خبر خوب بانک مرکزی برای مالباختگان موسسه ثامن

گروه اقتصادی- در چند سال گذشته موسسات مالی و اعتباری متعددی مانند محمد رسول الله ، میزان، ثامن و ... با تبلیغات فراوان اقدام به جذب سرمایه های مردم کردند و متاسفانه پس از مدتی به دلیل ناتوانی در پرداخت سود سپرده ها و حتی اصل سرمایه گذاری موجب گرفتاری تعداد فراوانی از سپرده گذاران و حتی کارمندان خود شدند.

 

به گزارش افکارنیوز، یکی از موسساتی که اعتراضات فراوانی نسبت به عملکرد آن وجود دارد، موسسه ثامن الحجج است به طوری که اوج اعتراض به عملکرد این موسسه از آبان سال گذشته آغاز شده و تا امروز نیز سپرده گذاران همچنان در انتظار بازگشت سرمایه خود سرگردان هستند.

 

پس از ماجرای طولانی و اعتراض های فراوان سپرده گذاران موسسه مالی و اعتباری میزان در مشهد، این بار نوبت موسسه ثامن الحجج بود که در پس دادن پول مردم با مشکل مواجه شود .

بسیاری از سپرده گذاران برای بازپس گرفتن پول خود با مشکلات فراوانی مواجه شدند و با اعتراض به بانک مرکزی نیز جمله همیشگی غیر مجاز بودن این موسسه و بی تقصیر بودن بانک را شنیدند.

این در حالی است که موسسه اعتباری ثامن‌الحجج(ع) از سال 86 فعالیت خود را آغاز کرد و با وجود داشتن بیش از 550 شعبه؛ اواسط سال گذشته از سوی بانک مرکزی غیرمجاز اعلام شد؛ این در حالی است که رییس کل وقت و معاون پیشین بانک مرکزی به این موسسه لوح تقدیر «ساماندهی تعاونی‌های اعتبار آزاد و صندوق‌های قرض الحسنه» را اعطا کرده بودند.

به گفته مالباختگان هنگامی که اقدام به سپرده گذاری کرده بودند این موسسه از معدود موسساتی بوده که در سایت بانک مرکزی آن زمان به عنوان در حال اخذ مجوز معرفی شده بود اما پس از مدتی نامش از روی سایت حذف شده است.

به اعتقاد سپرده گذاران، مردم و حتی کارمندان این موسسه با تغییر دولت و مسوولان بانک مرکزی دچار مشکلات فراوانی شدند و متاسفانه زندگی بسیاری از این افراد تحت تاثیر قرار گرفته است.

این در حالی بود که به گفته سیف، رییس کل بانک مرکزی، موسسه «ثامن‌الحجج» مجوز نداشته است.

به گفته وی؛ موسسه «ثامن‌الحجج» مجوز ندارد و امید می‌رود که بتوان با پیگیری‌هایی که هم‌اکنون ازسوی مسئولان آن انجام می‌شود، مشکلات این موسسه برای دریافت مجوز برطرف شود. رئیس‌ کل بانک مرکزی گفت: موسسه مالی و اعتباری «ثامن» نیز درحال طی مراحل قانونی برای دریافت مجوز و موافقت اصولی است.

ماجرا ادامه دار شد تعدادی از سپرده گذاران موسسه مالی و اعتباری ثامن الحجج اول دی ماه 94  مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند.

به گفته آنها مدت هاست هیچ توضیحی از مسئولان بانک مرکزی درباره وضعیت سپرده هایشان دریافت نکرده اند و بلاتکلیفی وضعیت موسسه مالی ثامن الحجج و طولانی شدن روند اخذ مجوز و همچنین مشخص نبودن تکلیف سپرده ها از مهمترین مشکلات است.

سرانجام بانک مرکزی  در 26 اسفند 94 اعلام کرد که با پرداخت بیش از هفت هزار و 500 میلیارد ریال وجوه متعلق به سپرده گذاران تعاونی اعتبار ثامن الحجج، تاکنون بیش از 700 هزار حساب این تعاونی تعیین تکلیف شده است.

ماجرای موسسه مالی ثامن ادامه دار شد و بانک مرکزی خبر داد که از بیستم تیرماه 95، حساب‌های تعیین تکلیف ‌نشده سپرده‌گذاران تعاونی اعتبار ثامن‌الحجج تا سقف یک میلیارد ریال به بانک عامل (پارسیان ) منتقل شده است.

بر این اساس، مشتریان تعاونی یادشده باید با دردست داشتن مدارک مورد نیاز به شعب تعاونی که در آن حساب افتتاح کرده‌اند، مراجعه و گواهی تسویه حساب دریافت کنند. در این مرحله، پس از انتقال تدریجی حساب‌ها به بانک عامل، سقف‌های پرداختی اعلام‌شده تاکنون به همه مشتریان تعلق خواهد گرفت و به هر مشتری، حداکثر تا نصاب اعلام‌شده پرداخت می شود.

همچنین لازم است مشتریان، قراردادی مبنی بر عدم مطالبه وجوه حساب های خود طی مدت تعیین شده را با بانک عامل منعقد کنند تا در این مدت، فرصت کافی برای تبدیل دارایی های تعاونی به وجوه نقد به منظور بازپرداخت به سپرده گذاران فراهم شود. بدیهی است به تدریج سقف های قابل انتقال و همچنین با تبدیل دارایی‌ها، سقف های قابل پرداخت برای تمام سپرده گذاران افزایش خواهد یافت.

گفتنی است، هر گونه تصمیم گیری در باره پرداخت سود به حساب های انتقال یافته طی مدت قرارداد مشتریان در بانک عامل به پس از نتایج ارزیابی املاک تعاونی و حصول اطمینان از تکافوی دارایی ها برای بازپرداخت اصل وجوه حساب‌های سپرده گذاران و اخذ مجوزهای لازم موکول خواهد شد.

بر اساس تصمیمات متخذه و به منظور کاهش هزینه‌ها و جلوگیری از هدررفت منابع محدود موجود، اکنون بیش از 130 شعبه تعاونی در سایر شعب ادغام شده و این فرآیند برای اغلب واحدهای استیجاری و برخی از واحدهای ملکی نیز تداوم خواهد داشت. همچنین طی توافق انجام‌شده با بانک پارسیان، کارکنان تعاونی می‌توانند در آزمون استخدامی اختصاصی که شرایط و ضوابط مربوط به زودی از طریق آن بانک اطلاع رسانی خواهد شد، شرکت کنند.

در پی وقوع بحران مالی تعاونی اعتبار غیرمجاز ثامن‌الحجج و ناتوانی آن در بازپرداخت وجوه سپرده‌گذاران، موضوع سامان دهی تعاونی مذکور در جلسات شورای پول و اعتبار مطرح و تودیع سپرده‌های مردمی با نظارت بانک مرکزی و همکاری موثر قوه قضائیه و سایر نهادهای نظارتی از 13 بهمن‌ماه سال 94 توسط بانک عامل، آغاز و تاکنون نیز بیش از 90 درصد حساب های تعاونی تعیین تکلیف شده است.

این خبر خوب بیشتر سپرده گذاران را خوشحال کرده البته هنوز تا دریافت پول و بازگشت سرمایه خود باید مدتی در انتظار بمانند اما متاسفانه در این مدت رسانه ها و مسوولان تنها به طرح مشکلات سپرده گذاران پرداختند و از مشکلات کارمندان که پس از گذراندن آزمون و ... در این موسسه مشغول کار شده بودند، غفلت شد.

این عده نیز همانند بسیاری از افراد جامعه باید پاسخگوی نیاز خانواده خود باشند و با وجود ورشکستگی این موسسه به حتم با مشکلات فراوانی مواجه شده اند که تنها به دلیل کارمند این موسسه بودن گوشی شنوای درد این عده نبوده است.

البته بانک مرکزی در آخرین اطلاعیه خود درباره اعلام کرده که طی توافق انجام‌شده با بانک پارسیان، کارکنان تعاونی می‌توانند در آزمون استخدامی اختصاصی که شرایط و ضوابط مربوط به زودی از طریق آن بانک اطلاع رسانی خواهد شد، شرکت کنند هرچند باید دید بانک پارسیان تا چه تعداد توان استخدام این نیروها را دارد زیرا احتمال بی کار شدن عده زیادی از این عزیزان در این وانفسای شرایط سخت اقتصادی وجود دارد.