حسن کریمدادی ظهر امروز در نشست خبری خود با اصحاب رسانه که در سالن جلسات شهرداری مشهد برگزار شد اظهار داشت: یکی از بزرگترین اقدامات صورت گرفته در مشهد راهاندازی بهشت رضوان به عنوان دومین آرامستان مشهد بود که با یک حرکت جهادی یک ساله در 17 مهر ماه افتتاح شد و اولین فوتی در 18 مهر ماه دفن شد و تاکنون 26 نفر در این آرامستان دفن شدهاند.
وی افزود: بهشت رضوان یک ظرفیت بسیار بالا در مشهد است و با توجه به توسعه بهشت رضا(ع) پاسخگو خواهد بود و در روز افتتاح بهشت رضوان 14 اثر فرهنگی سازمان فردوسهای شهرداری مشهد رونمایی شد و توزیع فیلم مستند طریق فردوس یک و دو از تولد تا مرگ و برزخ را داشتیم و این آثار تولیدی از طریق رسانه استانی پخش شده است.
مدیرعامل سازمان فردوسهای شهرداری مشهد بیان کرد: پروژه پارک موضوعی قرآن کریم را داشتیم که اول در اوایل مهرماه تصویب شد و فاز دوم در حال برنامهریزی است که استارت اجرایی آن تا پایان سال 2017 میخورد.
کریمدادی با بیان اینکه جلسات فرهنگی با حضور طلاب را در حسینیه شهدا داریم، تصریح کرد: این جلسات ارتباط جامعه دانشگاهی، طلاب و مردم با آرامستانها بهویژه مزار شهدای والامقام را بهخوبی برقرار کرده است.
وی با اشاره به اینکه تا چند ماه گذشته در زمان تغسیل میت در هوای گرم و سرد مکانی برای استراحت خانواده و بستگان میت نبود، تأکید کرد: این مکان در بهشت رضا(ع) دایر شد و راهاندازی 9 نمازخانه در بهشت رضا(ع) و بهشت رضوان بوده که یک نمازخانه در بهشت رضوان و 8 نمازخانه در بهشت رضا(ع) بوده و نماز جماعت در این مکانها اقامه میشود.
مدیرعامل سازمان فردوسهای شهرداری مشهد با بیان اینکه در 9 ماهه اول امسال 8172 مرد و 5755 زن و 919 کودک و نوزاد و در مجموع 14846 نفر در مشهد به رحمت خدا رفتهاند، خاطرنشان کرد: میانگین سن مردان 57 سال و خانمها 61 سال بوده، بیشترین سن متوفیات بین 80 تا 84 و کمترین سن هم 10 تا 14 سال است؛ همچنین بالاترین آمار دفن در مشهد در بهشت رضا(ع)، دوم خارج از شهر، سوم خواجهربیع، چهارم حرم مطهر رضوی و پنجم بهشت جوادالائمه(ع) بوده است.
کریمدادی درباره مهمترین عوامل مرگ و میرهای مشهد، گفت: نخستین عامل مرگ و میر مشهد گردش خون با 4763 نفر، دومین عامل سرطان با 2033 نفر، سومین عامل تنگی نفس با 979 نفر، چهارمین عامل اختلالات ناشی از تولد کودکان با 922 نفر و پنجمین عامل تصادفات 547 نفر بوده است و در مجموع مناطق شهری مشهد منطقه 4 بیشترین میزان مرگ و میر را دارد و پس از آن مناطق 1 و 2 بودهاند و کمترین منطقه هم منطقه ثامن و 12 بوده است.
وی افزود: خدمات عمومی که اکثر مردم استفاده میکنند بهصورت کامل ارائه میشود و هزینه کل خدمات 808 هزار تومان از زمان تحویل جنازه تا دفن انجام میشود و تا 33 سال قبر نگهداری میشود، هرچند که بنایی بر خراب کردن نداریم.
مدیرعامل سازمان فردوسهای شهرداری مشهد با اشاره به اینکه قیمت ساخت و زمین یک قبر 550 هزار تومان است، گفت: تمامی خدمات توسط بخش خصوصی است که شهرداری هزینه آن را تقبل کرده و از هر هکتار زمین 40 درصد قبر و مابقی دیگر فضاها است.
کریمدادی تصریح کرد: باید پاسخگوی 52 نفر در لحظه باشیم و 52 آمبولانس حمل میت در سازمان فردوسهای شهرداری مشهد فعال هستند و در زمانهای خاص و ایامی که حجم زیاد میت را داریم که بخشی از آنها جهت دفن به خارج از شهر منتقل میشود به نحوهای کنترل و مدیریت شده تا با مشکلی مواجه نباشیم.
وی افزود: قیمت یک قبر در آرامستانهای شهرداری مشهد از 3 تا 6 میلیون تومان است و تعرفه قبرهای پیشفروش متفاوت است و مبلغ از 5 میلیون تومان به بالا است و فرد خریدار هم طبق قانون اجازه فروش قبر خریداری شده توسط خودش را ندارد.
مدیرعامل سازمان فردوسهای شهرداری مشهد با اشاره به اینکه دفنهای بهشت رضوان در دو ماه اول رایگان بود و پس از آن 282 هزار تومان برای هر نفر بوده است، تصریح کرد: این رقم یک سوم هزینه بهشت رضا(ع) برای هر نفر بوده است و شهرداری مشهد بالغ بر 40 میلیارد تومان برای این آرامستان هزینه کرده است و مقابر خانوادگی بهشت رضوان هم در سال96 ساخته میشود.
کریمدادی تصریح کرد: طرح وقف قبر را با مشارکت شورای شهر، شهرداری، اوقاف و بنیاد شهید داشتیم و بهزودی طرح تصویب سهام آخرت شده به صحن علنی شورای شهر میرود و همایش واقفان قبر تا پایان برگزار میشود تا از ظرفیت خیران نیکاندیش هم بهرهمند شویم.
وی با بیان اینکه خدمات ارائه شده به شهدای والامقام و مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) رایگان و مددجویان بهزیستی با تخفیف 50 درصد انجام میشود، تأکید کرد: هرکس که فوت میکند قطعاً یکجا دفن میشود و حداکثر زمان ماندن جنازه در روی زمین 3 روز است و شناسنامه فرد فوت شده هم بلافاصله پس از پایان حیات باطل میشود.
مدیرعامل سازمان فردوسهای شهرداری مشهد با اشاره به اینکه جنازه صاحب و خانواده دارد و تاکنون جنازهای به دانشگاه علوم پزشکی مشهد جهت درسهای آموزشی و پزشکی ندادهایم، بیان کرد: در بهشت رضا(ع) تاکنون بیش از 370 هزار نفر دفن شدهاند و طرح توسعه 173 هکتاری این آرمستان را در ضلع شرقیاش با همکاری آستان قدس رضوی و شهرداری مشهد داریم.
کریمدادی از اتصال خط یک قطار شهری مشهد از فرودگاه بین شهید هاشمینژاد به آرامستان بهشت رضا(ع) در سالهای آینده خبر داد و گفت: روستاها تحت پوشش مشهد نیستند و دفن اموات روستائیان استقبال کردیم و مسیر بهشت رضوان در یک افق 20 ساله درست میشود و در نظر داریم که در سالهای آینده خط یک قطار شهری مشهد به بهشت رضا(ع) منتهی شود تا دسترسی بازماندگان اموات راحتتر باشد.
وی افزود: قبرهای 3 بلوک بهشت رضا(ع) دو طبقه خواهند شد و مجموع قبرهای این سه بلوک دو طبقه این آرامستان 18 هزار قبر است؛ جنازه هیچ میتی روی زمین نمیماند و حتی مشکل مالی داشت و از طرف یک مجموعه معتبر عدم بضاعتش تائید شد مورد موافقت و همکاری قرار میگیرد.
مدیرعامل سازمان فردوسهای شهرداری مشهد با اشاره به اینکه آمار دفنهای بهشت رضوان باتوجه به قیمت پائینش کم است، گفت: در این رابطه باید اطلاعرسانی مناسبتری از سوی اصحاب رسانه صورت پذیرد تا مردم بهویژه افراد ناتوان و کمتوان مالی بتوانند از این خدمات بهرهمند شوند.
کریمدادی تصریح کرد: بلوک مجزا ویژه هنرمندان، خبرنگاران و غیره در آرامستانهای بهشت رضا(ع) و بهشت رضوان را خواهیم ساخت و این آمادگی در حال حاضر در بهشت رضوان وجود دارد؛ همچنین در روزهای خاص بخشی از خیابانها و مسیرهای منتهی به بهشت رضا(ع) یک طرفه میشود تا بار ترافیکی کنترل شود و از مردم درخواست داریم از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنند.
وی تأکید کرد: تغسیل میت با دست و با حضور ناظر شرعی آقا و خانم انجام میشود و این کار با دستگاه انجام نمیشود و هر غسال روزانه بهطور میانگین 3.5 نفر را غسل میدهد و این عدد تقریباً یک پنجم آمار تهران است که هر غسال روزانه 15 نفر را غسل میدهد.