گرد و غبار از پدیدههای جوی است که آثار و پیامدهای زیست محیطی نامطلوبی برجای میگذارد. در کشور ما سالهاست که این پدیده دامنگیر مناطق وسیعی شده است و استان خوزستان و بخشی از استانهای غربی به دلیل شرایط خاص اقلیمی خود درگیر این پدیده هستند.
آلودگی هوا اگر چه برای همه افراد و در همه سنین پدیدهای مضر و بیماری زا است اما در خوزستان گرد و غبار زندگی مردم را از نظر اقتصادی، اجتماعی و روانی دستخوش تغییراتی کرده به گونهای که این پدیده مزارع کشاورزی استان را نابود و افزایش آب را به دنبال دارد.
هاشم بالدی مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان در این باره با اشاره به پیامدهای پدیده گرد و غبار اظهار میکند: پدیده گرد و غبار علاوه بر مشکلاتی که برای سلامت شهروندان ایجاد میکند، در زمینه کشاورزی، شبکههای برق، آب و فاضلاب و راه نیز مشکلاتی را موجب میشود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان میافزاید: گرد و غبار در بخش کشاورزی بازدهی محصولات را تا حدود 15 درصد کاهش میدهد و بر دامها نیز اثر میگذارد و گاه موجب مرگ دام میشود.
وی میگوید: همچنین در بخش برق نیز، گرد و غبار به دلیل رطوبت ناشی از بارندگی یا شرجی هوا، روی شبکههای برق جمع شده و نوسانات برقی و در نهایت خاموشی و قطع برق را در پی دارد.
بالدی با اشاره به مشکلاتی که پدیده گرد و غبار برای آب و فاضلاب و راه خوزستان ایجاد میکند نیز تصریح میکند: به دلیل بروز پدیده گرد و غبار استفاده از آب جهت شستوشو بالا میرود که موجب افت فشار در شبکه آب میشود و علاوه بر آن هزینههای زیاد را تحمیل میکند. همچنین گرد و غبار کاهش دید در محورهای خوزستان را در پی دارد که منجر به تصادف و حوادث رانندگی میشود که این موضوع نیز برای شهروندان تبعات بدنی و روانی بدی دارد و میتواند منجر به مرگ شود.
اما وعدههای دولت برای حل معضل ریزگردها در خوزستان تا کنون راه به جایی نبرده است و این در حالی است که خوزستان در سالهای ۹۳ و ۹۴ جهت تأمین اعتبارات، با مشکل مواجه بود.
حال این سؤال مطرح است دولتی که در سالهای ۹۳ و ۹۴ به بهانه نداشتن اعتبارات لازم یک ریال هم برای حل مشکل ریزگردها هزینه نکرده چگونه میتواند در سال ۹۵ برای رفع این معضل نفس گیر بودجهای اختصاص دهد.
در این خصوص نیز مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان با اشاره به مصوبهای که در پایان سال ۹۳ جهت اعتبارات لازم برای مقابله با ریزگردها تصویب شد، عنوان میکند: خوزستان در سالهای ۹۳ و ۹۴ جهت تأمین اعتبارات، با مشکل مواجه بود و امیدوار هستیم در سال جدید اعتبارات لازم از سوی دولت به استان ابلاغ شود تا اقدامات لازم جهت کنترل پدیده گرد و غبار صورت گیرد.
به گزارش رهیاب، حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با جمعی از اعضای هیئت دولت، هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی، مسئولان عالی دستگاه قضایی و مسئولان برخی نهادها تأکید کردند: من از هر اقدامی که در دولت، مجلس و قوه قضاییه، در جهت منافع مردم و گشایش امور و حل مشکلات مردم باشد، جداً حمایت خواهم کرد، اما مهم این است که احساس شود کاری که انجام میگیرد، برای منافع ملی مفید و لازم است.
حال با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری در خصوص حمایت از اقدامات مشکل گشا برای مردم و همچنین با توجه به اینکه با وقوع گرد و غبار زندگی مردم سخت میشود، به طوری که دستگاه سنجش آلودگی محیط زیست استان نیز امکان سنجش غلظت این گرد و غبار را ندارد و احتمال وقوع مجدد آن با وجود شرایط موجود هست، به نظر میرسد مسئولان در سطح کلان باید هرچه سریعتر برای حل این مسئله، فکر و در عمل بودجهای تخصیص دهند، تا بیش از این شاهد به وجود آمدن خسارت در زمینههای اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی در این استان نباشیم.