به گزارش گروه بین الملل افکار نیوز، اما با کشته شدن اسامه بن لادن و ظهور داعش این گروه تضعیف شد. حال سوال این است که اثرات این گروه در حال حاضر چیست؟ و چه خطراتی برای امنیت جهان دارد؟
بازگشت خاموش
در حالی که تمامی رسانه ها در سالیان گذشته به داعش مشغول بودند، استراتژی القاعده بازیابی و قدرت دوباره و همپیمان شدن با دیگر گروه ها در نقاط مختلف بوده است.
طبق آخرین گزارش دستگاه های اطلاعاتی آمریکا که اوائل سال جاری منتشر شد، رهبران بزرگ القاعده در حال تقویت زیربناهای جهانی این شبکه و تحریک طرفداران خود برای حمله علیه غرب و آمریکا هستند. در این گزارش از فعالیت های بزرگ القاعده در مناطق مختلف خبر داده شده است. همچنین ألکس یونگ رئیس اطلاعات انگلستان نسبت به بازگشت القاعده هشدار داد.
منسوبان به شبکه القاعده
حملات هواپیماهای بدون سرنشین و به قتل رسیدن اسامه بن لادن و چالش پیدایش داعش؛ همه و همه القاعده را مجبور به اتخاذ تاکتیک جدیدی کرد. القاعده اقدام به پشتیبانی از شاخه های منسوب به خود در آفریقا و خاورمیانه و جنوب آسیا کرد. این شاخه ها عبارتند از شبه نظامیان محلی که در جوامع محلی وجود دارند و پیروی از رهبری القاعده را پذیرفته اند.
در سال 2013 القاعده به تبیین توجیهاتی پیرامون جهاد پرداخت که این توجیهات دربردارنده اطلاحات درون سازمانی بود.
شاخه های القاعده
۱. القاعده در مغرب اسلامی: این شاخه توسط شبه نظامیان الجزائری در سال 2006 هنگام تأسیس شد. آنها با طرفدارای از القاعده حملاتی علیه نیروهای نظامی الجزائر انجام دادند و به مناطق ساحلی و غرب آفریقا منتقل شدند.
۲. القاعده در شبه جزیره عربستان: در سال 2009 در خلال به هم پیوستن نیروهای جهادی محلی به شبکه جهاد در یمن و عربستان سعودی این شاخه تشکیل شد.
۳. القاعده در شبه قاره هند: فعالیت این شاخه در پاکستان، هند، میانمار و بنگلادش است و در سال 2014 تأسیس شده است.
۴. گروه«نصرة الإسلام و المسلمین» : این گروه از اتحاد میان گروه های افراطی منتسب به القاعده در مالی و غرب آفریقا به وجود آمده است.
۵. الشباب: در کشور سومالی و شرق آفریقا فعالیت دارد و در سال 2012 با القاعده بیعت کرده است.
۶. هیئة تحریرالشام:از به هم پیوستن چندین گروه جهادی به وجود آمده است و طبق گزارش سازمان ملل با القاعده در ارتباط است.
۷. القاعده در مصر : از چند مجموعه طرفدار القاعده در شبه جزیره سینا در مصر تشکیل شده است.
فرماندهی آینده القاعده
در اظهارات سال 2015 أیمن الظواهری رهبر فعلی القاعده از جوانی با عنوان«شیر بیشه» یاد شده است.این جوان حمزه بن لادن فرزند اسامه بن لادن رهبرسابق القاعده است که در چهارچوب گسترده ای به عنوان رهبر آینده القاعده شناخته شده است.
ایالات متحده آمریکا او را در لیست تروریسم جهانی قرار داده و یک میلیون دلار آمریکایی برای کسی که اطلاعاتی از محل اختفای وی بدهد جایزه تعیین کرده است.
پایگاه های اینترنتی همسو با القاعده از حمزه بن لادن به عنوان ستاره درخشان القاعده که الهام دهنده نسل آینده جهادی ها و شخصی که جاری کننده خون نشاط و سرزندگی در رگ های القاعده است، یاد میکند.
حمزه بن لادن در سال های گذشته پیامهای صوتی و یک پیام تصویری با موضوع دعوت از طرفداران القاعده برای حمله به نیروهای آمریکایی و همپیمانانش به عنوان انتقام کشته شدن پدرش منتشر کرده است.
لینا الخطیب رئیس برنامه های خاورمیانه و شمال آفریقا موسسه سلطنتی ارتباطات بین المللی(چتم هاوس) معتقد است: پایان خلافت داعش القاعده را وادار به تأمل بیشتر برای اتخاذ استراتژی در انجام عملیات ها کرده است. القاعده در حال حاضر احتیاج بسیاری به یک رهبر استراتژیست دارد. این مسئله به حمزه بن لادن کمک می کند تا از حکومت پدرش پشتیبانی کند.