یکی از مهمترین و حیاتی ترین زیر ساخت های هر کشوری "آب " است و تا آنجا که حتی کشورهای ثروتمند دنیا نیز بدون داشتن آب، نمی توانند زندگی کنند.
در سال های اخیر با بروز پدیده خشکسالی در ایران اسلامی و شدت گرفتن آن در برخی استان ها از جمله خراسان جنوبی، این مایه حیاتی از اهمیت دوصد چندانی برخوردار شده است ولی با این وجود، هنوز انگونه که باید صرفه جویی در مصرف آب و استفاده بهینه از این نعمت خدادای در شرایط بحرانی و خشکسالی ترویج و تبلیغ نشده و شاید باور این حقیت تلخ که روزی نه چندان دور فرا می رسد که جنگ آب در میان شهرها و کشورها رواج یابد،آنچنان که باید به جامعه القاء نشده است.
در سال جاری اخیر نیز میزان بارندگی ها هر چند در سطح کشور از رضایت نسبی برخوردار بوده است ولی به گفته مدیر کل هواشناسی خراسان جنوبی کاهش بارندگی در این استان در 26 سال گذشته بی سابقه بوده و شیب کاهش بارندگی در خراسان جنوبی تندتر شده است.
این مسئول با بیان اینکه بدترین شرایط جوی از نظر بارندگی مربوط به شهرستان بشرویه است می گوید: 75 درصد کاهش بارندگی در این شهرستان را شاهد بوده ایم و دیگر شهرستانهای خراسان جنوبی به نسبت به 27 درصد تا 5 درصد کاهش بارندگیها را دارند.
بشرویه در جایگاه نخست کشور در کاهش بارندگی ها
"خندان رو" شهرستان بشرویه را از نظر کاهش بارندگی با 63 درصد بارندگی "رتبه نخست در کشور" در کاهش بارندگی ها معرفی می کند و طبق گفته وی سه شهر از خراسان جنوبی جزو 20 شهر نخست خشک در کشور بوده که بشرویه در جایگاه نخست، طبس جایگاه 16 و فردوس جایگاه 9 است.
شهرستان بشرویه در سال زراعی جاری با کاهش محسوس بارندگی به میزان فقط 20 میلیمتر ان هم به صورت پراکنده، خشک ترین شهر کشور معرفی شده است و این خشکسالی ها و کاهش محسوس بارندگی خسارات زیادی را در بخش ها مختلف کشاورزی، منابع طبیعی، دامداری و خشک شدن قنوات وارد کرده است.
و این وضعیت بحران خشکی و بی آبی در حالی بر سر شهرستان بشرویه سایه افکنده که این شهرستان کویری، قطب کشاورزی خراسان جنوبی نیز محسوب شده و بالغ بر 85 درصد جمعیت این شهرستان به شغل کشاورزی و دامداری مشغول اند و با مشکلات عدیده ای روبه رو شده اند.
و اما برداشت بی رویه از اندک آب باقی مانده در سفره های زیرزمینی در شهرستان بشرویه موجب شده تا این شهر خشک کشور ، رتبه دار استان در استفاده بیش از حد از دشت آبی باشد
"هادی رحیمی " در گفتگو با خبرنگارپیام بشرویه، با تشریح وضعیت دشت بشرویه خاطر نشان کرد: دشت بشروبه که 3 و چهاردهم مساحت استان را تشکیل میدهد دارای 534 منبع ابی است که از این تعداد 192 رشته قنات، 82 چشمه و 240 حلقه چاه را شامل می شود.
مسئول اداره امور آب منطقه ای شهرستان های فردوس و بشرویه افزود: سالانه 130 میلیون متر مکعب از دشت بشرویه آب برداشت میشود و صرف مصارف مختلف می گردد و در کنار آن وروری امسال به سفره های زیر زمینی صفر بوده است.
افت شدید آب های زیر مینی در بشرویه
وی از افت آب های زیرزمینی در این شهرستان خبر داد و گفت: هر سال یک متر افت اب های زیر زمینی در دشت بشرویه صورت می گیرد و کسری مخزن در دشت بشرویه بسیار بالا است و متاسفانه شهرستان بشرویه علاوه بر اینکه در کمترین بارندگی رتبه اول در کشور را داشته است در برداشت بی رویه از سفره های زیر زمینی هم رتبه اول را دارد
رحیمی با مقایسه میزان بارندگی ها در جهان، کشور و بشرویه گفت: میانگین بارندگی سالیانه در جهان 800 میلیمتر است و در ایران اسلامی کمتر از یک سوم این میزان یعنی 200 میلیمتر و میانگین بلند مدت در بشرویه 100 میلیمتر بوده که امسال زیر 20 میلیمتر و حتی یک پنجم میانگین بلند مدت خود این شهرستان بوده است.
مسئول امور آب منطقه ای شهرستان های بشرویه، فردوس و سرایان اصلاح الگوی کشت در استان و شهرستان بشرویه را از اساسی ترین اقدامات در جهت مبارزه با پدیده خشکسالی دانست و گفت: باید از هم اکنون به فکر اجرایی شدن اصلاح الگوی کشت باشیم وکشت محصولاتی که با شرایط فعلی و خشک شهرستان سازگاری نداشته و محصولات پرآبی هستند از گردونه کشت خارج و محصولات مقاوم به خشکلی ترویج و جایگزین شود.
کشت محصولات پرآب در بشرویه توجیه ندارد
وی افزود:در دشتی مانند بشرویه با 20 میلیمتر بارندگی پراکنده و خشکسالی بالا کشت محصولات پر آبی مثل پنبه، جو، گندم، هندوانه توجیه ندارد و باید این شیوه کشت تغییر کند.
هجوم آب های شور به منابع آبی شیرین
رحیمی همچنین با هشدار پیش روی آب های شور به آب های شیرین در بشرویه هم گفت: یکی از مشکلات دیگری که در اثر برداشت بی رویه آب و خشکسالی ها بر مشکلات بخش کشاورزی شهرستان بشرویه افزوده شده، هجوم آب های شور به آب های شیرین در غالب چاه موتورهای کشاورزی است که وضعیت نگران کننده ای را بوجود می آورد.
مسئول امور آب منطقه ای شهرستان های بشرویه، فردوس و سرایان افزود: اگر برداشت آب به این شیوه پیش برود متاسفانه شاهد خشک شدن محصولات در اثر شوری بالای آب و نابودی تدریجی کشاوزری بویژه در این شهرستان خواهیم بود.
مراتع بشرویه نابود شد
"محمد رضا رفیعی" در گفتگو با خبرنگارپیام بشرویه،با اشاره به اینکه خشکسالی اثرات بسیار مخربی بر حوزه منابع طبیعی بشرویه گذاشته است خاطر نشان کرد:در سال زراعی 94-95 که میزان کاهش بارندگی ها حتی به نسبت میانگین بلند مدت 80 ساله در بشرویه هم بی سابقه بوده است، باعث شده تا 95 درصد بیابان ها و مراتع بشرویه خسارت شدید وارد شود.
مسئول اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بشرویه افزود:طبق برآورد کارشناسان حدود 3 میلیارد و 639 میلیون تومان خسارت به مراتع بشرویه وارد شده است.
وی افزود: سال گذشته تعداد 142 راس دام شاخ شمار از مراتع بشرویه استفاده می کرده اند و امسال بر اساس آمار کمتر از 70 هزار دام بهره برداری می کنند و البته بسیاری از دام ها از چرای کامل بهر نمی برند و متاسفانه دامداران د وضعیت وخیمی قرار دارند و تعدادی نیز دام های خود را به فروش گذاشته اند.
خسارات میلیاردی به بخش کشاورزی و منابع طبیعی بشرویه
فرماندار بشرویه در گفتگو با خبرنگار پیام بشرویه، از خسارت میلیاردی بلایای طبیعی در سال زراعی جاری به بخش کشاورزی و دامی بشرویه خبر داد و گفت:متاسفاته خسارت خشکسالی،سرما،سیل و تگرگ در سال زراعی جاری در بشرویه بسیار بالا بوده و این میزان 4 میلیارد و 861 میلیون تومان براورد شده است.
علی باقری افزود:عرصه های منابع طبیعی بشرویه نیز از این خسارات در امان نبوده و حدود 4 میلیارد و 910 میلیون تومان خشکسالی به بخش منابع طبیعی بشرویه خسارت وارد کرده است.
آبرسانی به 13 روستای بشرویه با تانکر
وی با اشاره به اینکه آبرسانی به برخی روستاهای بشرویه با تانکر انجام می شود گفت: در حال حاضر 13 روستای شهرستان بشرویه با تانکر آبرسانی می شود و اگر وضعیت اینگونه پیش برود، این شمار افزایش می یابد که لازم است تا ترویج فرهنگ صرفه جویی، مدیریت دقیق در آبیاری کشاورزی و فضای سبز شهری در دستور کار مردم و مسئولان قرار گیرد.