گمانه زنی ها در مورد آینده اقتصاد جهان و اروپا پس از فروکش کردن بحران همه گیری کرونا ، از چشم انداز منفی برای اقتصادهای بزرگ جهان حکایت دارد.
اخبار بین الملل-طبق محاسبات پنج موسسه پژوهشی اقتصادی مهم در آلمان، داده های موجود نشان می دهد این کشور در آینده نزدیک با «رکود اقتصادی جدی» روبرو خواهد شد.
گزارش هایی که امروز (چهارشنبه) در مونیخ منتشر شد پیش بینی می کنند تولید ناخالص داخلی این کشور در سال جاری میلادی حدود ۴.۲ درصد کاهش یابد که این رقم کمترین میزان از زمان جنگ جهانی دوم و دو برابر سه ماهه نخست دوره بحران مالی در سال ۲۰۰۹ به شمار می رود.
این موسسه های پژوهشی انتظار دارند در سه ماهه اول سال ۲۰۲۰، تولید ناخالص داخلی آلمان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با ۱.۹ درصد کاهش مواجه شود.
در همین حال با توجه به تعطیلی های گسترده واحدهای تجاری و اقتصادی، این میزان در سه ماهه دوم امسال تا ۹.۸ درصد کاهش می یابد. این میزان، بیشترین کاهش در آلمان از زمان آغاز محاسبات سه ماهه در سال ۱۹۷۰ خواهد بود.
طبق این پیش بینی ها شاغلین و فعالان بازار کار به شدت از این اوضاع متاثر می شوند و طی آن در این سال از میزان دستمزدها، درآمدهای حاصل از کار و دارایی های خوداشتغالی کاسته می شود.
«تیمو وولمرشویزر» کارشناس اقتصادی موسسه IFC در این رابطه می گوید: در راس تمام اینها نرخ بیکاری امسال به ۵.۹ درصد می رسد و شمار کارگران نیمه وقت به ۲.۴ میلیون نفر افزایش می یابد. در مجموع به طور میانگین شمار بیکاران در مقایسه با سال گذشته از یک چهارم میلیون به ۲.۵ میلیون نفر می رسد.
در پی افزایش بیکاری، دولت ناچار به پرداخت های بیشتر به اقشار آسیب پذیر می شود. در این میان کاهش بهای نفت ممکن است مانع افزایش قیمت ها در بازار مصرف شود.
ارقام اعلام شده از سوی موسسات پژوهشی اقتصاد در آلمان فراتر از پیش بینی هایی است که در پایان ماه مارس (اوایل فروردین) اعلام شده بود. مشاوران دولت فدرال پیش بینی کرده بودند که محتمل ترین سناریو در حال حاضر تعطیلی پنج هفته ای و مرحله بهبودی کوتاه پس از آن است. در این حالت، طبق پیش بینی ها تولید ناخالص داخلی آلمان ۲.۸ درصد کاهش و سپس در سال بعد دوباره ۳.۷ درصد افزایش می یافت.
آلمان چند هفته است که در حالت تعطیلی سراسری مجازی قرار دارد. مدارس، مغازه ها، رستوران ها، امکانات ورزشی و سایر مشاغل غیر ضروری تعطیل شده اند و بسیاری از شرکت ها تولید را متوقف کرده اند تا به کند شدن شیوع بیماری کمک کنند.
به گفته وولمرشویزر بعید نیست که این تعطیلی بیش از حد انتظار طول کشیده و موجب توقف کامل تولیدات شود. وی می گوید: در این سناریو رکود عمیق تر و بهبودی شرایط کندتر می شود. همچنین جلوگیری از ورشکستگی مشاغل برای دولت دشوارتر خواهد بود.
بر این اساس موسسه هایی که پیش بینی های آنها اساس برنامه های اقتصادی دولت آلمان را تشکیل می دهد اعلام کرده اند همه گیری ویروس کرونا باعث رکود عمیق در این کشور می شود. آنها تاکید کرده اند که خطر قابل توجهی برای اقتصاد در پیش بینی های آنها دیده می شود.