معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه سفر منطقهای اش به کشورهای جمهوری آذربایجان؛ روسیه و ارمنستان در آخرین مقصد مأموریت اش در آنکارا پس از دیدار و مذاکره با سدات اونال همتای ترکیهای خود ضمن مثبت ارزیابی کردن رویکرد کشورهای درگیر در مناقشه قره باغ در مواجهه با طرح جمهوری اسلامی ایران گفت: با توجه به ظرفیتهای جمهوری اسلامی ایران در منطقه و ارتباط نزدیک با کشورهای آذربایجان و ارمنستان، امکان حضور مؤثر برای حل و فصل این بحران را داشته و با بررسیهای مفصل در این خصوص پیشنهادی برای دستیابی به یک صلح پایدار در منطقه قفقاز که برای همه کشورهای منطقه اهمیت دارد ارائه کرده است.
فرستاده ویژه جمهوری اسلامی ایران برای حل مناقشه قره باغ با اشاره به ویژگیهای مؤثر طرح پیشنهادی کشورمان افزود: رویکرد منطقهای این طرح از ویژگیهای بارزی است که بازیگران اصلی منطقه را برای حل این بحران درگیر میکند.
عراقچی با اشاره به ناتوانی گروه مینسک در حل بحران قره باغ تصریح کرد: مکانیسمهای دیگر مثل گروه مینسک را رد نمیکنیم، طرح ما هم جایگزین ابتکارات مینسک نیست بلکه مکمل آن است و ما در صدد آنیم که از طریق یک رویکرد منطقهای و بکارگیری همه بازیگران مؤثر منطقه برای حل این بحران به تلاشهای جاری گروه مینسک کمک کنیم و نقاط ضعف آن را پوشش دهیم.
عراقچی واقع گرا بودن و میدانی بودن براساس اصول پذیرفته شده در حقوق بین المللی را از دیگر ویژگیهای این طرح عنوان کرد و افزود: این اصول شامل احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی، تغییر ناپذیر بودن مرزها، لزوم خاتمه اشغال، لزوم احترام به حقوق اقلیتها، بازگشت آوارگان، عدم دخالت خارجی، خروج عوامل خارجی از منطقه میشود و انتظار داریم این اصول مورد توافق اولیه قرار گرفته و پس از آن آتش بس و شروع مذاکره دنبال شود.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان با مثبت ارزیابی کردن طرح از سوی همه کشورهای درگیر ابراز امیدواری کرد با حل چالشها و رفع نگرانیهای طرفهای درگیر از جمله آذربایجان و ارمنستان به نتیجه مطلوب دست یابیم. ما منتظر بررسی طرح و دریافت پاسخ از سوی چهار کشور در یک فاصله کوتاه بوده تا با تکمیل آن به گونهای که مورد پذیرش همگان قرار بگیرد راه را برای حل و فصل بحران قره باغ هموار کنیم.
وی با اشاره به وجود چالشها؛ اختلافات قدیمی و دخالتهای خارجی در منطقه تصریح کرد: اجرای آنی طرح کار آسانی نیست، ولی ما ناامید نشده و به تلاشمان ادامه خواهیم داد.
عراقچی با اشاره به مذاکرات سازنده و مفصل با همتای ترکیهای خود درباره بحران قره باغ و موضوعات دیگری همچون تحولات فرانسه و سایر موضوعات جهان اسلام گفت: بحث اهانت به پیامبر اسلام (ص) و خشم ایجاد شده در جامعه اسلامی باید ریشه یابی و بجای نفرت افکنی با آنان برخورد مؤثر شود.
عراقچی با ابراز تأسف از رویکرد مقامات فرانسوی در دامن زدن به نفرت افکنی افزود: البته اعمال تروریستی و خشونت آمیز محکوم است و بجای نفرت افکنی باید با عوامل ریشهای این معضل برخورد شود.
فرستاده ویژه جمهوری اسلامی ایران برای حل مناقشه قره باغ پس از مذاکرات فشرده در باکو؛ مسکو؛ ایروان وآنکارا؛ پایتخت ترکیه را به مقصد تهران ترک خواهد کرد.