« محمدجواد ظریف » روز یکشنبه در توییتی به بیانیه اخیر سه کشور اروپایی عضو برجام و همچنین سخنان وزیر خارجه فرانسه واکنش نشان داد.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در این خصوص نوشت: رهبران سه کشور اروپایی--که برای انجام تعهدات خود تحت برجام به امضای مقامات دفتر کنترل داراییهای خارجی (از سازمانهای تحت نظارت وزارت خزانهداری آمریکا) نیاز دارند--هیچ کاری برای حفظ برجام انجام ندادهاند.
او در ادامه نوشت: ابتکار از آغاز مرده امانوئل ماکرون یا خودداری انگلیس از پرداخت بدهی (به ایران در خصوص تانکهای چیفتن) مقرر در حکم دادگاه را به یاد دارید؟
ظریف سپس با خطاب قرار دادن وزیر خارجه فرانسه نوشت: برجام به خاطر ایران زنده است و نه سه کشور اروپایی.
وی در ادامه نوشت: «همکار محترم: شما دوران کاریات در کابینه را با فروش جنگافزار به جنایتکاران جنگی سعودی آغاز کردی. از بیان حرفهای پوچ و مهمل در مورد ایران دست بردار.»
وزیر خارجه افزود: «یادآوری واقعیت: این "شما" هستید که منطقه ما را بیثبات میکنید. از حفاظت جنایتکارانی که منتقدان خود را با اره تکه تکه میکنند و از جنگافزارهای ساخت "شما" برای سلاخی کودکان در یمن استفاده میکنند، دست بردارید.»
«ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه بامداد یکشنبه طی اظهاراتی زیادهخواهانه و مداخلهجویانه با کافی ندانستن احیای برجام، خواستار انجام مذاکراتی در خصوص فعالیتهای موشکی و منطقهای ایران شد.
وی با اشاره به گامهای هستهای اخیر ایران گفت: «ایران در حال کار برای تقویت توانمندیهای هستهای خود است».
لودریان درباره لزوم بازگشت همه طرفها به اجرای کامل برجام اظهار داشت: «لازم است که ترتیباتی برای بازگشت ایران و ایالات متحده به توافق هستهای انجام شود».
وی سپس مدعی شد: «احیای توافق هستهای کافی نیست. لازم است گفتوگوهای سختی درباره فعالیتهای منطقهای و موشکی بالستیک ایران داشته باشیم».
شامگاه شنبه بود که سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس از اعلام ایران درباره آمادگی برای تولید اورانیوم فلزی بهعنوان سوخت راکتور تحقیقاتی تهران «عمیقاً ابراز نگرانی» کردند و از تهران خواستند به تعهدات برجامی خود بازگردد.
آنها در بیانیهای مشترک مدعی شدند: «ایران هیچ استفاده غیرنظامی موثقی از اورانیوم فلزی ندارد. تولید اورانیوم فلزی به صورت بالقوه دلالتهای نظامی جدی دارد. تحت برجام ایران متعهد شد که به مدت ۱۵ سال در زمینه تولید اورانیوم فلزی یا انجام تحقیق و توسعه درباره متالورژی (فلزشناسی) اورانیوم فعالیت نکند».
پیش از این نیز، «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن ابراز نگرانی از غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم توسط ایران، اما گفت که از دیپلماسی برای تسهیل بازگشت آمریکا و ایران به اجرای کامل توافق هستهای حمایت میکند.
در تاریخ ۱۵ دی ماه سال جاری و پس از آنکه «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» از سوی مجلس تصویب و به دولت ابلاغ و رئیس جمهور نیز دستور اجرای قانون مزبور را صادر کرد، سازمان انرژی اتمی در راستای اجرای این قانون تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد را آغاز کرد.