«اشتفان شُلتس» سفیر اتریش در ایران که دکترای علوم سیاسی دارد، بیش از ۳ سال است که سفارت وین در تهران را مدیریت میکند. اما نکته قابل توجه درباره سفیر اتریش در ایران است که وی تاکنون به ۲۵ استان کشور سفر کرده و کلیه سفرهای آقای سفیر در ردیف سفرهای کاری محسوب شده و هیچیک با هدف تفریح و تفرج انجام نشده است. موضوعی که خود او هم در گفتگو با رسانهها به آن اذعان کرده است.
وی در جریان سفرهای خود با فعالان اقتصادی در استانهای مقصد دیدار و گفتگو داشته و طبیعتاً موفق شده برآورد دقیقی از ظرفیتها، مشکلات و نارساییهای هر استان بهدست آورد.
حال سوال اینجاست که در شرایط فراگیری بیماری کرونا و محدودیتهای تردد که عموم مردم قادر به انجام سفرهای بین استانی نیستند، این سفرها با چه مجوز و با چه اهدافی انجام شده است؟
اساساً سفیر یک کشور خارجی با چه توجیهی این تعداد سفر داخلی را انجام داده است؟ آیا این رویه در کشورهای دیگر هم معمول است؟
سوال مهمتر اینکه؛ مگر سطح روابط اقتصادی ایران با اتریش آن هم در شرایط تحریمها چقدر است که لازم بوده سفیر آن به ۲۵ استان کشور سفر کرده و با فعالان اقتصادی ملاقات و گفتگو کند.
لازم به ذکر است؛ مهمترین موضوعی که طی سالهای گذشته و به ویژه بعد از خروج یکجانبه آمریکا از برجام همواره مد نظر سرویسهای اطلاعاتی غربی بوده، کسب اطلاع دقیق از میزان تأثیرگذاری تحریمها بر حوزههای مختلف اقتصادی و روشهای دور زدن تحریمها بوده است.
با توجه به تمرکز سفیر اتریش بر جمعآوری اطلاعات اقتصادی استانهای مختلف نمیتوان فرضیه ارتباط این سفرها به ارزیابی تأثیرگذاری تحریمها بر اقتصاد کشور را از نظر دور داشت.
به نظر میرسد سفرهای غیرمعمول سفیر اتریش باید مورد توجه نهادهای مسئول قرار بگیرد.
گفتنی است، دو سال قبل و در آستانه سفر رئیس جمهور کشورمان به اتریش، یکی از دیپلماتهای سفارت ایران در اتریش، به بهانه واهی طراحی برای اقدام تروریستی، در آلمان بازداشت شده و دولت اتریش هیچ اقدامی برای رهایی وی بدلیل مصونیت دیپلماتیک انجام نداد.