثیر این شایعات نسبت به این سفر و حفظ نشدن شائنیت ریاست مجلس ابراز نگرانی و گاها تاسف کرده بودند باید به این آیه شریف قرآن اشاره کنم، یا ایها الذین امنوا إن جاءکم فاسق بنبإ فتبینوا أن تصیبوا قوما بجهالة فتصبحوا علی ما فعلتم نادمین؛ (سوره مبارکه حجرات، آیه ٦).ای کسانی که ایمان آوردهاید؛ اگر فاسقی برای شما خبری آورد، تحقیق کنید تا مبادا ندانسته به گروهی بیگناه حمله کنید و بعد که اطلاع پیدا کردید از کار خود پشیمان شوید.
شاید یکی از موضوعاتی که موجب شد سفر دکتر قالیباف مورد توجه و البته هجمه برخی رسانههای قرار گیرد، پیام رهبر انقلاب به رئیس جمهور روسیه بود. در مورد این پیام و اینکه چرا و چگونه رئیس مجلس مامور انتقال این پیام شدند لطفا توضیح دهید.
نگاهداری: واقعیت این بود و هست که سفر آقای قالیباف به روسیه به دنبال دعوت رسمی رئیس دومای روسیه شکل گرفت. بر اساس یک تحلیل راهبردی تصمیم گیری شد که اولین سفر او در مقام ریاست مجلس به روسیه باشد و در جریان این سفر به روسیه این موضوع منتقل شود که جدای از تغییر و تحولاتی که در کاخ سفید رخ میدهد، ایران قصد و عزم جدی دارد به روسیه بعنوان شریک راهبردی و دراز مدت نگاه کند.
پیش از سفر هم وقتی خبر این سفر به استحضار رهبر معظم انقلاب رسید معظم له تاکید داشتند که سفر به تعویق نیافتد و فرمودند نکات و ملاحظاتی دارند که بصورت پیام تهیه میشود تا تحویل آقای پوتین شود.
این سفر بالاخره انجام شد و قالیباف حامل پیام رهبری بودند، طبق برنامه ریزیهای از قبل انجام شده این پیام به آقای ویوچسلاو والودین رئیس دومای روسیه که از طرف آقای پوتین مامور دریافت پیام شده بودند تقدیم شد و پس از چند ساعت پیام به رئیس جمهور روسیه تحویل داده شد و آقای پوتین هم پیام را دید و دستورات لازم را صادر کرد. همچنین آقای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه نیز پاسخ مثبت آقای پوتین و اینکه او دستورات لازم برای اجرایی شدن این پیام را داده اند، منتقل کرد.
نکته مهم این است که رهبر معظم انقلاب علاوه بر انجام به موقع سفر، تاکید داشتند که پیام ایشان برای آقای پوتین، توسط قالیباف به روسیه برده شود و از سوی دفتر رهبرمعظم انقلاب نیز مقرر شد که این پیام هر زمان که سفر ریاست مجلس صورت گرفت، منتقل شود. پس یکی از ماموریتهای سفر، انتقال همین پیام بود و در واقع اهمیت سفر را چند برابر کرد که ظاهرا برای برخی غیر قابل تحمل بود و ریشه بخشی از تخریبها در همین نکته یافت میشود.
یکی دیگر از موضوعاتی که در فضای رسانهای در مورد این سفر به صورت گسترده مطرح شد، دیدار قالیباف با رئیس جمهور روسیه بود و همچنین سطح دیدارها و نحوه استقبال از ریاست مجلس توسط طرفهای روسی بود. آیا واقعا برای دیدار با پوتین برنامهریزی شده بود و علت اصلی برگزار نشدن این دیدار چه بود؟ و همچنین سطح جلسات و دیدارها و نحوه استقبال طرف مقابل به چه صورتی بود؟
نگاهداری: قالیباف در دو روز حضور خود در مسکو، ۹ برنامه دیدار و بازدید داشتند که در پاسخ به سوال شما که اتفاقا یکی از محورهای اصلی هجمه رسانههای بیگانه به سفر دکتر قالیباف بود، به چند مورد از دیدارها و بازدیدهای ایشان بایستی اشاره کنم.
از همان روز اول و با دعوت رسمی رئیس دومای روسیه، آقای والودین از قالیباف که با اعزام فرستاده ویژه، آقای اسلوتسکی، رئیس کمیسیون امنیت ملی روسیه به تهران این دعوت صورت گرفت، بحث ملاقات با پوتین از طرف خود آقای اسلوتسکی مطرح شد، اما طرف روسی عنوان داشت که به دلیل کرونا، تنها در صورت حضور در قرنطینه ۱۴ روزه این دیدار میسر خواهد شد کما اینکه برخی از روسای جمهور کشورهای منطقه این موضوع را پذیرفتند و برای دیدار با پوتین، در قرنطینه ماندند. اما این موضوع از طرف قالیباف از دو جهت مورد موافقت قرار نگرفت اول اینکه ایشان حتی از یک ساعت و یک روز هم برای رسیدگی به امورات کشور و وظایف محوله بر عهدهشان، بالاخص در شرایط کنونی کشور، غفلت نمیکنند و از ابتدای ریاست مجلس تا امروز روزهای تعطیل هم در دفتر کارشان مشغول رسیدگی به امورات بودند. حتی ایشان در زمان ابتلا به کرونا، در دفتر کارشان قرنطینه شدند تا درانجام وظایف کوتاهی نشود؛ بنابراین حضور در قرنطینه ۱۴ روزه اصلا برای ایشان قابل پذیرش نبود. از طرفی دکتر قالیباف معتقد بودند این سفر دو هدف مهم دارد که یکی تقویت روابط راهبردی با روسیه از طریق انتقال پیام مقام معظم رهبری است و دیگری تقویت روابط اقتصادی و تجاری با این کشور است که عدم دیدار با رئیس جمهور روسیه، اختلالی در تحقق این دو هدف ایجاد نخواهد کرد؛ بنابراین از قبل از سفر قراری برای ملاقات شکل نگرفت تا بعدا لغو شود.
در مورد سطح و نحوه استقبال از قالیباف هم هجمههای زیادی صورت گرفت، اما خلاف دروغپردازی و شایعات رسانههای معاند و به اذعان سفیر کشورمان در روسیه، استقبال رسمی از ریاست مجلس جزء کم نظیرینترین استقبالهایی بوده است که تاکنون انجام شده و همه شیوه نامههای تشریفاتی کاملا رعایت شد. جلسه ایشان هم حدود سه ساعت طول کشید و در انتها والودین تا محل خودرو قالیباف ایشان را بدرقه کرد.
همچنین قابل ذکر است که قالیباف از دو مرکز علمی و پژوهشی نیز بازدید داشتند. یکی اندیشکده شرق شناسی مسکو بود. در آنجا محقیقن برجسته ایران شناس و شرق شناس روسی و نیز یکی از مشاوران آقای پوتین حضور داشتند. نکته جالب این دیدار هم نظر یکی از ایران شناسان حاضر در این اندیشکده نسبت به ایران بود. او معتقد بود تنها حکومتی که به صورت اخلاقی و ارزشی در عرصه بین المللی فعالیت میکند، ایران است و چنین فعالیتی نسخه نجات بخش جهانی است که روسیه هم باید حمایت کند. مشاور اقای پوتین هم استقبال خوبی کرد.
نشستی دیگر هم در اندیشکده مطالعات خارجی دانشکده بین الملل و امور خارجی روسیه برگزار شد. در این نشست ۵ هزار نفر از دانشجویان و محققان بصورت وبیناری حضور داشتند و ۴۰ نفر از استادان و روسای دانشگاه حضور داشتند. دکتر قالیباف دیدگاههای ژئوپولتیک و سیاست خارجی خود را ارائه و پرسش و پاسخ هم انجام شد.
چند سال پیش لاریجانی به عنوان رئیس مجلس با پوتین ملاقات داشتُ برخی با اشاره به این دیدار سفر قالیباف و عدم ملاقات با پوتین را مورد نقد قرار میدهند. در این مورد چه توضیحی دارید؟
نگاهداری: لاریجانی هم در همه آن سالهایی که ریاست مجلس را بر عهده داشتند ملاقات رسمی با پوتین نداشتهاند. البته در آبان سال ۱۳۹۴ و در نشست "باشگاه نخبگان والدای شهر سوچی" رئیس مجلس ایران هم دعوت بودند و آقای پوتین هم حضور داشت، در حاشیه این نشست ملاقاتی انجام شد. کلا در دستورالعملهای پوتین دیدار با روسای مجلس وجود ندارد، اما در خصوص دیدار قالیباف با پوتین به منظور تحویل دادن پیام رهبری، همانگونه که اشاره کردم، دستورالعملهای کرونایی هم مضاعف شد و موجب عدم شکل گیری این دیدار شد.
در پایان اگر نکته دیگری در باره این سفر دارید بیان کنید.
نگاهداری: نهایتا میخواهم یک نکته را دوستانه خدمت تمام کسانی ارائه کنم که خود را در چارچوب نظام مقدس جمهوری اسلامی میدانند و درباره منافع ملی و مصالح کشور ملاحظه جدی دارند و آن را خط قرمز میدانند. حساب دشمنان کشور، امثال نتانیاهو، براندازان، ضد انقلاب و سلطنت طلبان که مشخص است و اصلا با آنها کاری نداریم. اما گله از برخی دوستان داخلی است که حاضر شدند برای تخریب یک مقام رسمی کشور، همه چیز حتی منافع ملی، مصالح مملکت و هر آنچه را که تصور میکنید، قربانی کنند.
البته قالیباف سالهاست که به این تخریبها و تهمتها عادت کردهاند و تا آنجا که این تخریبها و تهمتها تنها متوجه شخصیت حقیقی خودشان است، به آنها اهمیت نمیدهند و بارها ما و همراهانشان را به صبوری در برابر این اقدامات و مد نظر قرار دادن رضای خداوند توصیه کردهاند و این آیه شریف قرآن را یادآور شدهاند که میفرماید که ولقد نعلم أنّک یضیق صدرک بما یقولون فسبح بحمد ربّک و کن مِن الساجدین (سوره مبارکه حجر، آیه ٩٨-٩٧). ما میدانیم آن سخنان، دل تو را تنگ میکند، ولی نباید غصه بخوری، بلکه باید با شرح صدر این مشکلات را حل کنی و آنها را در دلت جا ندهی؛ پس پروردگارت را تسبیح و سجده برای خدا کن.
اما وقتی شاهدیم با تخریب قالیباف به عنوان ریاست مجلس منافع ملی و مصالح کشور قربانی میشود دیگر جای سکوت باقی نمیماند. اینجاست که باید به اشاره طعنه وار به شعار مقدس «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی» پاسخ داد و بیان داشت که شرق مورد نظر در این شعار، شرق کمونیست و سلطهجو و ظالم است نه شرقی که امروز معتقد به رابطه راهبردی و برابر است و به دنبال سلطهجویی و استیلا بر دیگر کشورها نیست؛ اگر غرب نیز از سلطهجویی، بدعهدی و ستم پیشگی خود دست بردارد و به تعهداتش عمل کند و رابطه برابر را بپذیرد، غرب هم قابل مراوده و مذاکره است یا آنجا که این سفر را انتخاباتی معرفی میکنند باید پاسخ داد که اگر هدف از این سفر، تبلیغات انتخاباتی بود، قرنطینه ۱۴ روزه نیز پذیرفته میشد تا دیدار با پوتین میسر شود. اما چون هدف منافع ملی و خدمت به مردم است، ۱۴ روز که جای خود دارد یک روز هم برای نپرداختن به مسائل مردم و انجام ندادن امورات کشور، بسیار زیاد است و پذیرفته نمیشود.
در پایان باز تاکید میکنم شخص ریاست محترم مجلس بارها بر این موضوع تاکید کردهاند که اولویت اول و آخر ایشان، فقط کار و کار برای حل مشکلات کشور است و سفر استراتژیک به روسیه هم دقیقا در همین راستا انجام شد. انشالله این سفر علیرغم تخریبهای بی سابقه ثمرات زیادی را برای کشور به ارمغان خواهد داشت.