در حال حاضر با وجود اینکه وخامت معضل اقتصادی و پیامدهای منفی آن در لبنان بیشتر از هر مسئله دیگری حائز اهمیت و جالب توجه است؛ موضعی که میشلعون رئیسجمهور لبنان در سازمان ملل در 25 سپتامبر اتخاذ کرد به احتمال زیاد منجر به بحثهای داخلی در این کشور خواهد شد.
اخبار بینالملل- دراین راستا رئیسجمهور لبنان به طور کامل میان مسئله بحران اقتصادی و بحران آوارگان سوری که بیش از یکبار ضمن دلایل اصلی افت اقتصادی و چالشهای لبنان مطرح شده٬ هیچگونه تفکیکی قائل نشد.
این موضع جدید لبنان از سکوی نیویورک٬ گامی پیشرفته در مورد آنچه ممکن است این کشور به عنوان یکی از آخرین گزینههای پیشروی خود به منظور یافتن راهحلی برای مشکل آوارگان به آن دست یابد٬ به شمار میآید.
نبیه بری رئیس پارلمان لبنان درباره سخنان عون اظهار داشت: من نیز در موضوع آوارگان و گفتگو با دولت سوریه٬ در کنار رئیس جمهور هستم. وی ادامه داد که پیش از این نیز بارها موضع خود را در این زمینه اعلام کرده بودم و در حالحاضر نیز بر آن تاکید میکنم.
رئیس پارلمان لبنان تاکید کرد که این موضوع باید در کابینه مورد رای گیری قرار گیرد و پیش بینی می شود که اختلاف نظرهایی دراین خصوص وجود داشته باشد. نبیه بری اظهار داشت که موضع نخستوزیر را در رد این راهحل درک میکنم که مخالف گفتگوی مستقیم با دولت سوریه است. وی ادامه داد که میتوان این موضوع را به وزیرانی که با همتایان سوری خود مذاکره میکنند واگذار کرد؛ اما برای حل بحران آوارگان ٬ گفتگوی مستقیم با دولت سوریه بهترین راه است.
پیش از این نیز میشل عون در سال 2017 و 2018 نیز در جلسه سالانه سازمانملل٬ درباره بحران آوارگان سوری صحبت کرد و از جامعه بینالمللی خواست به لبنان کمک کنند تا با مشکلات خود مقابله کند. وی همچنین همزمان با تاکید بر اهمیت حمایت از کشورهای میزبان آوارگان٬ خواستار یافتن یک راهحلفوری برای جنگ سوریه شد. رئیسجمهور لبنان اخیرا در سومین مشارکت خود در نشست سازمانملل٬ با اشاره به احتمال اقدام لبنان به مذاکره با دولت سوریه درخصوص موضوع آوارگان٬ از روش بیسابقهای در راستای حل این بحران استفاده کرد.
این موضع میشلعون از این جهت حائز اهمیت است که آن را در سازمان ملل و در برابر کشورهایی مطرح کرده که در زمینه حل بحران آوارگان سوری٬ در جبهه مخالف لبنان ایستاده و این موضوع را به تعویق میاندازند. وی همچنین با تاکید مکرر بر این مسئله که همتای سوری آن در خصوص بازگشت آوارگان به کشورشان همکاری میکند٬ اعلام کرد که تنها طرفی که قادر به یافتن راهحلی برای این مشکل است٬ دولت سوریه بوده و نه جامعه جهانی و سازمانهای بینالمللی مربوطه.
همین موضع بارها توسط ژنرال عباس ابراهیم مدیرکل اداره امنیت عمومی لبنان که در پروندههای مربوط به مشکلات آوارگان با همتایان سوری خود در تماس بوده٬ تکرار شده است. باید اشاره کنیم که یک سال قبل نیز هماهنگیهایی برای بازگشت کاروانهای آوارگان صورت گرفت.
آنچه که دیدگاه عون را در مورد لزوم برقراری ارتباط مستقیم و رسمی و علنی با دولت سوریه تقویت میکند٬ نقش مثبت و کمککنندهای است که ارتش سوریه در زمان جنگ عرسان به رهبری حزبالله در تابستان 2017 و سپس جنگ جرود در راس بعلبک که ارتش لبنان رهبری آن را بر عهده داشت٬ ایفا کرد.