کورههای آجرپزی سالهاست که در خراسانجنوبی منبع ارتزاق بسیاری از خانوادههاست. از دیرباز کورههای سنتی وجود داشته اما مدتهاست کورههای سنتی، تبدیل به صنعتی شده است. بسیاری از افراد همچنان کورههای سنتی را در اختیار دارند اما افرادی که کورهی صنعتی دارند، اعلام میکنند، هزینههای تولید در صنعتی، بسیار کاهش پیدا میکند.
کورههای آجرپزی این روزها حال خوشی ندارند چراکه وضعیت مسکن خوب نیست و ساخت و ساز کاهش پیدا کرده است.
مسوولان حمایت کنند/ تولیدکننده در این بازار دلسرد و منزوی میشود
شهسوار کیانی قومنجان، از کورهداران آجرسفال در قومنجان خراسانجنوبی، در گفتگو با خبرنگارخاورستان، بابیاناینکه 4 خط تولید آجر سفال در قومنجان وجود دارد که 2 خط تولید در اختیار ما است گفت: از سال 1385 شروع به کار کردم و اولین تولیدکننده آجرسفال در بیرجند بودم.
وی افزود: در آن زمان، 100 کارگر و 2 خط تولید و بهترین زمان را در تولید و فروش محصول داشتیم.
کورهدار آجرسفال اظهار کرد: حدود 2 سال است که یک خط تولید را تعطیل کردیم و خط دیگر نیز، در سال، 3 ماه کار میکند و آنهم ضرر میدهد.
کیانی افزود: کارگرها را به 20 نفر کاهش دادیم و اندازه یک چهارم گذشته نیز تولید نمیکنیم.
کاهش تولید از 20 میلیون به 2 میلیون
وی خاطرنشان کرد: در گذشته، 20 میلیون تیغه در سال تولید میکردیم اما اکنون 2 میلیون تیغه در سال تولید میکنیم.
کورهدار آجرسفال گفت: بیش از 90 درصد تولیداتمان را خراسانجنوبی مصرف میشد و در حدود 10 درصد را به مشهد صادر میکردیم.
کیانی یادآور شد: در آن زمان بازار خوب و فروش زیاد بود اما اکنون رکود در بازار است و کسی خرید نمیکند و مقدار کمی بودجه در گردش داشتیم که آن نیز به اتمام رسید و اکنون، هیچی نداریم.
وی اضافه کرد: حدود 300 میلیون تومان وام گرفته بودیم که الان، توان بازپرداخت آن را نداریم.
این کورهدارِ آجر اظهار کرد: برای حل مشکلاتمان، به فرمانداری و صنعت، معدن و تجارت بارها مراجعه کردهایم اما اعلام میکنند اعتباری نداریم که کمک کنیم.
کیانی بابیاناینکه الان شغلی وجود ندارد و کارگرها برای کار به تهران میروند گفت: اگر ساخت و ساز راه بیفتد و وام کم بهره به تولیدکنندگان بدهند، تولیدکنندگان میتوانند تولید خود را افزایش دهند.
وی بابیاناینکه کارگران زیادی به ما مراجعه و التماس میکنند تا کاری به آنها بدهیم تصریح کرد: 2 خط تولید دارم که اگر مسوولان حمایت کنند، میتوانیم تولیدمان را به 10 تا 15 میلیون تیغه در سال برسانیم که باعث ایجاد اشتغال زیادی میشود.
کورهدار آجرسفال متذکر شد: با وامهای 22 درصد و با بهرهی زیاد نمیشود کار کرد و ضرر میکنیم که لازم است وام کمبهره بدهند.
کیانی گفت: شغل بنّایی همیشه در کار است و زمانی که وام کمبهره بدهند و ما نیز قیمت را ارزان کنیم، محصولات بهتر فروخته میشود اما اکنون قیمت را به حدی پایین آوردیم که به صرفه نیست.
تولیدکننده در این بازار دلسرد و منزوی میشود
وی بابیاناینکه تولیدکننده در این بازار دلسرد و منزوی میشود اظهار کرد: اگر مسوولان حمایت کنند میتوانیم برای 40 نفر اشتغال ایجاد کنیم و اگر وضع بهتر شود تا 80 نفر میتوان اشتغال ایجاد کرد.
کورهدار آجرسفال تصریح کرد: کوره سنتی، صرف نمیکند و در کوره صنعتی، 50 درصد هزینههای سوخت کاهش پیدا میکند.
کیانی بابیاناینکه اکنون از نفت مازوت به عنوان سوخت استفاده میکنیم گفت: لوله گاز به منطقه ما آمده است که اگر گازرسانی انجام شود، بازهم 50 درصد هزینه سوخت کاهش پیدا میکند.
تعطیلی 15 کوره سنتی آجر/ با رکود بازار مردم خرید نمیکنند
قربان قلیزاده کورهدار سنتی در چاهک خراسانجنوبی در گفتگو با خبرنگار خاورستان، گفت: حدود 20 سال است که کورهدار هستم و 8 کارگر داشتم که آجر تولید میکردند.
وی بابیاناینکه در سالهای 89 و 90 بهترین زمان تولید و فروش را داشتیم افزود: اگر محصولات ما فروش کند، 2 تا 3 میلیون آجر در سال تولید میکنیم اما به دلیل رکودی که در بازار است، مردم خرید نمیکنند.
کورهدار سنتی آجر اظهار کرد: در منطقه چاهک، 10 کوره سنتی آجر تعطیل شده و 5 کورهای که ما داریم نیز از سال گذشته تعطیل شده است.
قلیزاده گفت: سوخت کورههای سنتی، نفت سیاه است که در هر دوره که 2 ماه است، 30 میلیون تومان هزینه سوخت میشود.
وی افزود: اگر به منطقه گازرسانی و سوخت کورهها، گاز شود، هزینه سوخت بسیار کاهش پیدا میکند.
کورهدار آجر گفت: اگر مسوولان به ما وام دهند تا بتوانیم کوره خود را از سنتی به صنعتی و سفال تبدیل کنیم، برای ما به صرفه خواهد بود چراکه آجر سفال، فروش بیشتری دارد.
قلیزاده اظهار کرد: برای دریافت وام مراجعه کردم که اعلام کردند سن من بالاست و وام نمیدهند.
مردم نیز حمایت شوند تا قدرت خرید بالا رود/ با این وضع ما نیز به سمت تعطیلی کوره میرویم
محمدعلی خسروی کورهدار صنعتی آجر در قومنجان خراسانجنوبی در گفتگو با خبرنگار خاورستان، گفت: از سال 1386 با کوره سنتی کارم را آغاز و در سال 1391، آن را به کوره صنعتی تبدیل کردم.
وی بابیاناینکه آجر گری (فشاری معمولی) تولید میکنیم افزود: با تبدیل کوره از سنتی به صنعتی، هزینههای سوخت، کاهش پیدا کرد.
کورهدار آجر اظهار کرد: 30 کارگر و حدود 6 میلیون قطعه در سال تولید داریم.
خسروی خاطرنشان کرد: در چند سال گذشته که ساخت و ساز زیاد بود، حدود 10 میلیون قطعه در سال تولید میکردیم اما اکنون با رکودی که در بازار است، تولیدمان کاهش پیدا کرده است چراکه مردم قدرت خرید ندارند.
وی بابیاناینکه 50 کوره سنتی در این منطقه تعطیل شده است گفت: اگر دولت در ساخت و ساز مسکن حمایتهایی را انجام دهد و قدرت خرید مردم بالا رود، فروش آجرهای ما بالا میرود و میتوانیم برای چند نفر شغل ایجاد کنیم.
کورهدار آجر بابیاناینکه 6 کوره صنعتی در این منطقه فعالیت میکند اظهار کرد: اگر فروش نداشته باشیم، ما نیز باید کورهها خود را تعطیل کنیم.
خسروی تصریح کرد: مشکل اصلی ما نبودِ بازار فروش و نبودِ نقدینگی است که مسوولان در این خصوص فکری کنند.
وی بابیاناینکه نفت کوره گران است گفت: اگر گازکشی انجام و سوخت کورهها گاز شود، هزینههای سوخت، نصف میشود.
وجودِ 18 واحد تولیدی فعال و 7 واحد تولیدی تعطیل آجر سفال صنعتی در استان
داوود شهرکی مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسانجنوبی در گفتگو با خبرنگار خاورستان، گفت: 25 واحد تولیدی انواع آجر فشاری، آجر سفال و بلوکه سفال تیغه صنعتی در استان داریم که از این تعداد 18 واحد مشغول به کار و 7 واحد به دلیل مشکلات تعطیل است.
وی به مشکلات موجود در این واحدها اشاره کرد و افزود: مشکل اصلی ما وجود رکود بر صنعت ساختمان و نبود تقاضای مؤثر در بازار مسکن است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسانجنوبی، افزایش قیمت تمام شده محصول این واحدها به دلیل عدم دسترسی به شبکه گاز، عدم وجود نیروی کار به دلیل نوع این کار و محسوب شدن آن از مشاغل سخت و واردات سفال از سایر استانها مانند یزد را از مشکلات این واحدها عنوان کرد.
شهرکی خاطرنشان کرد: فرسودگی ماشینآلات و کورههای پخت سفال نیز باعث اتلاف انرژی میشود.
وی گفت: واحدهای تولیدی که تولیداتشان با مسکن در ارتباط است، با وضعیت فعلی ساخت و ساز، با مشکل فروش مواجعه هستند.
ثبتنام واحدهایی که کمبود سرمایه دارند در سایت بهینیاب
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسانجنوبی افزود: هر واحد تولیدی که دارای پروانه بهرهبرداری، و فقط، مشکل سرمایه در گردش داشته باشد و مشکلی در فروش تولیداتش نداشته باشد، میتواند در سایت بهینیاب ثبتنام کند تا تسهیلات به آنها پرداخت شود.
شهرکی اظهار کرد: واحدی که مشکل فروش دارد، با گرفتن سرمایه مشکلی بر مشکلاتش افزوده میشود.
400 میلیارد تومان تسهیلات برای واحدهای تولیدی خرد و متوسط در سال 1395
وی اظهار کرد: 400 میلیارد تومان تسهیلات برای سال 1395 جهت واحدهای تولیدی خرد و متوسط که زیر 100 نفر کارگر دارند، درنظر گرفته شده است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسانجنوبی افزود: این اعتبار برای واحدهایی است که در تولید مشکل دارند مانند خرید مواد اولیه اما در بازار فروش مشکلی ندارند.
شهرکی اضافه کرد: همچنین این اعتبار برای واحدهایی که بالای 60 درصد پیشرفت داشته و نیاز به تکمیل دارند، است.
وی تصریح کرد: بانکها موظف به پرداخت تسهیلات به واحدهایی که در سایت بهینیاب تأیید شدهاند، هستند و در صورت پرداخت نکردنِ تسهیلات، باید در ستاد اقتصاد مقاومتی پاسخگو باشند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسانجنوبی در خصوص حمایت از تبدیل واحدهای سنتی به صنعتی گفت: اگر وزارتخانه دستورالعملی برای کمک به واحدهای تولیدی که قصد تبدیل سنتی به صنعتی دارند اعلام کند، کمک میکنیم.