ارتش ترکیه شامگاه پنجشنبه از تکمیل تدارکات برای اجرای عملیات نظامی جهت پاکسازی شرق رودخانه فرات از شبهنظامیان کُرد خبر داد.
بر این اساس، یک منبع ارشد نظامی که خواست نامش فاش نشود با اعلام تکمیل آمادهسازی برای عملیات شرق فرات، گفت: «ما هماکنون منتظر دستورات دولت برای عملیات نظامی هستیم. ایجاد پایگاه عملیات در خط مقدم (قرارگاه) نیز بخشی از مرحله تدارکات بود».
این منبع همچنین با اشاره به تداوم مذاکرات دوجانبه ترکیه با آمریکا درباره خروج شبهنظامیان کُرد از شرق فرات، گفت به دلیل رویکرد بیتفاوت واشنگتن، نقشهراه منبج بسیار کند و آهسته پیش میرود و همین مسئله کاسه صبر آنکارا را لبریز کرده است.
ارتش ترکیه چند روز پیش با حضور ژنرال «حلوسی آکار» وزیر دفاع این کشور، یک قرارگاه عملیاتی در استان جنوبی «شانلیاورفه» نزدیک مرزهای سوریه افتتاح کرد. این پایگاه عملیات خط مقدم، قرار است مرکز فرماندهی اصلی عملیات نظامی در شرق فرات باشد.
این در حالی است که «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا شامگاه پنجشنبه طی دیدار با «مولود چاووشاوغلو» همتای ترک خود در واشنگتن، شدیدا هشدار داده بود هرگونه عملیات نظامی جدید ترکیه در سوریه میتواند عواقب «فاجعهباری» برای آنکارا داشته باشد.
بحث بر سر شمال سوریه و وضعیت کردها در این منطقه پس از آن بالا گرفت که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا 28 آذر گذشته، اعلام کرد نیروهای آمریکایی از سوریه خارج خواهند شد. تصمیم ترکیه برای استقرار نیروهای مسلح خود در شمال سوریه و تعجیل در آغاز حمله به منبج و شرق فرات نیز بعد از اعلام تصمیم آمریکاییها بود.
ترکیه اما به آمریکا پیشنهاد داده که برای اجتناب از ایجاد خلأ قدرت در شمال سوریه بعد از خروج نظامیان آمریکایی، که میتواند منجر به تقویت شبهنظامیان کُرد و تسلط بیشتر آنها بر مناطق مرزی با ترکیه شود، منطقه امنی به عمق 32 کیلومتر در داخل خاک سوریه و تمام مرز این کشور با ترکیه ایجاد شود و نهایتا در اختیار آنکارا قرار گیرد.
ارتش ترکیه تاکنون بدون اجازه دولت سوریه در شمال این کشور دو عملیات نظامی بزرگ موسوم به عملیاتهای «سپر فرات» و «شاخه زیتون» انجام داده است. این عملیاتها با مشارکت گروهک تروریستی «ارتش آزاد سوریه» صورت گرفت. نیروهای ترکیه در اولین عملیات حد فاصل شهر «جرابلس» تا «اعزاز» را از عناصر داعش پاکسازی کردند و تا عمق بیش از ۱۰۰ کیلومتری پیشروی کردند و در دومین عملیات، کل مناطق تحت سیطره مدافع خلق در «عفرین» را به کنترل خود درآوردند.