جنگ عربستان و امارات در یمن

اعلام خودمختاری جنوب یمن توسط شورای انتقالی جنوب، تنها ضربه به دولت مستعفی این کشور نبود، بلکه ضربه مهلکی بر ائتلاف متجاوز سعودی بود.

اخبار بین الملل-رأی الیوم با انتشار یادداشتی درباره اعلام اداره خودمختاری و وضعیت فوق‌العاده در تمامی استان‌های جنوبی یمن توسط شورای انتقالی جنوب این کشور وابسته به امارات نوشت، سیل‌های ویران کننده‌ای که هفته گذشته شهر عدن و شهرهای اطراف آن را دربرگرفت و منجر به کشته شدن ۲۱ شخص و تخریب برخی مؤسسات و خانه‌ها شد، اتفاق کوچکی بود که پشت ائتلاف عربی را شکست و ارتباط شکننده میان شورای انتقالی و دولت مستعفی که تنها به یک مو بند بود را از بین برد.

در پی جاری شدن سیل، ملت یمن در عدن خودشان را بدون هیچ گونه پشتیبانی، خدمات رسانی و یا عملیات نجات برای مقابله با این فاجعه یافتند و به همین منظور به خیابان‌ها آمده و علیه دولت عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری مستعفی کشورشان تظاهرات کردند.

شورای انتقالی جنوب یمن نیز از خشم مردم علیه دولت مستعفی برای اعلام طرح اولیه و مهم خود برای اعلام خودمختاری و جدایی سوء استفاده کرد.

در واقع شورای انتقالی جنوب یمن پیش از این قدرت واقعی نظامی و امنیتی در عدن بود و اکنون و با اعلام وضعیت فوق‌العاده و خودمختاری، تحکیم تسلط اداری خود و برچیدن نهادهای وابسته به دولت منصور هادی را آغاز کرده است.

نیروهای شورای انتقالی کنترل همه وزارتخانه‌ها، بندر عدن، فرودگاه آن و بانک مرکزی را به دست گرفته‌ و مانع از بازگشت نخست وزیر دولت منصور هادی به عدن شده‌اند. این بدان معناست که دولت منصور هادی هم پایتخت اولیه و رسمی "صنعا" و هم پایتخت موقت خود (عدن) را از دست داده است و باید در جستجوی پایتخت سوم برای انتقال دولت خود به آنجا باشد و احتمال داده می‌شود که این پایتخت استان حضرموت باشد.

توافقنامه ریاض که نوامبر گذشته توسط شورای انتقالی و دولت منصور هادی امضا شد، منجر به توقف درگیری‌های خونین میان آنها در عدن شد اما بخش مهم‌تر آن؛ یعنی تقسیم قدرت و دستیابی شورای انتقالی به چند وزارتخانه اجرا نشد. به عبارت دیگر این توافقنامه به یک جنگ داخلی در دل یک جنگ داخلی بزرگتر در یمن پایان داد اما اجرا نشدن بندهای دیگر آن و به ویژه بندهای مرتبط با تقسیم قدرت به آتش زیر خاکستر تبدیل شد که به هر دلیل و بهانه‌ای آماده شعله‌ور شدن است و این همان چیزی است که رخ داد و همچنان درحال رخ دادن است.

این یک درگیری غیر مستقیم و خاموش میان دو طرف ائتلاف عربی در جنگ یمن؛ یعنی عربستان سعودی حامی منصور هادی و امارات است که شورای انتقالی جنوب را حمایت مالی و نظامی می‌کند، نیروهایش را آموزش می‌دهد و در سنگر جدایی‌ طلبان ایستاده است.

نکته قابل توجه این است که طرفین این درگیری چه خودشان مستقیماً در آن حضور داشته باشند و چه نیابتی باشند، وجود چنین درگیری و اختلافی را تکذیب می‌کنند و سرشان را زیر برف کرده‌اند.

این یک قسمت دیگر از سریال تجزیه یمن و به ویژه جنوب آن است و بعید نیست که به دوره سلاطین تحت سلطه اشغال انگلیس پیش از استقلال در سال ۱۹۶۷ بازگردد؛ دولت شمال به سرعت در حال تحول است و مخالفت پنج استان (حضرموت، أبین، شبوه، المهره  وسقطری) با اعلام خودمختاری شورای انتقالی جنوب یمن بیانگر مسائل زیادی در این زمینه است.

جنبش انصارالله می‌تواند برنده اصلی این تحولات جدایی طلبانه در جنوب یمن و واکنش‌ها و یا مخالفت‌های احتمالی با آن باشد؛ چرا که روز به روز درحال قدرتمندتر شدن و گسترش است و آرامش نیز بر مناطق شمالی یمن حاکم شده است.

انصارالله همچنین توانست استان "الجوف" و بخش‌های بزرگی از استان مأرب را از ائتلاف و نیروهای منصور هادی پس بگیرد. علاوه بر این، انصارالله و هم‌پیمانان آن به یک قدرت نظامی منطقه‌ای تبدیل شده‌اند که روی آنها حساب می‌شود.