به نقل از تیتریک دامغان ، هدایت تحصیلی یکی از موضوعاتی است که پس از تصویب در یکی دو هفته اخیر از سوی والدین و نوجوانان مورد بحث قرار گرفته و نگرانی هایی را برای آن ها ایجاد کرده است.
امسال دانش آموزان پایه نهم باید انتخاب رشته کرده و خود را برای تحصیل در رشتهای تخصصی آماده کنند، رشتهای که چندین سال است برای رسیدن به آن تلاش کردهاند و به نوعی سرنوشت زندگی آینده آنها نیز به آن گره خورده است، اما این دانش آموزان امروز با مشکلی به نام "رتبهبندی" موردنظر مواجه شدند.
انتخاب رشته و هدایت تحصیلی بر اساس 6 مؤلفه پایهگذاری شده است که شامل، نظر دانشآموز که شامل امتیاز 10 درصد، نظر والدین شامل امتیاز 5 درصد، نظر معلمان تمام دروس دوره اول متوسطه با امتیاز 10 درصد، نتایج آزمونهای مشاورهای با امتیاز 30 درصد، نتایج نمرات درسی با امتیاز 35درصد و نظرات مشاور با امتیاز 10 درصد در نظر گرفته شده است.
حسین فولادیان معاون آموزشی متوسطه اداره کل آموزش و پرورش استان سمنان گفت: هدایت تحصیلی موضوعی است که امروز عوامل موثر و اثرگذار در این طرح تغییر کرده و از 4 مولفه اثرگذار در هدایت تحصیلی 2 مولفه در اختیار دانش آموزان و 2 مولفه دیگر دراختیار دانش آموزان نیست.
وی تصریح کرد: علاقه، نیاز نظام به اشتغال کشور، استعداد و نیاز منطقه و شهرستان 4 مولفه ای است که رشته تحصیلی را انتخاب می کند.
فولادیان اظهار داشت:معدل و نمرات سهساله راهنمایی دانش آموزان برای انتخاب رشته آنها تأثیرگذار است و حداکثر رتبه دانش آموزان برای رسیدن به رشته موردنظر 10 هزار است، ازاینرو برای دانش آموزان دختری که رشته ادبیات را انتخاب میکنند رتبه حداقل 6500، رشته تجربی 7000 و رشته ریاضی 6500 است.
وی در ادامه افزود:حداقل رتبه برای دانش آموزان پسر رشته ادبیات 6000، رشته تجربی 7000و رشته ریاضی 5500 است.
امروز تعدادی از والدین و دانش آموزان دامغانی در اداره آموزش و پرورش دامغان تجمع کرده و مخالفت خود را در خصوص این طرح نشان دادند.
موضوع از این قرار است که تعدادی از دانش آموزان پایه نهم با مراجعه به مدارس خود و دریافت کارنامه، برگه هدایت تحصیلی و سپس مشاوره تحصیلی، متوجه شدهاند در رشتهای که می خواهند نمیتوانند تحصیل کنند و سیستم امتیازدهی رشته آن ها را مشخص می کند.
پدر یکی از دانش آموزان پایه نهم گفت: معدل فرزندم 18.5 شده اما با اینحال اجازه ثبتنام در مدارس نظری و رشته ریاضی را ندارد و باید فرزند خود را در رشته کار و دانش ثبتنام کنم، من از مسئولان این سئوال میپرسم که آیا ممکن است دانشآموزی با معدل بالا به رشته کار و دانش برود؟
این پدر همچنین گفت: چرا اسم این کار را انتخاب رشته گذاشتهاند؟ اگر انتخاب است پس باید انتخاب موردنظر خود دانشآموز باشد که در این راستا سرنوشت دانشآموز را رقم میزند و حتی والدین آنهم نمیتوانند در علاقه فرزند خود دخالت کنند و این طرح هدایت تحصیلی نیست بلکه باید آن را گمراه تحصیلی نامید.
دانش آموز دیگری که انتخاب رشته او فنی و حرفه ای بود و دوست داشت در رشته انسانی تحصیل کند، گفت: قصد دارم ترک تحصیل کنم و یا سال تحصیلی 96-95 را دوباره در پایه نهم بمانم تا به رشته دلخواهم برسم.
با وجود این طرح، اداره آموزش و پرورش روزهای سختی را برای جوابگویی به دانش آموزان و والدین آنها سپری میکند، اما توضیحاتی که در این باره به دانش آموزان میدهند کافی نیست و این قانون کشوری بوده و از دست مسئول شهرستانی کاری بر نمی آید.
دانش آموزان دامغانی همچنین با نوشتن طوماری به مدیر کل آموزش و پرورش استان خواستار پیگیری شدند که در این طومار آمده است:
ما اولیای دامغانی نسبت به تعیین رشته ای که برای دانش آموزانمان شده معترض هستیم، که متاسفانه از آموزش و پرورش دامغان جواب قانع کننده ای دریافت نکرده ایم.
از شما این سوال را داریم که آیا علاقه مندی و توانایی دانش آموزان در نظر گرفته نشده است؟ چطور می توانید صحبت های مشاوران را نادیده بگیرید؟ وقتی از دانش آموزان می خواهند رشته هایی را که علاقه دارند بروند و به خانواده ها می گویند اجباری در کار نباشد!
آیا می توان از طریق تعدادی تست در آزمون رغبت توانایی و کارایی دانش آموز را از خود او بهتر تشخیص داد؟؟؟؟؟
شما بهتر از ما می دانید که هیچ وقت چه در زمان خود ما و چه در زمان حال دانش آموزان مشاوره و آزمون های هوش را جدی نگرفته اند و از نظر ما اولیا این آزمون معیار خوبی برای تعیین رشته نیست.
با وجود اینکه این طرح کشوری است ولی ما از شما استدعا داریم که از طرف اولیای معترض این مشکل را مطرح کرده تا مسئولین بدانندکه آینده ی آینده سازان این کشور مسئله بی اهمیتی نیست که بتوان به دلخواه آنان هر روز برایش فرضیه ای جدید طرح کرد و مشکل عدم استقبال اکثر دانش آموزان از رشته های هنرستانی با این طرح اجباری مرتفع نمی شود.
لذا از حضرتعالی تقاضا داریم همکاری لازم در راستای حل این مشکل محصلین که موجب دغدغه ی فکری و نداشتن انگیزه جهت ادامه ی تحصیل شده است را مبذول بفرمایید.
از بذل عنایت شما کمال تشکر را داریم.