یارانه کالاهای اساسی یکی از مهمترین موضوعاتی بود که مجلس یازدهم بر اساس منافع ملی و حل مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم مطرح و به تصویب رساند.
به گزارش افکارنیوز، مشکلات کشور امروز با توجه به کم کاری های هشت ساله دولت تدبیر و امید روحانی بر کسی پوشیده نیست . متاسفانه دولت در طول سالهای به دنبال مذاکره بوده تا بتواند مشکلات اقتصادی را حل کند و از توجه به ظرفیت داخلی کشور مغفول ماند.
مجلس یازدهم پس از تشکیل قول خدمترسانی و نظارت را به مردم داد و هدف خود را حل مشکلات معیشتی عنوان کرد، بر همین اساس طرح یارانه کالاهای اساسی را به صحن علنی برد .دولت اما مخالفت خود را با طرح کمک معیشتی مجلس با عنوان یارانه کالاهای اساسی اعلام کرد و بهانه دولت این بود که منابع لازم برای چنین طرحی وجود ندارد، هر چند مجلس منابع مختلفی را بررسی کرده بود.
اما از سوی دیگر سیاست یک بام و دو هوای دولت در مقابل طرح های معیشتی در نوع خود جای تعجب دارد.
محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در نامهای خطاب به محمد باقر قالیباف رئیس مجلس، نوشت: مردم ایران بهجای اعانه و یارانه از مدیران خود رفع تحریم و برداشتن زانوی زور از گلوی اقتصاد ایران را با حفظ عزتملی طلب میکنند.
این واکنش نوبخت در واقع به طرحی است که یارانه کالاهای اساسی توسط مجلس تصویب شده اما نوبخت معتقد است مردم به جای یارانه به دنبال رفع تحریم ها هستند.
اما هنوز زمانی از این نامه نگذشته بود که ناگهان خبر رسید ستاد ملی کرونا تصویب کرده که به خاطر مشکلات اقتصادی و معیشتی کرونا برا اقشار آسیب پذیر یارانه 100 هزار تومانی ماهیانه به تصویب رسیده است.
سوال اینجاست اگر دولت منابعی برای یارانه ها ندارد چگونه یارانه 100 هزار تومانی را اجرا می کند اما با طرح مجلس یازدهم مخالف است؟ این دوگانگی در رفتار آیا چیزی به جز لجبازی سیاسی است؟
همین موضوع باعث انتقادات نمایندگان مجلس به دولت شد و از این رفتار متناقض دولت انتقادات شدیدی کردند.
موسوی لارگانی از نمایندگان مجلس در این خصوص گفت: متاسفانه معیشت مردم در گرو سیاسیبازی و سیاستزدگی برخی از مسئولان دولتی قرار گرفته است در حالی که مردم انتظار اینگونه رفتارها را از مسئولان نظام جمهوری اسلامی ندارند.
وی با بیان اینکه اگر یارانه ای را مجلس برای مردم مصوب کند تورم زا است و دولت می گوید منابعی برای پرداخت نیست، اما اگر همان یارانه را دولت مصوب کند منابع وجود دارد و تورمی هم در پی ندارد! ادامه داد: مجلس طرحی را در راستای کمک معیشت به مردم در زمان کرونا با تامین بودجه از طریق فروش اموال و تراکنشهای بانکی به صحن آورد اما دولت با این توجیه که اینگونه پرداختها تورمزا است با آن مخالفت کرد و مسائلی مطرح کرد که جای تاسف و تعجب دارد.
این نماینده مجلس یازدهم تصریح کرد:همچنین پس از ایراد شورای نگهبان به طرح مجلس مبنی بر پرداخت 60 تا 120 هزار تومان به خانوادههای نیازمند، این طرح اصلاح شد اما نماینده دولت باز هم در صحن علنی با مصوبه مجلس -که طبق نظر شورای نگهبان اصلاح شده بود- مخالف کرد و تاکید کردند؛ امکان فراهم کردن بودجه برای اجرای طرح مذکور وجود ندارد اما رئیسجمهور در کمال تعجب و ناباوری از اجرای طرح کمک معیشیتی مشابه با طرح مجلس خبر داد!
وی ادامه داد: اگرچه براساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا به یک سوم جامعه بسته معیشتی 100 هزار تومانی برای 4 ماه پرداخت شود اما با توجه به استدلال های دولتمردان، تورم موجود این مبلغ هم جوابگوی مشکلات معیشتی مردم نیست.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بیان کرد:در هرصورت هر نوع پرداختی به مردم باید مصوبه مجلس را به دنبال داشته باشد.
شهریار حیدری دیگر نماینده مجلس نیز با اشاره به دوگانگی دولت در تأمین منابع برای اجرای طرح معیشتی مجلس، گفت: تأکید مجلس توجه به اقتصاد و معیشت مردم است و وقتی اقدامی از سوی دولت صورت نمی گیرد، خود وارد اقدام عملی شده و طرح تدوین می کند از این رو دولت که در تقابل با مجلس برآمده جهت مخالفت با آن، اعلام می کند توان تأمین منابع اجرای طرح را نداشته و آن را مغایر قانون اساسی می کند.
نماینده مردم قصرشیرین، سرپل ذهاب، گیلانغرب در مجلس شورای اسلامی در ادامه با تأکید بر اینکه دولت منابع لازم برای اجرای طرح معیشتی مجلس را در اختیار دارد، عنوان کرد: دولت نمی خواهد طرح معیشتی مجلس اجرا شود اما با این حال تدوین این طرح فشاری بر دولت شد تا خود یک برنامه برای ارائه بسته های معیشتی ارائه کند.