وزارت امور خارجه اردن روز چهارشنبه گفت که تلآویو و امان مشورتهایی را در مورد بازپسگیری اراضی و «الغمر» انجام دادهاند. این اراضی در بیست و پنج سال گذشته به موجب توافق صلح میان اردن و رژیم صهیونیستی بین در تصرف این رژیم بوده است.
اخبار بین الملل- به نوشته روزنامه فرامنطقهای رای الیوم، «سفیان القضاة» سخنگوی وزارت خارجه اردن در بیانیهای گفت: «طرف اسرائیلی خواهان رایزنی درباره متن توافق شده است و ما برای پایان دادن به این توافق وارد رایزنی شدهایم و این رایزنیها درباره تمدید قرارداد نیست.»
وی در این بیانیه تصمیم اردن برای پایان دادن به اجاره زمینهای الباقوره و الغمر را نهایی و قطعی خواند و گفت: «بر اساس متن توافق صلح میان اردن و اسرائیل قرارداد مربوط به این اراضی در تاریخ دهم نوامبر ۲۰۱۹ به پایان میرسد و از آن پس هیچ تمدید یا تجدید قراردادی در این خصوص در کار نیست.»
القضاة گفت: «رایزنیها به منظور انتقال از مرحله سابق و ترتیبات سابق به مرحله پیش رو و مربوط به تحویل گرفته شدن این دو منطقه توسط اردن است.»
«الباقوره» در استان إربد در شمال اردن و «الغمر» در استان العقبه در جنوب این کشور واقع شده و طبق یکی از بندهای توافقنامه «وادی عربه» که در سال ۱۹۹۴ میان اردن و رژیم صهیونیستی امضاء شد، این دو منطقه به مدت ۲۵ سال به این رژیم واگذار شد.
۲۶ اکتبر آتی (چهارم آبان) مدت اجاره این دو منطقه به پایان میرسد. طبق یکی از بندهای توافق، اجاره دو منطقه میتواند برای ۲۵ سال دیگر نیز تمدید شود؛ مگر اینکه یکی از طرفین از یک سال قبل اعلام کند که حاضر به تمدید نیست. دولت اردن سال گذشته این تصمیم خود را صراحتا به رژیم صهیونیستی اعلام کرد که باید دو منطقه مذبور را به اردن باز گرداند.
ارتش رژیم صهیونیستی پس از جنگ ۱۹۶۷ بخشی از اراضی اردن از جمله الغمر را اشغال کرد. الباقوره هم در عملیات یورش اسرائیل به داخل خاک اردن در سال ۱۹۵۰ به اشغال اسرائیل درآمد.
در جریان مذاکرات صلح میان اردن و اسرائیل، اردن موافقت کرده بود که این اراضی مرزی تحت تصرف اسرائیل باقی بماند، زیرا صهیونیستها در آنجا زیرساختها بنا کرده و کشاورزی میکردند در ازای آن اسرائیل هم حاکمیت اردن بر آنجا را به رسمیت شناخته بود.
«بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در تاریخ بیستم شهریور گذشته در خصوص منطقه «غور» اردن اشاره کرد که جزو خاک اردن و تحت اشغال رژیم صهیونیستی قرار دارد. نتانیاهو در آن تاریخ در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که در صورت رأی آوردن در انتخابات حاکمیت رژیم صهیونیستی بر منطقه «غور» را به طور رسمی اعلام خواهد کرد.
رژیم صهیونیستی پیش از این ثابت کرده که به مفاد توافق صلح (سازش) ۱۹۹۴ به نام «وادی عربه» با اردن وفادار نیست. یکی از مهمترین بندهای این توافق به تولیت مسجدالاقصی به دست اردن مربوط میشود. طبق این بند، دولت اردن مسئول اداره اماکن مقدس فلسطینی است اما رژیم اشغالگر قدس هر زمان که خواسته با نادیده گرفتن حق دولت اردن و تمسک به تفاسیر خود از توافقنامه «وادی عربه» در مدیریت این اماکن دخالت کرده است.