« میخائیل اولیانوف »، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین امروز دوشنبه (۱۵ دیماه/ ۴ ژانویه) با توصیف برنامه هستهای ایران به عنوان برنامهای «کاملاً شفاف و قابل راستیآزمایی» خواستار اجتناب از فضاسازی در خصوص قصد تهران برای افزایش سطح غنیسازی اورانیوم به ۲۰ درصد شد.
اولیانوف گفت: «ما از انحراف بیشتر تهران از تعهداتش در برجام ذوقزده نیستیم، اما این مسئلهای نیست که بر سر آن مبالغه شود. برنامه هستهای [ایران] همچنان شفاف و قابل راستیآزمایی است. باید روی روشهای لازم برای بازگشت به اجرای توافق هستهای متمرکز شویم.»
آغاز غنیسازی ۲۰ درصدی
«علی ربیعی» سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران ساعاتی قبلتر آغاز فرایند تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد را اعلام کرد. او گفت: «از ساعاتی پیش فرآیند تزریق گاز شروع شد و تا ساعاتی دیگر اولین محصول اورانیوم غنی شده UF۶ به دست خواهد آمد».
ربیعی پیش از این علاوه بر اطلاعرسانی درباره آغاز فرایند غنیسازی اورانیوم با غنای ۲۰ درصد تأکید کرده بود که فعالیتهای غنیسازی ایران به آژانس اطلاعرسانی شده است.
چند روز پیش، روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» گزارش کرده بود که ژانس بینالمللی انرژی اتمی به شورای حکام اطلاع داد که ایران در تاریخ ۳۱ دسامبر ۲۰۲۰ (۱۱ دی ۱۳۹۹) نامهای ارسال کرده و در آن از قصد خود برای تولید اورانیوم غنی شده ۲۰ درصد در فردو را در راستای طرح مجلس ایران اعلام کرده است.
اخیراً مجلس شورای اسلامی در چارچوب گامهای کاهش تعهدات هستهای و نامه رئیس جمهور ایران به کشورهای اروپایی، در پاسخ به روند اقدامات خصمانه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران و همراهی کشورهای اروپایی با آن، طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها را به تصویب نهایی رساند.
براساس ماده یک مصوب این طرح در راستای تامین شروط ۹ گانه مقام معظم رهبری در خصوص توافق هستهای، سازمان انرژی اتمی ایران موظف است بلافاصله پس از تصویب این قانون، جهت مسائل صلح آمیز نسبت به تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد اقدام و سالانه به میزان حداقل ۱۲۰ کیلوگرم آن را در داخل کشور ذخیره کند و همچنین سازمان مذکور موظف است نیاز کشور برای مصارف صلح آمیز به اورانیوم با غنای بالای ۲۰ درصد را به طور کامل و بدون تأخیر تأمین کند.
فضاسازی بر سر برنامه هستهای ایران
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد.
علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.