اقدام کم‌سابقه عراق در خلیج فارس

«نجاح الشمری» وزیر دفاع عراق شب گذشته (شنبه) به همراه مسئولان امنیتی این کشور وارد استان بصره شد و پس از این سفر وزارت دفاع عراق در بیانیه‌ای از ساخت «بزرگ‌ترین پایگاه دریایی ارتش عراق» خبر داد.

اخبار بین الملل_ به نوشته خبرگزاری آناتولی، در این بیانیه اشاره‌ای به تاریخ آغاز این پروژه یا محل دقیق آن نشده است. اما یک منبع امنیتی به وبسایت خبری «السومریه نیوز» گفت که پایگاه مذبور قرار است در آب‌های میان ایران و کویت ساخته شود. ساخت چنین پایگاهی از سال ۱۹۹۰ به این سو سابقه نداشته است.

در بیانیه وزارت دفاع همچنین آمده است که «نجاح الشمری» از پایگاه دریایی «ام قصر» و پایگاه هوایی «الشعبیه» دیدار و بر ضرورت توسعه نهادهای نظامی عراق تأکید کرده است.

بندر بصره تنها گذرگاه دریایی عراق محسوب می‌شود و تمام صادرات نفت عراق از طریق این بندر انجام می‌شود. به گفته یک منبع امنیتی، پایگاه دریایی عراق در بصره قرار است امنیت این بندر و حاکمیت عراق بر آب‌های سرزمینی خود را تضمین کند.

عراق در خلیج فارس هیچ جزیره‌ای را تحت حاکمیت خود ندارد و همواره از نداشتن عمق استراتژیک دریایی در تنگنا قرار داشته است؛ به طوریکه «صدام» دیکتاتور معدوم عراق همواره در فکر تسلط یا اجاره بر سه جزیره کویتی «بوبیان»، «فیلکه» و «وربه» بود تا بتواند محدودیت جغرافیایی خود را در دسترسی به خلیج فارس جبران کند. او سرانجام نیز در سال ۱۹۸۴ توانست دولت کویت را مجبور به اجاره این سه جزیره کند. به این واسطه، عراق از جزایر کویتی بهره می‌برد و پایگاه‌های دریایی خود را در این سه جزیره بنا نهاده بود که تا سال ۱۹۹۰ و زمان حمله به کویت این پایگاه‌ها نیز دایر بود.