حزب دموکرات آمریکا روز یکشنبه بار دیگر خواستار حضور شاهدان پرونده « اوکراینگیت » در جلسه دادگاه استیضاح «دونالد ترامپ » رئیسجمهور آمریکا شدند.
اخبار بین الملل- به نوشته روزنامه «نیویورکتایمز»، این تقاضا پس از آن صورت گرفت که اسناد و ایمیلهای تازه منتشر شده پیرامون سوءاستفاده از قدرت توسط ترامپ نشان میدهد که او کاخ سفید از کارکنانش درخواست کرده در قبال این مسئله سکوت کنند.
بر اساس اسنادی که سه روز پیش تحت قانون آزادی اطلاعات در آمریکا منتشر شد، ترامپ ۹۱ دقیقه پس از تماس تلفنی با همتایش در «کییف» در راستای تحقیق علیه «جو بایدن» معاون رئیسجمهور پیشین آمریکا، دستور قطع کمک مالی نظامی به اوکراین را صادر کرده است.
این اسناد زوایای جدیدی از تلاش ترامپ برای ترغیب اوکراینیها جهت کمک به او برای پیروزی در انتخابات ۲۰۲۰ از طریق تخریب وجهه بایدن رقیب دموکراتش را روشن کرده است.
مجلس نمایندگان آمریکا بامداد پنجشنبه (به وقت تهران) با اکثریت آرا هر دو بند قطعنامه استیضاح شامل «سوء استفاده از اختیارات» و «مانعتراشی در مسیر تحقیقات کنگره» را تصویب کردند. انتظار میرود محاکمه ترامپ در سنا، که اکثریتی جمهوریخواه دارد، ماه آینده میلادی انجام شود.
با این حال رهبران دموکرات و جمهوریخواه سنا بر سر چاچوب و نحوه برگزاری جلسه محاکمه ترامپ اختلاف دارند. دموکراتها در تلاش هستند با اتکا به این اسناد تازه منتشر شده، «میچ مککانل» سناتور ایالت کنتاکی و رهبر اکثریت جمهوریخواه مجلس سنا را تحت فشار قرار دهند.
مککانل تا کنون پیشنهاد «چاک شومر» رهبر اقلیت دموکرات درخصوص دعوت از چهار مقام کاخ سفید برای ادای شهادت در جلسه محاکمه ترامپ را رد کرده است.
یکی از این چهار شاهد، «مایکل دافی» از مقامات دفتر عالی مدیریت بودجه کاخ سفید است که ظرف کمتر از دو ساعت پس از اتمام تماس ترامپ با «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین، با پنتاگون تماس گرفته و دستور تعلیق کمکهای مالی نظامی به اوکراین را صادر کرده است.
دافی همچنین در این تماس به پنتاگون میگوید در مورد این قطع کمکها «بهخاطر ماهیت حساس این درخواست» صحبتی صورت نگیرد و قضیه مسکوت بماند.
شومر در اعتراض به مخالفت مککانل با دعوت این شاهدان گفت: «این چه محاکمهای است که بدون شاهد و اسناد برگزار میشود؟» و «این یک محاکمه ساختگی است».
از سوی دیگر «ریچل سمل» سخنگوی دفتر بودجه کاخ سفید با رد استناد شومر به این تماس گفته است که «ربط دادن تعلیق کمکها به تماس تلفنی کاری سهلانگارانه است» و به جلسهای ارجاع داد که پیش از تماس ترامپ و زلنسکی برگزار شده و تعلیق کمکها در آن اعلام شده بود.
«نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان در اقدامی متقابل برای جلوگیری از محاکمه ترامپ بدون اسناد و شهود کافی گفته است تا زمانی که مککانل عادلانه بودن جلسه محاکمه ترامپ را تضمین نکند، بندهای استیضاح را به مجلس سنا نمیفرستد.
ترامپ که برای سپری کردن تعطیلات کریسمس کاخ سفید را ترک کرده است، پلوسی را دیوانه خطاب کرده و خواستار برگزاری هرچه زودتر جلسه دادگاه استیضاحش شده است.
سایر نمایندگان جمهوریخواه مایل هستند جلسه استیضاح زودتر برگزار شود تا این مسئله را پشت سر بگذارند. آنها میگویند دموکراتها به دلیل ضعیف بودن استدلالهایشان برای استیضاح ترامپ میخواهند جلسه دادگاه دیرتر برگزار شود.
نتیجه استیضاح هر چه باشد، دموکراتها توانستهاند نام ترامپ را در تاریخ در فهرست معدود روسایجمهور استیضاح شده قرار دهند. «اندرو جانسون» در سال ۱۸۶۸ و «بیل کلینتون» در سال ۱۹۹۸ استیضاح شدند و نام ترامپ به عنوان سومین رئیسجمهور در کنار آنها قرار خواهد گرفت.
با این وجود هیچ رئیسجمهوری در آمریکا تا به حال از طریق استیضاح برکنار نشده است و به احتمال قریب به یقین، استیضاح کنونی هم به برکناری رئیسجمهور منتهی نمیشود.