بازی با جان مردم زیر سایه تولید داروهای آلوده

گروه اجتماعی– به دنبال انتشار این خبر در سطح وسیع به ویژه در شبکه های مجازی، سازمان غذا و دارو اعلام کرد که نوعی پنی‌سیلین به علت احتمال آلودگی و ایراد در فرمولاسیون دارویی از سطح عرضه جمع آوری و به شرکت تولید کننده عودت داده می‌شود.

به گزارش افکارنیوز، معاونت غذا و دارو علوم پزشکی دانشگاه تبریز اعلام کرد: ویال پنی‌سیلین شرکت داروسازی جابربن‌حیان با سری ساخت 4M 1404 و تاریخ تولید 3/2016 به علت احتمال آلودگی و ایراد در فرمولاسیون داروی از سطح عرضه جمع‌آوری می‌شود.

در اطلاعیه این معاونت اعلام شد: به آگاهی می ‌رساند که جمع‌آوری دارو از سطح عرضه (ریکال دارو)، در سراسر دنیا امری مرسوم و طبیعی بوده و برای هر دارویی که ایراداتی در فرمولاسیون، بسته بندی، نگهداری و ... داشته باشد با اطلاع رسانی سریع و به موقع این فراخوانی از سطح عرضه صورت می‌پذیرد.

ماجرا از آنجا آغاز شد که نامه ای در فضای مجازی مبنی بر آلوده بودن پنی سیلین تولیدی یک شرکت دارویی و توزیع آن در تبریز منتشر و باعث نگرانی های بسیاری شد.

این در حالی است که به گفته معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز ؛ با توجه به  تردید یک شرکت دارویی در سمی بودن نمونه های پنی سیلین توزیع شده، دستور جمع آوری نمونه ها داده شد.

نجفی بیان کرده؛ این شرکت دارویی تنها تولید کننده پنی سیلین نیست و این اواخر به یکی از وجه های ساخت این دارو شک کرده است در همین زمینه به وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو نامه ارسال کرده است تا این سری ساخت را برای احتیاط جمع آوری کنند.

در حالی که نگرانی عمومی در مورد سلامت پنی سیلین های یک شکت معروف داخلی هر روز بیشتر می شد، معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز مساله جمع آوری و یا ریکال دارو را در تمام دنیا مرسوم دانسته و اظهار داشته است: در کشور ما نیز جمع آوری دارو به علت اشکال در فرمولاسیون، بسته بندی و تغییر رنگ و شکل ظاهری دارو به علت شرایط نگه داری در داروخانه ها یا انبارها، صورت می گیرد.

به اعتقاد وی؛ این اتفاق، مورد عجیبی نیست و به جز تشویش اذهان عموم، نتیجه ای در پی ندارد چراکه از این قبیل نامه ها بر روی سایت سازمان غذا و دارو، بسیار دیده می شود و انجمن داروسازان موارد را در همان روز اول به داروخانه ها پیامک می کنند، پس موضوع محرمانه ای فاش نشده است.

وی یادآور شده است: وزارت بهداشت پس از دریافت نامه از کارخانه مربوطه، به تمام دانشگاه های علوم پزشکی اطلاع رسانی کرده و دانشگاه برای جمع آوری داروهای خریداری شده توسط مراکز زیربط اقدام می کند.

این اظهارات در حالی بیان می شود که چند سال پیش نیز موضوع واردات و توزیع پنی سیلین های تقلبی و چینی سبب نگرانی های وسیعی در سطح کشور شد به طوری که بهمن سال 91 چند مورد مرگ ناشی از تزریق پنی سیلین چینی در رسانه ها گزارش و بارها از سوی مسوولان مختلف حوزه بهداشت و درمان، نمایندگان مجلس و ... تایید و تکذیب شد.

14 بهمن سال 91 در واکنش به اخباری مبنی بر وجود پنی سیلین چینی در کشور، محمدرضا صابری معاون غذا و داروی قطب سه کشور با بیان اینکه ماده اولیه پنی‌سیلین در داخل کشور تولید می‌شود و توزیع پنی‌سیلین چینی در کشور شایعه است گفته بود: ماده اولیه 45 درصد از داروها در داخل کشور تولید می‌شود و پنی‌سیلین جزو این داروها به شمار می‌رود.

همچنین پس از انتشار خبر مرگ دو بیمار در یزد به دلیل تزریق پنی سیلین چینی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با رد این خبر گفته بود: شایعاتی در مورد مرگ دو نفر در یزد بر اثر تزریق پنی سیلین چینی مطرح شده که این موضوع صحت ندارد و هیچ مرگی بر اثر تزریق دارو گزارش نشده است.

سید جلیل میرمحمدی نیز افزوده بود: ماده اولیه پنی‌سیلین در داخل کشور تولید می‌شود و توزیع پنی‌سیلین چینی در کشور شایعه است.

این اخبار در حالی مطرح می شده که سرانجام دکتر ایرج خسرونیا، رئیس جامعه متخصصین داخلی ایران درباره پرونده فوت یک بیمار در پزشکی قانونی گفت: نتایج رسیدگی به این پرونده نشان داد که این بیمار به دلیل استفاده از پنی سیلین وارداتی از چین، جان خود را از دست داده است.

 

وی در ادامه تصریح کرده بود: این بیمار پنجمین نفری بود که تزریق پنی سیلین منجر به مرگ وی شده است.

با این حال پس از انتشار این خبر سازمان پزشکی قانونی با صدور اطلاعیه ای خبر تایید پنج مرگ ناشی از تزریق پنی سیلین چینی توسط پزشکی قانونی را تکذیب کرد.

هرچند پس از ماه ها کشمکش در اردیبهشت سال 92 رئیس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت بالاخره مسئله واردات مواد اولیه تولید پنی سیلین از چین و هند را تایید کرد و ضمن اذعان به اینکه هیچ داروی ساخته ای شده ای از جمله پنی سیلین از هند و چین وارد کشور نشده است عنوان کرد: ما فقط مواد اولیه دارویی از این دو کشور وارد می کنیم.

معاون وزیر بهداشت تاکید کرده است: ما مواد اولیه داروی پنی سیلین را از هند و چین وارد می کنیم چون این کشورها بهترین و استانداردترین مواد اولیه تولید این دارو را تولید می‌کنند.

در چند سال گذشته و به دلیل تحریم های بین المللی بسیاری از شرکت های داخلی گام های موثری در راه تولید انواع دارو برداشته و با این کار کشور را از واردات بعضی داروها بی نیاز کرده اند اما انتشار این گونه اخبار سبب شده تا بیماران و خانواده آنها نسبت به داروهای تجویز شده اطمینان نداشته باشند.

البته باید گفت مساله سلامت داروها و نبود نظارت های کافی از سوی سازمان غذا و دارو در چند سال اخیر سبب شده تا مردم استفاده از داروهای خارجی و گران قیمت را به تولیدات داخلی ترجیح دهند.

به اعتقاد برخی از بیماران و خانواده آنها خریداری داروهای ساده ای مانند پنی سیلین از بازار ناصر خسرو می تواند اطمینان بخش تر از داروخانه ها باشد زیرا با وجود انتشار اخباری مانند وجود ایراد در فرمولاسیون یک داروی ساده که سالانه چند میلیون دوز از آن به بیماران تزریق می شود؛ هیچ گونه توجیه علمی ندارد و مسوولان وزارت بهداشت نباید به سادگی از این مساله بگذرند زیرا جان و سلامت مردم چند سالی است که بازیچه دست سازمان غذا و دارو فدای نداشتن نیرو و امکانات کافی برای نظارت بر نحوه عملکرد شرکت های فعال در حوزه غذا و دارو شده است.

اکنون از وزیر بهداشت انتظار می رود تا مسوولان سازمان غذا و دارو را ملزم کرده تا با تدبیر بیشتری وظایف خود را انجام دهند زیرا هرگونه بی تدبیری به قیمت از دست دادن سلامت و جان هموطنان تمام می شود.