سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای رایزنی در خصوص تخصیص بسته کمکی حمایت از کشورهای آسیبدیده از کرونا ، روز جمعه برای نخستین بار طی ماههای اخیر دور هم جمع میشوند.
اخبار بین الملل-سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا سرانجام پس از ماه ها نشست مجازی، روز جمعه دوباره حضوری ملاقات می کنند تا در مورد تخصیص مبالغ هنگفتی که برای کاهش پیامدهای کرونا در نظر گرفته شده، بحث و تبادل نظر کنند.
در این نشست مقامات اتحادیه اروپا و اعضا تلاش می کنند در مورد اختلافات پیرامون بسته کمکی اتحادیه اروپا برای رفع بحران کرونا، به توافق برسند. این در حالی است که به فاصله چند روز مانده به برگزاری این نشست، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان امروز (دوشنبه) در برلین میزبان «جوزپه کونته» نخست وزیر ایتالیا است.
این نشست در «مسه برگ» در شمال برلین برگزار شده و پس از آن مرکل و کونته در نشست مطبوعاتی مشترک، به اظهار نظر در خصوص دیدار خود می پردازند. امروز همچنین «مارک روته» نخست وزیر هلند در لاهه با همتایان اسپانیایی و پرتغالی، «پدرو سانچز» و «آنتونیو کاستا» مذاکره می کند. پیش بینی می شود سانچز نیز سه شنبه با مرکل در برلین دیدار و گفتوگو کند.
ایتالیا و اسپانیا از کشورهایی در اروپا هستند که به شدت در معرض همه گیری کرونا قرار گرفته اند و گیرندگان اصلی کمک های برنامه ریزی شده اتحادیه اروپا هستند. این در حالی است که هلند به همراه اتریش، دانمارک و سوئد چهار کشوری هستند که در مورد نحوه پرداخت کمک های میلیاردی به کشورهای آسیب دیده، نظر متفاوتی دارند.
طبق نظر کمیسیون اروپا، از ۷۵۰ میلیارد یورو بودجه ای که برای این بسته کمکی در نظر گرفته شده، ۵۰۰ میلیارد به عنوان کمک بلاعوض و ۲۵۰ میلیارد نیز به عنوان وام اعطا می شود. با این حال ۴ کشور مخالف معتقدند این وجوه تنها باید به صورت وام و در قبال اصلاحات اقتصادی اعطا شود.
از جمله محورهای دیدار مرکل با کونته مکانیسم ثبات اروپا (ESM) عنوان شده است. مکانیسم ثبات اروپا نوعی صندوق بین المللی پول از نوع اروپایی آن است. این مکانیسم ابزار یکپارچگی مالی برای نجات کشورهاست که اجازه دارد در صورت نیاز وارد بازارهای مالی شده و حتی به نجات دولت های ناحیۀ یورو که در معرض تهدید ورشکستگی قرار دارند، بیاید؛ البته به شرط آنکه کشورهای مورد نظر قوانین و مقررات مربوط به بستۀ بودجه ای را رعایت کند.
ایتالیا که تحت تأثیر بحران کرونا قرار گرفته و به شدت بدهکار است، می تواند تا ۳۶ میلیارد یورو وام ارزان دریافت کند. با این حال سیاستمداران ایتالیا هفته ها است در مورد این که آیا این کشور با وجود رکود قریب الوقوع اقتصادی بیش از ۱۰ درصدی، می تواند از خطوط اعتباری(ESM) استفاده کند یا خیر، بحث می کنند.
در این خصوص ائتلاف حاکم سوسیال دموکرات ها و جنبش پنج ستاره پوپولیستی اختلاف نظر دارد. در این میان احزاب راست گرای مخالف مانند لگا» (Lega) به رهبری «ماتئو سالوینی» به شدت مخالف اقدامات اروپا هستند. ایتالیا با حدود ۳۵ هزار جان باخته، وضعیت نامتعادلی در مقابله با بحران کرونا و عواقب اقتصادی آن دارد. کارشناسان درباره عواقب ویرانگر اقتصادی هشدار می دهند زیرا زندگی بسیاری از مردم این کشور وابسته به صنعت گردشگری است.
گفت وگوی مرکل با کونته بخشی از سلسله آراء قبل از نشست جمعه و شنبه در بروکسل برای کشف خطوط سازش در برنامه میلیارد دلاری برای مقابله با بحران اقتصادی کرونا و چارچوب مالی چند ساله به شمار می رود. برای نخستین بار از ماه فوریه(بهمن)، سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا دوباره به صورت حضوری ملاقات می کنند.
روز گذشته «سباستین کورتس» صدراعظم اتریش شرط تأیید بسته کمکی اتحادیه اروپا را اعلام کرد که این پول باید 'در مناطق مناسب' جریان یابد. وی خاطرنشان کرد این کمک ها همچنین باید برای تحقیقات و توسعه بیشتر جهت ایجاد زیرساخت های خوب دیجیتالی، از جمله تحولات تکنولوژیکی که برای حفاظت بهتر از آب و هوا ضروری است، به کار رود. علاوه بر این، این پول باید با الزامات اصلاحاتی مانند مبارزه با فرار مالیاتی مرتبط باشد.
کورتس مجددا این خواسته را مطرح کرد که کشورهای دریافت کننده، مجبور باشند بعدا بخشی از کمک ها را بازپرداخت کنند. وی گفت: من موافق تعادل کلی بین وام و کمک های مالی هستیم و کمک های مالی نباید افزایش یابد.