بعد از مشخص شدن نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و پیروزی جو بایدن در رأیهای مردمی و الکترال، ترامپ که این انتخابات را انتخابات جعلی میدانست که در آن تقلب فراوانی رخ داده است، خواهان ابطال نتایج شد. با وجود اینکه وکلای ترامپ و کمپین انتخاباتی او میلیونها دلار پول جمع کردند تا بتوانند در دادگاههای ایالتی و فدرال پیروز شده و ثابت کنند در این انتخابات تقلب شده است، هیچ کدام از این دادگاهها نظر ترامپ را به رسمیت نشناختند و رأی به درست بودن نتایج دادند. با این وجود او بارها مطرح کرده بود به همین راحتیها هم کنار نمیکشد و همچنان تصمیم دارد به اعتراض خود به نتایج انتخابات ادامه دهد. این بار در آخرین مرحله از تأیید آرای الکترال در مجلس سنای آمریکا، باز هم ترامپ سعی دارد مایک پنس، معاون خود را که بر اساس قانون اساسی، رئیس مجلس سنا نیز هست، وادارد نتایج آرای الکترال را رد کند.
رسانههای آمریکایی با این توصیف، دونالد ترامپ را خطری برای دموکراسی آمریکایی توصیف کردهاند و خواستار پایبندی نمایندگان مجلس سنا به وظایف خود برای تأیید نتایج انتخابات شدهاند. پروسه تأیید نتایج انتخابات، معمولا (یعنی تا قبل از انتخابات سال 2020) به عنوان پروسهای عادی و فرمالیته به حساب میآمده است اما این بار به محلی برای آخرین جدال رسمی ترامپ با نتایج انتخابات تبدیل شده و او به همراه وکلایش با ناامیدی به دنبال تغییر دادن نتایج انتخابات است. مساله اصلی در اینجا اما این است که علاوه بر ترامپ، تعدادی از نمایندگان جمهوریخواه در مجلس سنای این کشور نیز به دنبال تغییر دادن نتایج انتخابات هستند و به مایک پنس به عنوان معاون ترامپ و رئیس مجلس سنا فشار آوردهاند در هر شرایطی، نتایج فعلی را مورد پذیرش قرار ندهد. در این میان مطبوعات دموکرات به طنز مطرح کردهاند مایک پنس در صورتی که نتایج انتخابات را بپذیرد، بلافاصله بعد از بیرون آمدن از ساختمان کپیتول هیل باید به فرودگاه رفته و از ترس اقدامات تلافیجویانه ترامپ و هوادارانش، آمریکا را برای همیشه ترک کند. با این حال طرفداران نظریه رد شدن آرای الکترال در مجلس سنا چندان هم کمتعداد نیستند. 11 نفر از نمایندگان مجلس سنا به همراه حدود 100 نفر از نمایندگان مجلس نمایندگان خواهان ابطال رأیهای ایالتهایی مانند جورجیا و 5 ایالت دیگر که ترامپ تاکید دارد در آنها تقلب شده است، شدهاند. آنها در وهله اول خواستار به تعویق انداختن شناخته شدن بایدن به عنوان پیروز انتخابات هستند و در مرحله بعد درخواست دادهاند کمیسیونی دو حزبی به بررسی آرا در این 5 ایالت بپردازد. مایک پنس نیز بعد از این خبر، بیانیهای منتشر و بیان کرد از تلاشهای اعضای مجلس نمایندگان و سنا برای رد کردن نتایج انتخابات و بیان ادلهشان درباره تقلب در انتخابات و بررسی دوباره آرای ایالتهایی که دارای آرای مشکوک هستند، حمایت میکند.
* 11 هزار رأی جور کن!
ماجرا اما جایی جالب میشود که ترامپ در تماس تلفنی طولانیمدتی با «برد رافنسپرگر» مسؤول برگزاری انتخابات در جورجیا، از او خواسته است اقدامی برای تغییر نتایج انتخابات انجام دهد. رافنسپرگر که یکی از جمهوریخواهان قدیمی و البته میانهرو است و تا پیش از این نیز از تلاشهای ترامپ برای تغییر دادن نتایج انتخابات حمایت نکرده است، در طول این تماس تلفنی یک ساعته بارها به او گوشزد کرده است نمیتواند نتایج انتخابات را تغییر دهد اما ترامپ بارها از او خواسته است این کار را قطعا به انجام برساند. ترامپ در این تماس تلفنی که ریز جزئیات آن به دست روزنامه واشنگتنپست رسیده است، چنین مکالمهای با رافنسپرگر داشته است: «خب ببین! از تو میخواهم این کار را انجام دهی. میخواهم 11 هزار و 780 رأی را پیدا کنی که بتواند نتیجه انتخابات ایالت را به نفع من تغییر دهد». ترامپ در این تماس تلفنی خاطرنشان کرده است انتخابات در جورجیا مانند بسیاری از ایالتهای دیگر با تقلب بوده است و 5 هزار مرده در این انتخابات به نفع بایدن رأی دادهاند و 300 هزار صندوق رأی جعلی نیز پیدا شده و آرایش شمرده شده است. با این حال مسؤول برگزاری انتخابات در جورجیا به ترامپ گفته است یک بار تمام این ادعاها بررسی شده و هیچکدام صحت نداشته است.
مجله نیویورکر با اشاره به اینکه در این تماس تلفنی تنها ترامپ حضور نداشته و «مارک میدوز» رئیس ستاد کارکنان کاخ سفید و تعداد دیگری از وکلایش هم حضور داشتهاند، مطرح کرده است حضور این تعداد از کارمندان یا مشاوران و وکلای ترامپ در این تماس تلفنی نشان میدهد اقدام اخیر ترامپ بسیار خطرناک است و اقدامی برنامهریزی شده برای زیر سؤال بردن بنیاد دموکراسی در آمریکاست.
به نظر میرسد ترامپ بیشتر از هر سیاست و استراتژی دیگری، سیاست فشار از پایین و چانهزنی در بالا را در پیش گرفته است. به همین دلیل هم از طرفداران خود خواسته است روز چهارشنبه به خیابانها ریخته و به نفع او و علیه تقلب گسترده در انتخابات تجمع اعتراضی برپا کنند. با این حال منتشر شدن متن صحبتهای ترامپ با رافنسپرگر و مقاومت او در این تماس تلفنی در مقابل درخواستهای مکرر ترامپ برای «جور کردن 11 هزار رأی به نفع او» نشان میدهد جمهوریخواهان میانهرو نیز دیگر تمایلی برای اهمیت دادن به صحبتهای ترامپ ندارند.
اگر از تلاشها برای تغییر دادن آرای الکترال و مردمی در سنای آمریکا نیز بگذریم، قدم بعدی ترامپ کشاندن نظامیان به خیابانهای آمریکاست. شاید این ادعا که ترامپ در صورت نپذیرفتن نتایج انتخابات، به نیروی نظامی و حکومت نظامی برای باقی ماندن در قدرت متوسل شود، در وهله اول بشدت افراطی و غیر قابل تصور به نظر بیاید اما روز یکشنبه 10 نفر از وزرای دفاع قبلی آمریکا در یادداشتی مشترک در روزنامه واشنگتنپست درباره استفاده ترامپ از نیروی نظامی برای باقی ماندن در قدرت هشدار داده و خواستار انتقال آرام قدرت در آمریکا شدند.
* میراث ترامپ برای سیاست آمریکایی
به احتمال زیاد ترامپ نمیتواند برنامهها و نقشههای خود برای باقی ماندن در قدرت را با موفقیت اجرایی کند اما آنچه از این اتفاقات به نمایش گذاشته میشود، افول جایگاه آمریکا در جهان به دلیل پایین بودن سطح سیاسی این کشور و افول نهادهای دموکراتیک در ایالات متحده است. تبعات تصمیمات و اقدامات ترامپ در 4 سال گذشته قرار نیست به این زودیها در این کشور به فراموشی سپرده شود. در عین حال تبعات تصمیمات و حرکات ترامپ تا سالها برای حزب جمهوریخواه نیز که از رفتار دیکتاتورمآبانه او حمایت کرده است، باقی خواهد ماند. یکی از این نتایج که احتمالا خود را در انتخابات مجلس سنا در روز چهارشنبه نیز مشخص میکند، احتمال پیروزی نامزدهای دموکرات در ایالت جورجیا برای مجلس سناست. در واقع روز چهارشنبه، روز سرنوشتسازی برای آمریکاست که تمام اتفاقات آن نیز به دست رأیدهندگان جورجیایی رقم میخورد. غیر از قطعی شدن نتایج الکترال کالج در ایالت جورجیا در این روز که قرار است توسط مجلس سنا به تأیید برسد، رأیدهندگان این ایالت قرار است ۲ نماینده این ایالت در مجلس سنا را نیز انتخاب کنند. در صورتی که نمایندگان دموکرات انتخاب شوند، اکثریت مجلس سنا نیز مانند مجلس نمایندگان به دست دموکراتها میافتد و برای حداقل 4 سال آینده، دولت بایدن مشکلی در پیشبرد اهدافش در کنگره نخواهد داشت. رسانههای جمهوریخواه مانند فاکسنیوز خطر تبدیل شدن سنا به مجلسی دموکرات را حتی بیشتر از خطر ریاستجمهوری بایدن میدانند. سناتور جمهوریخواه «مارکو روبیو» در یادداشتی در سایت فاکسنیوز با اشاره به ۲ سال ابتدایی فعالیت اوباما در کاخ سفید که همزمان با روی کار آمدن مجلس سنای دموکرات بوده است، آن را بدترین دوره تاریخی آمریکا دانسته و نوشته است: «خطر لیبرالها برای ارزشهای آمریکایی و سازمانهای ما بسیار بالاست».
ثمانه اکوان