مشق عشق آقا معلم در دوبند

دوازدهم اردیبهشت ماه هرسال که به منظور پاسداشت مقام معلم در صفحات تقویم ماندگار شده است .

اما این بار نه سراغ معلمان نمونه و نه سراغ پیشکسوتان رفتیم ، بلکه دوربین و وسایل لازم برای تهیه خبر را برداشتیم مسیر خود را تغیر دادیم و از شهر خارج شدیم تا با کسانی که نه چندان دور از ما در حال تلاش برای علم آموزی به هموطنان هستند آشنا شویم.

معلمانی که بدون هیچ گونه چشم داشتی به نقاطی می روند که از هرگونه وسایل رفاهی محروم است و فقط برای آنها تحصیل دانش آموزان و محروم نماندن آنها از علم مهم است چه بسا که همین دانش آموزان آینده سازان این کشور هستند.

احساس می کردیم مسافت طولانی و عبور از جاده پرپیچ و خم تا رسیدن به روستای دوبند برای معرفی و شناخت بیشتر با معلمی که از امکانات رفاهی شهر گذشته تا در دل کوهستان به دانش آموزان خود الفبای محبت بیاموزد ،کاری بسیار ارزشمند و مفید است.

بعد از طی کرن مسیر ۳۰ کیلومتری به شهر صیدون و با تغییر مسیر به سمت شرق شهر صیدون به روستای دوبند رسیدیم،روستایی که ۱۵ کیلومتری صیدون و در دل کوهستان ، نزدیکی قلعه ی منگشت قرار دارد .

روستای دوبند نزدیک به ۲۰۸ نفر (۳۹خانوار) جمعیت دارد ، کار و پیشه مردمان این روستا کشاورزی و دامداری است.

 3.jpg

در مدرسه قدیمی این روستا دانش آموزانی بسیار دوست داشتنی و خون گرم مشغول تحصیل هستند که با دیدن ماشین به سمت درب حیاط دویدند .

مهمان نواز بودند و با دیدن هر غریبه ای در روستا به استقبال می آمدند.

16.jpg

بعد از احوالپرسی گرم با دانش آموزان دوست داشتنی دبستان عشایری شهید زرین دوبند آقا معلم به سمت ما آمد .

از حضور دانش آموزان در حیاط مدرسه می شد حدس زد که زنگ ورزش آنها بود .

گوشه حیاط مدرسه موتور سیکلت آقا معلم دیده می شد ،وسیله نقلیه ای که حبیب الله بناری فارغ التحصیل رشته آموزش ابتدایی هر روز مسیر ۵۰ کلیومتری را طی می کرد تا به دبستان زرین دوبند برسد.

12.jpg

موتوری که وقتی صدای آن از دور می آمد وجد و نشاط دانش آموزان به حداکثر می رسید و با تمام توان به سمت درب حیاط می دویدند تا اولین کسی باشند که با آقا معلم سلام می کنند.

17.jpg

حبیب معلمی که محرومیت و معصومیت بچه های این منطقه را خوب درک کرده با عشق به آنها درس می دهد.

18.jpg

اینجا خبری از تخته وایت برد و ماژیک نبود

وارد کلاس که شدیم از نور ، تخته وایت برد و ماژیک خبری نبود. اینجا هنوز تخته سیاه و گچ مرسوم بود .

گچ های رنگی در کنار گچ سفید ذوق دانش آموزان را بیشتر می کرد و برای رنگ و لعاب دادن به نوشته خود تلاش می کردند تا آنها را از معلم شکار کنند.

6.jpg

نور کم کلاس باعث شد از فلاش دوربین برای عکس ها استفاده کنیم اما از تنها پنجره کلاس نمی شود گذشت پنجره ای که شیشه ای نصف و نیمه داشت و از شیشه شکسته آن روزنه ای نور وارد می شد و شیطنت پسرک های کلاس بغلی که گاه گاهی از آن شیشه شکسته سرک می کشیدند.

1.jpg

دانش آموزان دختر درون کلاس بودند و آقا معلم پسرهای کلاس را به حیاط مدرسه برد تا ادامه شیطنت های خود را در زنگ ورزش انجام دهند.

چندپایه بودن دانش آموزان در یک کلاس مشکلی بود که آقای بناری از آن گلایه می کرد.

علاقه دانش آموزان به درس دین و اخلاق

درون کلاس اما هنوز دخترک ها آرام و منتظر نشسته بودند . از ما می خواستند در مورد مسلمان و دین صحبت کنیم . علاقه بچه ها به این موضوعات نشان می داد آقا معلم شان در کنار الفبای فارسی ،الفبای دین را هم تدریس می کرد .

8.jpg

این را از عکس های که به دیوار کلاس نصب کرد هم می شد فهمید ، عکس امام خمینی (ره) ، امام خامنه ای و شهدا….

رفاقت بین دانش آموزان و معلم مثال زدنی بود

حبیب به علاقه بچه ها در مورد دین اشاره کرد و گفت کاش در آموزش و پرورش ما علاوه بر علم به مسئله تربیت دینی هم اهمیت داده می شد .

بچه های کلاس از شهدای مدافع حرم منطقه شان هم بی خبر نبودند و با گفتن اسم هر شهید جایزه می گرفتند.

پسرک ها هر بار با سرک کشیدن در کلاس به هر بهانه ای نشان می دادند که طاقت شان تمام شد و آقا معلم شان را می خواهند.

آقا معلم به سایه ای در گوشه ای حیاط پناه آورد و صندلی خود را گذاشت تا هم به تصحیح امتحانات بچه ها مشغول شود هم حواسش به شیطنت آنها باشد .

تعدادی از دانش آموزان که در تیم فوتبال جا نمی شدند به ردیف کنار آقا معلم نشستند و با پرسیدن سوال از هم برای امتحان زنگ بعد آماده می شدند.

11.jpg

بعضی هایشان که گرمای تیز آفتاب طاقتشان را طاق کرده بود جواب سوالات را فقط با بلی و خیر جواب می دادند و گویی از تنبیه معلم لذت می بردند برای همین جواب ها را یک در میان می گفتند که مورد لطف آقا معلم قرار بگیرند .

دو دست و یک پا بالا شیوه تنبیه آقا معلم برای دانش آموزان بود.

9.jpg

حبیب اینجا از نقش مسجد و خانواده در تربیت دانش آموزان می گفت که می توانند در کنار مدرسه مکمل هم باشند و دانش آموزی آرام تربیت کنند.

وسط صحبت ما توپ فوتبال بود که هر بار با شوت کردن آنها به اوت صحبت قطع می شد .

14.jpg

پر انرژی بودن بچه ها را حین ورزش خوب درک کرد یا وقتی توپ با ضربه های شدید به پشت بام مدرسه می رفت بالا رفتن فرزاد از دیوار مدرسه آن هم با سرعت نشان از فرز بودن و چابکی آنها داشت.

آقا معلم دبستان زرین از استعدادهایی که گاهی در نطفه خاموش می شوند گفت ، استعدادهایی که نبود امکانات لازم برای شکوفایی آنها باعث می شود در کودک درون آنها باقی بماند.

7.jpg

از مدرسه تا خانه برای جرعه ای آب

از محرومیت های مدرسه که صحبت شد چشمم به شیر آبی افتاد که از تانکر مدرسه سرچشمه می گرفت . از خشکی اطراف آنها می شد فهمید که خیلی وقت است آب از آن نجوشیده و بچه ها برای خوردن آب باید به خانه های نزدیک مدرسه متوسل می شدند یا مسیر مدرسه تا خانه را طی میکردند.

ولی با این وجود آقا معلم قصه ما با علاقه به تدریس ادامه می داد و علم را ثروتی فنا ناپذیر می دانست.

دل های بزرگ اهالی دوبند

زنگ سوم آنها تقریبا تمام شده بود و ستایش دختر بچه ای که دائم ما را دوست خود خطاب می کرد اصرار می کرد که به خانه شان برویم و خواهر کوچک و مادر ش را ببینیم.

طوری که آدرس می داد تصور می کردیم نباید خیلی دور باشد. می گفت همین جاست بعد از خانه محمد خانه ماست.

تصیمیم گرفتیم تا آمدن ماشین سری به خانه ستایش و دیبا بزنیم.

راه که افتادیم متوجه شدیم مسیر به سمت صخره ها تغیر می کند . مسیری سنگلاخی که ستایش و دیبا و دیگر بچه ها هر روز برای آمدن به مدرسه طی می کردند .

ستایش گالش یا همان کفش های پلاستیکی به پا داشت و خیلی راحت صخره ها را رد می کرد اما ما مجبور شدیم کفش هایمان را در آوریم ادامه راه را پا برهنه ادامه دهیم .

19.jpg

نزدیک خانه سنگی آنها که می شدیم ستایش اهالی خانه را از دور معرفی می کرد .

آن پدرم است

آن مادرم و آن هم ننه یا همان مادر بزرگ….

بعد از دیدار کوتاه با خانواده ستاش و دیبا محرومیت های زندگی آنها به وضوح دیده می شد، محرومیت های که فقط دلهای بزرگ آنها را تا کنون مقاوم کرد و قلب بزرگ آنها باعث شده با تمام سختی ها در دل کوهستان به زندگی پر از سادگی و محبت خود ادامه دهند .

این متن فقط ساعتی از زندگی آقا معلم و بچه های دبستان شهید زرین دوبند بود اما این قصه هر روز ادامه داد و سادگی و محرومیت های آنها در کنار مدارس مرفه ما چیزی بود که باید مورد توجه قرار بگیرد.

چه بسا امکاناتی داریم که بچه های دبستان زرین در انتظار درصد کمی از آنها هستند .