آزمایشگاههای میکروبی آمریکا، در بحبوحه بحران شیوع بیماری دنیاگیر « کووید-۱۹ » (بیماری کروناویروس ۲۰۱۹)، بار دیگر به موضوعی داغ تبدیل شد.
اخبار بین الملل- یک روزنامه دولتی چین چند روز پیش از ارتش آمریکا خواست فعالیت های آزمایشگاه میکروبیاش را که مدت کوتاهی قبل از شیوع ویروس کرونا ، تعطیل شد افشا کند.
«سرگئی لاورف»، وزیر امور خارجه روسیه هم اخیراً گفته آمریکا با شفافسازی فعالیت آزمایشگاههای بیولوژیک نظامی در سراسر جهان مخالفت میکند و این امر موجب ایجاد سؤالاتی در افکار عمومی شده مبنی بر اینکه در این آزمایشگاهها چه اتفاقی رخ میدهد و واشنگتن در حال پیگیری چه اهدافی است.
آنچه بر ابهامهای میافزاید مخالفت آمریکا با پروتکل منع سلاحهای بیولوژیک است. به عنوان مثال، «باراک اوباما»، رئیسجمهور سابق آمریکا در سال ۲۰۰۹ با انجام مذاکراتی برای نظارت بر سلاحهای بیولوژیک مخالفت کرد.
در داخل خود آمریکا هم گاهها صدایی در مخالفت با برنامه بیولوژیک مرموز آمریکا شنیده میشود. سال گذشته، به عنوان مثال، یک قانونگذار مجلس نمایندگان آمریکا سال گذشته میلادی از پنتاگون خواست حقایق را درباره مبتلا کردن عمدی مردم آمریکا به «بیماری لایم» بین سالهای ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰ آشکار کند.
آغاز آزمایشهای میکروبی آمریکا
برنامه سلاحهای میکروبی آمریکا در خلال جنگ جهانی دوم آغاز شد، اما بر اساس شواهدی که تا کنون در دست است، اولین آزمایشها در سال ۱۹۴۹ انجام شد. در این زمان، دانشمندان وزارت دفاع آمریکا باکتریهایی را در سیستم تهویه هوا قرار دادند تا نحوه عملکرد سلاحهای بیولوژیک را مشاهده کنند.
یک سال بعد، نیروی دریایی آمریکا در عملیاتی محرمانه موسوم به «دریاافشانی» (Operation Sea-Spray) اقدام به انتشار باکتریهای «سراشیا» و «باسلیوس» در منطقه خلیج سان فرانسیسکو کرد. این آزمایش به مبتلا شدن ۱۱ نفر از ساکنان منطقه به عفونت مجاری ادراری شد که یک نفر از آنها جانش را از دست داد.
در سال ۱۹۵۱ هم آزمایشهایی در یکی از پایگاههای نیروی دریایی آمریکا (مرکز تأمین دریایی نورفولک» انجام شد. در این آزمایشها هاگهای قارچی در محیط پراکنده شد تا اثر آن روی کارگران سیاهپوستی که در حال کار کردن در آنجا بودند مورد بررسی قرار گیرد.
در سال ۱۹۹۷، «شورای تحقیقات ملی» فاش کرد که آمریکا در دهه ۱۹۵۰ از مواد شیمیایی هم برای بررسی اثر بالقوع سلاحهای میکروبی استفاده کرده است. گفته شد آمریکا با استفاده از هواپیما کادمیم سولفید روی را بر فراز چند شهر از جمله «سنتلوئیس» در ایالت میسوری و «مینهپولیس» در ایالت «مینهسوتا» اسپری کرده است.
علت انتخاب این شهرها شباهت آنها به مواضع احتمالی در شوروی مانند مسکو از لحاظ قلمرو سرزمینی، آب و هوا و جمعیت آنها بود. سال ۲۰۱۲ دانشمندی به نام «لیسا مارتینو تیلور» گزارش داد که این آزمایش آمریکا به افزایش نرخ سرطان در این شهرها منجر شده است.
آمریکا علاوه بر انتشار عاملهای بیولوژیک و میکروبی در هوا سابقه استفاده از حشرات به عنوان سلاحهای میکروبی را هم دارد. به عنوان مثال در سال ۱۹۵۴ دانشمندان آمریکایی در عملیاتی به نام «خارش بزرگ» به آزمایش این فرضیه پرداختند که آیا میتوان از حشره «کک» به عنوان یک سلاح انباشته از عوامل بیماریزا استفاده کرد یا خیر.
این عملیات موفقیتآمیز بود و نشان داد که ککهای آلوده به بیماری پس از پرتاب از هواپیما زنده میمانند و میتوانند به بدنهای میزبان متصل شده و آنها را بیمار کنند.
آزمایش «خارش بزرگ» تنها چند سال بعد از آن اتقاق میافتاد که شوروی آمریکا را به پرتاب بستههای پر از حشرات آلوده به بیماریهای «رقصاک» و طاعون در کره و چین در خلال جنگ کره متهم کرد. این چیزی است که آمریکا آن را به عنوان «کارزار تحریف اطلاعات» رد کرده است.
پروژه ۱۱۲
بعد از آنکه وزیر دفاع وقت آمریکا، «رابرت مکنامارا» مجوز پروژهای به نام ۱۱۲ را صادر کرد افزایش چشمگیری در آزمایشهای میکروبی آمریکا اتفاق افتاد. این پروژه آزمایشهای میکروبی آمریکا را توسعه داد و بودجه جدیدی را به این برنامه تزریق کرد.
یکی از بحثانگیزترین آزمایشها در سال ۱۹۶۶ در یکی از متروی نیویورک اتفاق افتاد. دانشمندان نظامی آمریکا لامپهایی را به باکتری باسیلوس آلوده کرده و آنها را در مسیر عبور و مرور پخش کردند. این باکتری چندین مایل به اطراف پراکنده شده و هزاران نفر از مردم آنها را استنشاق کردند یا لباسشان به آن آلوده شد.
سال ۲۰۰۸، دیوان حسابرسی دولت آمریکا اذعان کرد که دهها هزار نفر از شهروندان آمریکا به دلیل این پروژه به عوامل میکروبی آلوده شدهاند. در همان گزارش تصریح شده بود که وزارت دفاع آمریکا از سال ۲۰۰۳ به دنبال مشخص کردن شهروندانی بوده که به موجب پروژه ۱۱۲ بیمار شدهاند.
سال ۱۹۶۹، «ریچارد نیکسون» اعلام کرد که تمامی جنبههای «تهاجمی» برنامه سلاحهای بیولوژیک آمریکا را متوقف میکند. با وجود این، از آن زمان به بعد نگرانیها درباره فعالیت مخفیانه آزمایشگاههای بیولوژیک آمریکا ادامه داشته است.
برخی اقدامات آمریکا به نگرانیها درباره فعالیتهای خطرناک آمریکا در زمینه استفاده از سلاحهای میکروبی دامن زدهاند. به عنوان مثال، آمریکا در سال ۲۰۰۱ از کنوانسیون سلاحهای بیولوژیکی و سموم (BTWC) که در سال ۱۹۷۱ به تصویب رسیده بود خارج شد تا این نگرانیها ادامه داشته باشد که فعالیتهای سری آمریکا در زمینه سلاحهای بیولوژیک کماکان ادامه دارند.
حدود دو ماه پیش، پروفسور «لی رونگ»، از کارشناسان برجسته مسائل نظامی روسیه آشکار کرد ایالات متحده با عنوان کمک به کشورهای مشترکالمنافع برای جلوگیری از تهدیدات زیستشناختی، شبکهای از آزمایشگاههای بیولوژیکی نظامی را در گرجستان، اوکراین، مولداوی، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ازبکستان، قزاقستان و سایر کشورهای اطراف روسیه به راه انداخته و در حال انجام آزمایشهایی بر روی سلاحهای بیولوژیک است.