«علیرضا میریوسفی» سخنگوی هیأت نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد به ادعاهای اخیر «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا درباره فاصله چند ماهه و حتی چند هفتهای ایران برای دستیابی به مواد هستهای لازم برای ساخت سلاح هستهای واکنش نشان داد.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا روز دوشنبه هفته جاری در گفتوگو با شبکه «ان بی سی» مدعی شده بود که ایران تنها چند ماه تا تولید مواد شکافپذیر کافی برای ساخت یک سلاح هستهای فاصله دارد و در صورتیکه به لغو محدودیتهای برجامی خود ادامه دهد، این زمان به چندین هفته کاهش مییابد.
میریوسفی در واکنش به این ادعاهای وزیر خارجه آمریکا درباره جمهوری اسلامی ایران گفت: «ایران همچنان عضو شرکتکننده برجام است اما ایالات متحده نیست. ارزیابی پایبندی ایران به تعهداتش -که گفتهایم میتوانیم به سرعت از این اقدامات اصلاحی عقبنشینی کنیم- به ایالات متحده ربطی ندارد».
وی همچنین در واکنش به اظهارات مقامهای آمریکایی که به دنبال توافقی هستند که دیگر مسائل غیر هستهای را نیز دربرگیرد، گفت موضوعات غیر از برنامه هستهای بخشی از مذاکرات برجام در سال ۲۰۱۵ نبوده است و در نتیجه «برنامه موشکی دفاعی ما برای مذاکره نیست».
وی همچنین به اظهارات بلینکن درباره زندانیان آمریکایی در ایران گفت که جمهوری سالامی ایران پیشنهاد گفتوگو درباره تبادل آمریکاییهای بازداشتی در ایران و شهروندان ایرانی بازداشت شده در ایالات متحده را مطرح کرده است.
بلینکن در مصاحبه اخیرا خود در پاسخ به سوالی درباره طرح موضوع آزادی آمریکاییهای بازداشت شده در ایران در توافق مدنظر آمریکا، گفت: فارغ از هر توافقی، آن آمریکاییها باید آزاد شوند. ما بر اطمینان یافتن از بازگشت آنها به خانه به هر شکل ممکن تمرکز خواهیم کرد.
این اولین بار نیست که بلینکن از زمان روی کار آمدن به عنوان وزیر خارجه ایالات متحده، اتهاماتی را علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح میکند.
پیش از این، بلینکن در اولین کنفرانس خبری خود به عنوان وزیر خارجه آمریکا با متهم کردن ایران به نقض برجام تصریح کرد که واشنگتن راه طولانی در بازگشت به برجام دارد و در صورتی به این توافق هستهای بازمیگردد که جمهوری اسلامی ایران به تعهداتش ذیل برجام عمل کند.
وزیر خارجه دولت جدید آمریکا اضافه کرد: « ایران در چندین حوزه در تناقض با برجام است و مدتی زمان طول میکشد که اگر تصمیم بگیرند به تابعیت برگردد و ما باید ابتدا راستیآزمایی کنیم که در حال تبعیت هستند».
بلینکن تصریح کرد: «اگر ایران تصمیم بگیرد که به پایبندی به برجام برگردد، ما نیز تیم قدرتمندی از کارشناسان تشکیل خواهیم داد تا ابعاد مختلف این موضوع را بررسی کنیم».
مقامهای آمریکا در حالی برای بازگشت بایدن به برجام شرطگذاری میکنند که دولتهای پکن و روسیه بارها تأکید کردهاند که واشنگتن باید بدون پیششرط به برجام بازگردد.
وزارت خارجه روسیه اخیراً در خصوص بازگشت ایالات متحده به برجام تأکید کرده بود که این بازگشت نباید بهانهای برای تغییر توافق یا اعمال الزامات بیشتر بر جمهوری اسلامی ایران باشد.
روز گذشته (سهشنبه)، سخنگوی وزارت خارجه چین نیز تأکید کرد که دولت بایدن باید بدون هرگونه پیششرطی به برجام بازگردد.