بازگشت آمریکا به برجام از موضوعاتی است که بسیاری از غرب گرایان در ایران به دنبال آن بوده و همواره فکر می کنند می توان به آمریکا اعتماد کرد. پس از برجام نه دولت اوباما و نه دولت ترامپ و نه حتی اروپایی ها که دنباله روی آمریکا هستند به تعهدات خود عمل نکردند و در این میان ایران بود که به تمام تعهدات خود عمل کرد .
به گزارش افکارنیوز، ایران اما پس از بدعهدی غربی ها با کاهش تعهدات برجامی این پیغام را به غربی ها داد که تعهد در برابر تعهد یک اصل عقلانی است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی 19 دی ماه امسال به این موضوع اشاره فرمودند که "جمهوری اسلامی هیچ اصرار و عجلهای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد، بلکه مطالبه منطقی ما رفع تحریمها و بازگرداندن حق غصبشده ملت است که این وظیفه آمریکا و اروپاییهای دنبالهرو آن است.
اگر تحریمها برداشته شد بازگشت آمریکا به برجام معنا میدهد البته مسئله خسارتها که جزو مطالبات ما است در مراحل بعدی دنبال خواهد شد، اما بدون رفع تحریمها بازگشت آمریکا به برجام حتی ممکن است به ضرر کشور هم باشد.
در این موارد به مسئولان در قوای مجریه و مقننه گفته شده که با دقت و رعایت کامل ضوابط پیش بروند."
ابوالفضل عموئی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس یازدهم درباره سخنان مقام معظم رهبری در ارتباط با قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها، گفت: مقام معظم رهبری در سخنرانی خود تاکید کردند که موضوع و مسئله اول در مواجه با کشورهای غربی، لغو تحریم های ظالمانه علیه ایران است البته در داخل طبق دستورالعل ایشان رویکرد دستگاههای داخلی و اقتصادی کشور باید تقویت توان داخلی با فرض وجود تحریم ها باشد و این مسئله عمدتا با نگاه به داخل باید تقویت شود.
وی افزود: این مسئله کمک میکند با خنثی سازی تحریمها ، لغو تحریمها به صورت موثرتری پیگیری شود. در مورد لغو تحریم ها، مجلس مصوبه خود را به عنوان اقدام راهبردی برای لغو تحریمها با همین رویکرد و نگاه تصویب کرد و نمایندگان مجلس از جهت اینکه بر اساس منویات رهبری حرکت کردند، خوشحال هستند و از این موضوع استقبال میکنند.
وی در ادامه تصریح کرد: مجلس در مصوبه خود تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران تنها تعهد را در مقابل تعهد میپذیرد، در حالی که طرفهای آمریکایی از برجام خارج شدند و تحریمهایی را علیه ما اعمال کردند، طرفهای اروپایی هم بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای به تعهدات 11 گانهای که گفتند، عمل نکردند لذا ما مبنایی را برای اجرای محدودیت های هستهای نمی پذیریم و بر همین اساس مجموعهای از اقدامات را در قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها پیش بینی کردیم.
عمویی همچنین اظهار کرد: در این قانون گام اول برای لغو تحریمها احیا غنیسازی 20 درصدی برای تامین نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران( رآکتورشهید فخری زاده) است که با موفقیت صورت گرفته است، اگر طرف مقابل به لغو تحریمها دست نزند اقدامات بعدی طبق زمان بندی مشخص در قانون اجرا خواهد شد.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم تصریح کرد: در واقع تمرکز اصلی ما بر لغو تحریمها است و در مواد مختلف این قانون اشاره شده که برای لغو تحریمها باید تلاش کرد که محاسبات راهبردی طرف مقابل را تغییر دهیم و آنها را به بازاندیشی در سیاست های خود وادار کنیم.
عمویی افزود: در این قانون گام اول غنی سازی 20 درصد بود و گامهای بعد طراحی شده است از جمله نصب سانترفیوژهای نسل جدید، طراحی رآکتور مشابه اراک یا تکمیل کارخانه اورانیوم فلزی در بخش فنی و در نهایت در ظرف یک ماه و چند روز آینده چنانچه طرف مقابل اقدامی انجام ندهد، ما اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف خواهیم کرد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس تاکید کرد: منطق محاسبات ما روشن است، تعهد فقط در برابر تعهد پذیرفته می شود و تعهد در برابر عضویت کاغذی یا کاغذهای بدون اثر حقوقی پذیرفته نمیشود.
فاطمه محمدبیگی دیگر نماینده مجلس یازدهم نیز در تازهترین توییت خود با تقدیر از مواضع هوشمندانه رهبر معظم انقلاب در حمایت از قانون راهبردی لغو تحریمها در مجلس چنین نوشت:
1. بیاناترهبر معظم انقلاب در خصوص تایید حرکت منطقی و عقلایی مجلس و دولت در باب لغو تعهدات برجامی در پی تصویب قانون راهبردی لغو تحریمها، نشانگر امید ایشان به مجلس انقلابی است.
این اولین قدم راهبردی مجلس در گام دوم انقلاب برای مسئله ناتمام مذاکرات است.
2. اما مخالفتهای اولیه برخی افراد با این طرح نشان میدهد هنوز راه نجات را در واشینگتن دی سی میبینند؛ در گام دوم انقلاب باید این تفکر خشکانده شود و ما با قدرت این مسیر را ادامه می دهیم.
علیرضا سلیمی عضو هیات رئیسه مجلس یازدهم نیز با اشاره به بخشی از فرمایشات رهبر انقلاب مبنی بر اینکه « ما هیچ اصرار و عجلهای نداریم که آمریکا به برجام برگردد» اظهار کرد: اینکه برخیها عجولانه به دنبال بازگشت آمریکا به برجام هستند غیر قابل پذیرش است.
نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس شورای اسلامی افزود: اگر آمریکاییها بخواهند به برجام بازگردند باید همه تحریمها را لغو کنند و همچنین خساراتی را که ایران در قبال برجام متحمل شده را نیز پرداخت کند در غیر این صورت بازگشت ایالات متحده به این معاهده اهمیتی برای ما نخواهد داشت.
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: خروج آمریکا از برجام نقض قوانین بینالمللی بود؛ البته رهبر انقلاب درباره بدعهدیهای کشورهای اروپایی و ایالات متحده بارها و بارها گوشزد کردند که تیم مذاکره کننده میبایست این فرمایشات گوهر بار را سرلوحه کار خود قرار میدادند.
وی تصریح کرد: آمریکاییها بایستی 150 میلیارد دلار خسارتی که در این چند سال اخیر به کشورمان وارد شده را پرداخت کنند پس از آن به برجام بازگردند که البته وزارت خارجه باید به صورت جدی پیگیر این موضوع باشد.
آنچه مشهود است اینکه بازگشت آمریکا به برجام مهم نیست بلکه اجرای برجام و انجام تعهدات از سوی آمریکایی ها و غربی ها مهم است که تا به امروز طرفهای غربی برجام به تعهدات خود عمل نکرده اند.