در سه سال گذشته نخستین بارندگی فصل پاییز موجب بروز مشکلات تنفسی برای برخی از شهروندان خوزستانی شده است ، برخی منابع از این بارندگی به عنوان باران اسیدی نام می برند و برخی مسئولین به شدت این مسئله را تکذیب می کنند.
احتمال اسیدی بودن بارانهای اهواز
در تازه ترین اظهار نطر مدیرکل هواشناسی خوزستان در گفتگو با ایسنا گفته است ممکن است در برخی نقاط اهواز باران اسیدی باشد.
کوروش بهادری ادامه داد: پس از نخستین باران پاییزی در سال گذشته سنجشی انجام دادیم که میزان PH آن حدود 7.8 بود و باران اسیدی نبود ولی این موضوع را نمیتوان به تمام نقاط اهواز و استان خوزستان تعمیم داد.
وی افزود:ما تنها در یک نقطه از شهر اهواز باران را رصد کردیم، این در حالی است که بارش باران در فرودگاه با بارش باران در خیابان نادری متفاوت است.
مدیرکل هواشناسی خوزستان گفت: تنها یک دستگاه برای سنجش باران اسیدی داریم که در ایستگاه فرودگاه اهواز قرار دارد؛ ممکن است که باران در خیابان نادری یا در اطراف تاسیسات نفتی اسیدی باشد ولی در این اماکن دستگاهی برای سنجش نداریم.
باران اسیدی چیست؟
اصطلاح باران اسیدی به هرگونه بارش باران، برف، تگرگ یا حتی مه که در آن مواد مضری مانند اکسیدهای نیتروژن و گوگرد وجود دارند، اطلاق میشود.این دو ماده در اتمسفر با اکسیژن و بخار آب واکنش شیمیایی انجام داده، به صورت نیتریک اسید و سولفوریک اسید در میآیند.
عامل اصلی این آلایندهها صنایع، حمل و نقل و کارخانههای مختلفند که سبب افزایش شدید میزان اسیدیته بارش و آسیب رساندن به انسانها، گیاهان و ساختمانها میشوند.اکثر شهرهای بزرگ صنعتی مورد تهدید غبارهای اسیدی قرار دارند. شهر لندن در زمستان سال ۱۹۵۲ مورد تهاجم شدید غبارهای اسیدی قرار گرفت و این امر موجب مرگ زودرس ۴۰۰۰ نفر از افراد بیمار گردید. این سانحه باعث شد که مسئولین شهر اقدامات پیشگیرانهای را در جهت کنترل آلودگی هوا به عمل آورند. در نتیجه، امروزه لندن در زمره شهرهایی به شمار میرود که هوای نسبتاً تمیزی دارند.
"باران اسیدی معکوس"، جدیدترین فرضیه درباره علت تنگی نفس پاییزی
شمیلی کارشناس مدیریت بحران استانداری خوزستان با بیان اینکه فکر میکنم با پدیدهای به نام "باران اسیدی معکوس" مواجه هستیم که نه یک باران اسیدی مستقیم بلکه برگشت بخارات اسیدی از سطح زمین و تنفس آن است، تصریح کرد: امسال در نظر داریم این بررسیها را به شکل گستردهتر انجام دهیم و شاید بتوان با استفاده از ماسکهای مرطوب مراجعات به بیمارستانها را کاهش داد.
نمی توان اثبات کرد
اما یوسفی نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون نظر دیگری دارد وی در این خصوص گفته است باهر تغییر فصلی در هر نقطه دنیا افرادی که زمینه آسم و آلرژی دارند دچار مشکل می شوند و نمی توان اثبات کرد این مشکلات نتفسی توسط باران اسیدی است.
چیزی به اسم باران اسیدی در خوزستان رخ نداده است
ایدنی رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز با رد فرضیه اسیدی بودن باران های اهواز در خصوص نتایج بررسیهای دانشگاه پیرامون مشکلات تنفسی پس از باران در استان، اظهار کرد: تاکنون چیزی به اسم باران اسیدی در خوزستان رخ نداده است و آنچه در ابتدای پاییز و با اولین بارشها شاهد وقوع آن هستیم آسم بعد از بارندگی، Rainfall Asthma یا Thunder Storm Asthma و همان آسم بهدنبال رعد و برق یا بارندگی است.
ابتکار:فرضیه باران اسیدی رد شده است
ابتکار رییس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر دلیل عدم شناسایی منشا تنگی نفس مردم اهواز پس از باران بیان کرد: از ابتدای دولت یازدهم دلایل ایجاد مشکلات تنفسی احصا شد و دلایل متعددی برای این معضل مطرح شد تا با بررسی های علمی بتوانیم تا حدودی به دلایل اصلی برسیم؛ اقدامات مختلفی در این راستا نیز انجام شده است. در سال گذشته یک مجتمع نفتی در اهواز به نقطه دیگری منتقل شد. اکنون فرضیه های بسیاری در این خصوص مطرح است یکی از فرضیه ها گرده های درختان است که می تواند یکی از آلاینده های هوا باشد. با بررسی های انجام شده اکنون فرضیه باران اسیدی و یا ترکیبات گوگردی از لیست فرضیه های مطرح شده خارج شده است.
به گزارش رهیاب،با گذشت سه سال از نفس تنگی خوزستانی ها در اولین بارش پاییزی هنوز علت این مسئله روشن نشده است و بازار تایید و تکذیب احتمال و فرضیه ها داغ است آیا راز نفس تنگی ها دهها هزار نفر در خوزستان کشف خواهد شد یا خیر؟