در پی جنجالها در خصوص رسوایی «اوکراینگیت»، وزارت خارجه آمریکا فروش موشکهای ضدتانک «جاولین» به ارزش 39 میلیون دلار را به اوکراین به منظور مقابله با روسیه تأیید کرد.
اخبار بینالملل- پایگاه تحلیلی «پولتیکو» گزارش کرد، تأیید فروش این موشکها هنوز علنی نشده است اما مشاور کمیته روابط خارجی سنا آن را تأیید کرده است.
این اقدام وزارت خارجه آمریکا در حالی صورت گرفته است که یک افشاگر که ظاهراً مأمور سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا موسوم به «سیا» بوده است، در شکایتی از تلاش ترامپ برای بیاعتبار کردن «جو بایدن» معاون «باراک اوباما» و رقیب اصلی ترامپ در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری 2020 آمریکا خبر داد.
در پی این افشاگری مشخص شد که ترامپ در تماس تلفنی اخیر خود با «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین، این مقام اوکراینی را تحت فشار قرار داده تا پرونده قضایی علیه هلدینگ «بریسما» را که «هانتر بایدن» پسر جو بایدن عضو هیأت مدیره آن است، پیش ببرد.
گزارشها حاکی از آن است که ظاهرا ترامپ برای تحت فشار قرار دادن کییف، کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین را تعلیق کرده است.
طبق گزارش پولتیکو، زلنسکی در حین تماس تلفنی 25 ژوئیه (3 مردادماه) با ترامپ، درخواست موشکهای جاولین را مطرح کرده بود که ترامپ در پاسخ از زلنسکی درخواست لطف کرده و از او خواسته بود تا درباره پسر بایدن تحقیقاتی را انجام دهد.
بر اساس این گزارش، مکالمه تلفنی ترامپ و زلنسکی یک هفته بعد از آن صورت گرفته بود که رئیسجمهور آمریکا به پنتاگون و وزارت خارجه آمریکا دستور توقف تمامی کمکهای نظامی به اوکراین را داده بود.
قرارداد جدید فروش تسلیحات به اوکراین، شامل 150 سلاح قابل حمل ضدتانک ساخت مشترک شرکت ریتون و لاکهید مارتین میشود. سفارت آمریکا در اوکراین اعلام کرد که اوکراین در تاریخ 7 ژوئیه (16 تیرماه) درخواست این سلاحها را ارائه داده بود.
این معامله که بلومبرگ اولین بار آن را گزارش کرد، در پی فروش 210 موشک و 37 سکوی پرتاب در مارس 2018 به ارزش 47 میلیون دلار، صورت میگیرد.
یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که وزارت خارجه این کشور در خصوص فروش یا نقل و انتقالات احتمالی دفاعی تازمانیکه رسماً به کنگره اعلام نشود، اظهارنظر نمیکند و آن را تأیید نمیکند. کنگره از زمان اطلاع یافتن، به مدت 30 روز زمان دارد تا به این تصمیم اعتراض کند.
از زمان الحاق شبهجزیره «کریمه» به مسکو در سال 2014، واشنگتن تلاش کرده است تا از طریق کمکهای نظامی به اوکراین و آموزش نظامیان این کشور، به طور غیرمستقیم با روسیه مقابله کند.
آمریکا، روسیه را به دخالت در ناآرامیهای شرق اوکراین متهم میکند و این در حالی است که روسیه تمامی این اتهامات را رد میکند.